Autor: Informer.rs

29.12.2023.

13:15

Foto: Starsportphoto

Sport

Zvezda žestoko podbacila, crno joj se piše u 2024! Partizan se drži u top 8

Crno-beli su u neizvesnom meču izgubili od Virtusa iz Bolonje rezultatom 77:75 i upisali treći poraz u nizu u svim takmičenjima, dok je klub sa Malog Kalemegdana ubedljivo poražen u gostima Panatinaikosu sa 82:65.

Još dva meča 17. kola trebalo bi da se odigraju večeras, a Zvezda se trenutno nalazi na 15. mestu (6-11) što je ispod svih očekivanja.

Crno-beli su pali na osmo mesto tabele sa skorom 9-8 iako su tokom ovog meseca bili i na četvrtom, ali se to posle narednih nekoliko kola može promeniti i na značajno bolje, ali i gore, jer nekoliko timova ima identičan ili sličan skor.

Uprkos padu, tim Željka Obradovića je sa trenutnim statusom nadmašio prva očekivanja i procena kladionica objavljenih u septembru.

"Parni valjak" je tada, po svemu sudeći, bio potcenjen i 11. favorit za osvajanje Evrolige sa kvotom 16.

Kvote za trofej EL uoči sezone

11. Partizan 16,0

12. Crvena zvezda 21,0

Zvezdi su se davale još manje šanse i nalazila se na poziciji ispod Partizana, sa kvotom 21.

Situacija je sada drugačija i za jedne i za druge. Partizan je sjajnim partijama i pobedama došao do toga da bude sedmi favorit za trofej u Evroligi sa kvotom 16,0, ali je Zvezda tek 16.

Kvote za trofej EL sada

7. Partizan 16,0

16. Crvena zvezda 401

Crveno-beli su samo ispred Albe i Asvela, ekipa od kojih niko ništa ne očekuje, i kvota da će doći do trofeja je čak 401, što znali da su kladionice u potpunosti otpisale Zvezdu i njenu šansu da nešto konkretno uradi u Evroligi.

Za utehu navijačima Zvezde može biti to što je prošle godine, u ovo doba, Zvezda bila u konkurenciji za top osam, ali ga se na kraju ipak nije domogla.

Tabela Evrolige na kraju 2022.

10. Crvena zvezda 8-8
11. Partizan 7-9

Crveno-beli su na kraju 2022. imali skor od osam pobeda i isto toliko poraza, zauzimali su desetu poziciju, ali sa istim skorom kao i Efes i Žalgiris na osmoj i devetoj poziciji.

Crno-beli su tada bila u nešto goroj situaciji sa sedam pobeda i devet poraza i na 11. mestu, pa su se na kraju domogli plej-ofa, a zamalo i fajnal-fora. 

Tabela Evrolige na kraju 2023.

8. Partizan 9-8
15. Crvena zvezda 6-11 

S obzirom na to da je ostalo još 17 mečeva, Zvezda i te kako ima šansu da se iščupa iz svega što je pogrešno uradila, dok Partizan nikako ne sme da se opušta, ali je u dobroj poziciji da se ponovo bori u plej-ofu, pogotovo kada se vrate svi povređeni igrači - Alen Smailagić, Uroš Trifunović i Aleksa Avramović.

Treba napomenuti da od ove sezone i 10. na tabeli na kraju regularnog dela može da se domogne trofeja, jer će sedmi, osmi, deveti i deseti na tabeli igrati plej-in, što je dobra vest za oba srpska kluba.

"Večitima" takmičarska godina još uvek nije gotova jer ih očekuju dueli u ABA ligi. Sutra, u 14. kolu regionalnog takmičenja, Partizan gostuje Mornaru (18.00), dok Zvezda dočekuje Igokeu (20.00).

U Novoj godini, Crvena zvezda će u Evroligi igrati protiv Partizana, kada će biti domaći 4. januara od 20.00. Potom sledi dueli sa Asvelom i Armanijem u gostima, 9. i 11. januara. Baskonija dolazi u goste 18. januara na čelu sa Duškom Ivanovićem, doskorašnjim trenerom kluba sa Malog Kalemegdana.

Put u Berlin očekuje ih 24. januara gde će da kasnije gostovati Albi, a poslednji meč u januaru odigraće u Areni protiv Valensije 30. januara.

Što se tiče Partizana, posle derbija na strani, redom slede: gostovanje Fenerbahčeu 9. januara, u Areni će igrati sa Makabijem 12, put u Atinu čeka ih nedelju dana kasnije gde će odmeriti snage sa Panatinaikosom, dočekaće Žalgiris 26. januara, a poslednjeg dana u mesecu gostovaće Monaku.