Autor: Informer.rs

03.02.2024.

18:00

Foto: Starsportphoto

Sport

Mogu li večiti u TOP 10? Adut Partizana domaći teren, Zvezdi treba čudo

Beogradski "večiti" rivali u velikom problemu su pred poslednjih devet kola Evrolige! Košarkaši Partizana i Crvene zvezde sinoć su nakon poraza od Virtusa (88:84), odnosno Barselone (85:76) u mečevima 25. kola elitnog takmičenja sebi značajno zakomplikovali put ka nokaut fazi.

Ekipa koju predvodi Janis Sferopulos trenutno je 12. na tabeli sa skorom od deset trijumfa i 15 poraza i sa tri pobede manje od desetoplasiranog Makabija. Novost da je iz top deset ispao i tim Željka Obradovića, koji trenutno ima skor 12-13.

Poznato je da će prvih šest ekipa sigurno igrati u plej-ofu, a da će klubovi koji završe između sedmog i desetog mesta igrati novoformirani plej-in, odakle će tražiti put ka nastavku takmičenja.

Nema nikakve sumnje da niko pre početka takmičenja nije očekivao da oba tima na kraju ligaškog dela budu van prvih deset. A to je, nakon sinoćnjih poraza, nažalost moguće.

Informer

U daleko težoj situaciji je tim Crvene zvezde, kojem treba maltene sedam ili osam pobeda u preostalih devet kola Evrolige. S obzirom na to šta su pružali dosad u eliti, verovatno u plej-in ne veruju ni najzagriženiji navijači.

Zbog toga, krenućemo sa šansama crno-belih. Dobra vest za regionalnog šampiona je da će do kraja ligaškog dela Evrolige imati čak šest mečeva pred svojim navijačima od mogućih devet. A dobro je poznato koliko Kevinu Panteru i saigračima znači kada igraju pred punom "Arenom".

Partizan kod kuće igra protiv Bajerna, Efesa, Baskonije, Real Madrida, Olimpijakosa i Valensije. Sa druge strane, u gostima će igrati protiv Armanija, Barselone i Albe. Uprkos činjenici da u Beograd dolaze vrlo jake ekipe, između ostalog i finalisti Evrolige iz prošle sezone, utisak je da crno-beli pred svojim navijačima mogu baš svakom da se suprotstave.

Informer

Teško je reći u ovom momentu koliko bi im pobeda bilo potrebno, ali neka granica za prvih deset ekipa u prethodnim sezonama bila je 17 ili 18 trijumfa. Dakle, Partizanu je od narednih devet mečeva potrebno da slavi najmanje pet puta. Čini se da je to itekako ostvarljivo. Čak i da sa gostovanja donesu neki trijumf, s obzirom da igraju protiv poslednjeplasirane Albe i nepredvidivog Armanija.

Sa druge strane, košarkašima Zvezde biće neuporedivo teže. Otud i ne čudi to što brojni navijači na društvenim mrežama pohod na top deset nazivaju - nemogućom misijom.

Crveno-beli na domaćem terenu igraju protiv Žalgirisa, Makabija, Panatinaikosa, Virtusa i Olimpijakosa, dok u gostima rivali su Bajern, Monako, Real i Efes. Dakle, daleko teže nego Partizanu.

Ako bude potrebno 17 ili 18 pobeda za plej-in, znači da crveno-beli moraju da dobiju najmanje sedam od devet mečeva. Ipak, sudeći po tome kako su igrali dosad, teško je očekivati da će se to i dogoditi.

Ovo je raspored Partizana do kraja ligaškog dela Evrolige.

8. februar        Partizan - Bajern

29. februar      Partizan - Efes

8. mart            Armani - Partizan

14. mart          Barselona - Partizan

19. mart          Partizan - Baskonija

21. mart          Partizan - Real Madrid

28. mart          Partizan - Olimpijakos

4. april            Alba - Partizan

12. april          Partizan - Valensija

A ovo je raspored Crvene zvezde.

9. februar        Crvena zvezda - Žalgiris

1. mart            Bajern - Crvena zvezda

7. mart            Monako - Crvena zvezda

14. mart          Crvena zvezda - Makabi

20. mart          Crvena zvezda - Panatinaikos

22. mart          Crvena zvezda - Virtus

29. mart          Real Madrid - Crvena zvezda

4. april            Crvena zvezda - Olimpijakos

11. april          Efes - Crvena zvezda