27.05.2024.

13:10

Foto: AP/Starsport

Sport

Jednoga dana žaliće mnogi što me više nema! Bivši igrači večitih dominiraju u novim klubovima!

Vanvremenski hit Šekija Turkovića ponovo je postao popularan u domaćoj javnosti u leto 2022. godine. Selektor košarkaške reprezentacije Svetislav Pešić precrtao je tada Miloša Teodosića sa konačnog spiska igrača za nastup na Evropskom prvenstvu, a saigrači su nekadašnjem kapitenu priredili oproštaj od reprezentativnog dresa, dostojan njegove vrhunske karijere. Pesma "Poslednji boem" u malo izmenjenoj verziji ovih dana odzvanja i u glavama "delija" i "grobara" dok prate završnicu Evrolige i NBA lige!

Panatinaikos je u nedelju postao prvak Evrope savladavši madridski Real u finalu, a ogroman doprinos trijumfu pružili su košarkaši koji su pre samo godinu dana nosili crno-beli dres. Matijas Lesor (28) je pod trenerskom palicom Željka Obradovića izrastao u jednog od najboljih centara Evrope, a fantastične partije koje je pružao u Partizanu preneo je u Atinu. Francuski centar izrastao je u jednog od najboljih igrača Evrope na svojoj poziciji, o čemu svedoči i njegova statistika. Lesor je u šampionskoj sezoni sa "zelenima" u proseku beležio 14 poena po utakmici uz 6.3 skoka i indeks koristnosti 19.6!

Informer

 

Učinak Janisa Papapetrua (30) bio je nešto skromniji, ali nikako nije zanemarljiv. Krilni košarkaš je u proseku na parketu provodio 17 minuta po meču i za to vreme postizao 5.6 poena i dva skoka. Možda i bitniji od učinka na terenu bio je njegov pozitivan uticaj na atmosferu u svlačionici, koja je podsećala na hemiju među igračima i navijačima Partizana godinu dana ranije.

Informer

 

Najskromniji doprinos osvajanju titule prvaka Evrope dao je bivši košarkaš Crvene zvezde Luka Vildoza (28). Argentinac je stigao u Atinu kao jedno od najzvučnijih pojačanja posle fantastične sezone na Malom Kalemegdanu, ali adaptacija na novu sredinu donela je određene probleme. Iako ga je u jednom trenutku i trener Ergin Ataman javno kritikovao, uspeo je da se probudi kada je bilo najvažnije i pogodi jednu (ali vrednu) trojku u finalu kada se lomio rezultat. Prosek od 5.7 poena, 1.5 skokova i 1.5 asistencija pokazuje da je i Vildoza itekako doprineo konačnom trijumfu.

Informer

 

Njegov zemljak Fakundo Kampaco ponovo je pokazao da je jedan od najboljih plejmejkera Evrope. Samo šest meseci navijači Crvene zvezde mogli su da uživaju u njegovoj magiji, pre nego što se vratio u klub u kojem je stekao igračku slavu. Vodio je omaleni organizator igre "kraljevski klub" ka prvom mestu u regularnom delu sezone i na završni turnir, međutim zastali su puleni Ćusa Matea na poslednjem koraku. To ne umanjuje činjenicu da je Kampaco blistao u belom dresu, što potvrđuje i njegov prosek u elitnom takmičenju od 11.5 poena, 6.5 asistencija, 2.9 skokova i 1.3 ukradene lopte, za sveukupan indeks koristnosti od 16.7!

Informer

Detalj sa finalnog meča Evrolige

Učesnik fajnal-fora bio je i bivši centar Zvezde Filip Petrušev (24). Reprezentativac Srbije je posle odlične sezone u crveno-belom dresu odlučio da se oproba u NBA ligi. Eksperiment nije uspeo i mladi centar se brzo vratio u Evropu i ponovo obukao crveno-beli dres, ovoga puta Olimpijakosa. Sa timom iz Pireja stigao je do fajnal-fora, gde je zaustavljen u polufinalu od Reala. Uzimajući u obzir da je član grčkog velikana postao tek sredinom decembra, te da je imao i problema sa povredama, prosek od 6.3 poena i 3.3 skoka zaslužuje prelaznu ocenu. Nema sumnje da će Petrušev tek pokazati šta može u Pireju nakon što prođe kompletnu fazu priprema za novu sezonu.

Informer

 

Još jedan igrač se sa novim klubom domogao završnog turnira, ali u tom uspehu praktično nije učestvovao. Razočarao je Jam Madar (23) navijače Partizana kada je prethodnog leta iznenada odlučio da napusti Partizan i potpiše ugovor sa Fenerbahčeom. Kod Dimitrisa Itudisa je imao kakvu-takvu ulogu, međutim nakon što je na klupu istanbulskog velikana seo Šarunas Jasikevičijus, potpuno je nestao sa košarkaške mape! U polufinalu protiv Panatinaikosa nije dobio šansu, da bi u meču za treće mesto proveo na parketu sedam minuta bez doprinosa u poenima. Prosek od 4.3 poena i dve asistencije za 13 minuta koliko je u proseku provodio na parketu pokazuju da je Izraelac prošlog leta doneo pogrešnu odluku, s obzirom na to da je kod Željka Obradovića imao mnogo značajniju ulogu i prostor za dalji košarkaški razvoj.

Informer

 

Dolazimo i do igrača koji je najviše profitirao od saradnje sa najboljim evropskim košarkaškim trenerom. Dante Egzum (28) je naplatio vrhunsku sezonu u Partizanu i uspeo da se izbori za novi NBA ugovor. Dalas mu je ukazao poverenje prethodnog leta i brzo se videlo da u Teksasu nisu zažalili zbog te odluke. Posebno je Australijanac bio impresivan u periodu sezone kada je Kajri Irving odsustvovao zbog povrede i kada je sa Lukom Dončićem nosio Maverikse do direktnog plasmana u plej-of! Regularni deo sezone okončao je sa prosekom od 7.8 poena, 2.9 asistencija i 2.8 skokova, mada nažalost u doigravanju ima limitiranu ulogu. Prostor da se to promeni i dalje postoji, s obzirom na to da je Dalas na korak od plasmana u veliko finale, gde će Dončiću i Irvingu svakako biti potrebna sva dostupna pomoć.

Informer

 

Iz svega navedenog može se zaključiti samo jedno - pre godinu dana svi nabrojani igrači bili su stanovnici glavnog grada Srbije i iz nedelje u nedelju oduševljavali su navijače Partizana i Crvene zvezde. Tek sada može se jasno videti kakve bisere su večiti imali u svojim redovima, pa zato ne treba ni da čudi što ni Partizan ni Zvezda nisu uspeli da ponove rezultat ostvaren godinu dana ranije. Ostaje nada da ćemo i u bliskoj budućnosti biti u prilici da uživamo u majstorijama nekih novih "mađioničara", jer u suprotnom hit Šekija Turkovića još dugo će odzvanjati u glavama navijača.