03.06.2024.

10:11

Foto: Starsportphoto

Sport

Još ovo, pa da se razilazimo! Kladionice ponizile crno-bele pred finale sa Zvezdom! (FOTO)

Crveno i crno-beli ove sezone vodili su velike bitke u Evroligi, ABA ligi i Kupu Radivoja Koraća, a za kraj ostala je još borba za trofej u domaćem prvenstvu, a ulog već godinama maltene ne postoji, pa će se timovi Janisa Sferopulosa boriti za pehar i prestiž.

U ovom trenutku nema nikakve dileme da je Zvezda ogroman favorit da osvoji novu triplu krunu i tako na najbolji način kruniše sezonu punu oscilacija i turbulencija. Crveno-beli su ove sezone od osam večitih derbija slavili u šest, sa posebnim akcentom na "metlu" u nedavnom finalu ABA lige, kada su slavili sa 3:0.

Otud i ne čude pomalo potcenjivačke najave kladionica prema Partizanu. Kvota da će Zvezda dobiti prvi meč iznosi svega 1,38, dok je na trijumf crno-belih 2,90.

Informer

Kvote pred derbi

Pozitivan skor novog-starog prvaka Jadrana sa najvećim rivalom nije jedini razlog što mnogi smatraju da je tim sa Malog Kalemegdana u ovom momentu bliži peharu. Partizan se u finišu sezone susreo sa nezapamćenim kadrovskim problemima, što zbog povreda, što zbog samovolje pojedinih igrača, što zbog nediscipline i nezadovoljstva među prvotimcima.

Ako neko možda nije upućen, a malo je takvih, Željko Obradović u finalu ne računa na čak četvoricu igrača koji su tokom sezone bili među nosiocima igre. Bruno Kaboklo je u subotu pokupio stvari i otišao iz Beograda zbog privatnih razloga, a popularni Žoc još od trećeg meča finala ABA lige ne računa na Džejmsa Nanelija, koji nije ni registrovan za završnicu KLS. On je, kao što je već poznato, imao sukob sa igračem Zvezde Stefanom Lazarevićem, pa je Obradovićevom odlukom propustio pomenuti meč, a potom nije ni registrovan za Superligu.

Osim njih, trener Partizana odlučio je da za KLS ne registruje tandem Amerikanaca koji su prošle godine direktno iz NBA stigli u Humsku. U pitanju su Pi Džej Doužer i Frenk Kaminski. Svi pomenuti igrači Partizana uveliko su u Americi i gotovo da ne postoje šanse da i naredne sezone nose crno-beli dres. Šansa, eventualno, postoji u slučaju Nanelija, ali s obzirom na to šta se sve dešavalo u finišu sezone, pitanje je da li će i on ostati.

Tu su i problemi sa povredama. Obradović je nakon polufinala sa Megom izjavio da bolove u kolenu imaju Kevin Panter i Alen Smailagić. Očekuje se, ipak, da obojica stisnu zube i izađu na parket "Pionira" večeras, jer je rotacija igrača ionako skraćena. Ekipu neće moći da pomogne ni Balša Koprivica, koji takođe duže vreme vuče povredu, dok je status Ognjena Jaramaza pod velom misterije. On u završnici sezone nije imao nikakvu ulogu, spekulisalo se da je pokretao tužbu, usledila su nekakva nemušta objašnjenja situacije, ali sve u svemu, ni od povremenog reprezentativca ne očekuje se da bude bitan faktor u finalu.

Informer

Aduti Partizana: Kevin Panter i Alen Smailagić u duelu sa Urošem Plavšićem iz Mege

Sa druge strane, aktuelni šampion Zvezda u mnogo boljem raspoloženju dočekuje finale, pošto će imati prednost domaćeg terena, ali i dva pehara u rukama pred borbu za onaj poslednji. Ni situacija u crveno-belom taboru nije baš najbolja, pošto će finalnu seriju propustiti centar i ponajbolji igrač ekipe, Džoel Bolomboj.

Ipak, Sferopulos za ovaj meč za borbu pod košem ima Luku Mitrovića, Treja Tompkinsa, pa i Dejana Davidovca i Dalibora Ilića, što je svakako prednost u odnosu na Partizanove Zeka Ledeja, Alena Smailagića i jedva punoletnog Aleksu Dimitrijevića.

Informer

- Očekuje nas izuzetno teška utakmica, kraj je sezone, koja jeste vrlo uspešna, ali smo imali mnogo povreda, napori su bili izuzetno veliki. Međutim, sve se to zaboravlja kada izađemo na teren. Motiv je veliki, mogućnost da se osvoji još jedan trofej i zaokruži vrlo uspešna sezona. Odlično se poznajemo sa ekipom Partizana, nema tu više ni najmanjih tajni, zato će te sitne stvari, koncentracija, manji broj grešaka, detalji biti presudni u ovom finalu. Naše je da odigramo agresivno, čvrsto, i dođemo do uvodne pobede - poručio je košarkaš Zvezde Dejan Davidovac, koji je godinama unazad ključni faktor crveno-belih kada dođe kraj sezone.

Finale se igra na dve dobijene utakmice, a druga je na programu u sredu. Eventualna majstorica igraće se u subotu, 8. juna.