20.08.2024.

11:38

Foto: Shutterstock/EPA/AP

Sport

Znaju šta rade! Real od odlaska igrača u NBA zaradio silne milione!

Odlaskom Geršona Jabuselea iz španske prestonice u Filadelfija Seventiskserse, aktuelni viceprvak Evrolige je zaključio još jedan u nizu transfera sa najjačom ligom sveta.

Ruku na srce, u ovom slučaju Real nije poslužio kao odskočna daska, već sjajno izdanje u dresu reprezentacije Francuske na Olimpijskim igrama. Ipak, igrača koje su Madriđani lansirali u Sjedinjene Američke Države ima mnogo, a od toga su znali kako da prihoduju.

Informer

Jabusele protiv Amerike u Parizu

Niz je započet sada već davne 2014, a počeo ga je sjajni Nikola Mirotić odlaskom u Čikago Bulse. "Bikovi" iz Ilinoisa su za usluge krilnog centra Realu uplatili dva i po miliona evra, a popularni Mirota je ostvario izuzetnu karijeru "preko bare".

Dve godine kasnije, Serhio Rodrigez se oprobao u NBA, a šansu su mu pružili upravo Seventisiksersi. Od "izvoza" popularnog Ćaća, Madriđani su dobili 3.000.000 evra.

Informer

Rodrigez i Mirotić u reprezentaciji Španije

Kao po pravilu, nakon pauze od dve godine, novi član tadašnje ekipe Pabla Lasa je krenuo preko okeana, a taj neko bio je Luka Dončić. Za "samo" dva miliona evra ugrabili su ga Dalas Maveriksi i to nakon što su menjali mesta na draftu sa Atlanta Hoksima, kojima su zauzvrat dali Treja Janga.

Informer

Pablo Laso i Dončić u Realu

Možda posao desetleća napravila je ekipa iz Teksasa, a slovenački reprezentativac je jedan od glavnih kandidata za nagradu najkorisnijeg igrača, već drugu godinu za redom. 

Zanimljivo je da je dogovor sa Fakundom Kampacom Realu doneo najviše novca. Naime, za omalenog Argentinca Denver Nagetsi su 2020. izdvojili ogromnih 6.000.000 evra. 

Samo godinu dana kasnije, njegov sunarodnik i kolega iz reprezentacije "gaučosa" Gabrijel Dek, dogovorio je transfer u Oklahomu za 1.300.000 evra.

Informer

Dek i Kampaco u dresu Argentine

Istog leta, Hjuston Roketsi su odlučili da pruže šansu mladom krilnom centru Reala, Usmanu Garubi i jednom od "iks faktora" tokom osvajanja titule Evrope te 2018. Plaćen je 3.000.000 evra, ali nije uspeo da se nametne tamošnjim trenerima, pa se ove godine vraća u matični klub.

ODLASCI U NBA I ZARADA REALA

2014. Nikola Mirotić - 2,5 miliona evra (Čikago Buls)

2016. Serhio Rodrigez - 3.0 miliona evra (Filadelfija Seventisiksers)

2018. Luka Dončić - 2.0 miliona evra (Dalas Maveriks)

2020. Fakundo Kampaco - 6.0 miliona evra (Denver Nagets)

2021. Gabrijel Dek - 1.3 miliona evra (Oklahoma siti Tander)

2021. Usman Garuba - 3.0 miliona evra (Hjuston Rokets)

2024. Geršon Jabusele - 2.5 miliona evra (Filadelfija Seventisiksers)