26.08.2024.

14:05

Foto: fiba

Sport

Brka za Informer: Još su vruće glave od Pariza, srebro je veliki uspeh!

"Orlove" je u finalu porazila domaća selekcija Austrije 18:17 i tako prekinula dominatni niz naših momaka od pet uzastopnih zlata sa kontinentalne smotre.

Najbolji basketaš planete i nosilac igre Srbije Strahinja Stojačić ističe da su očekivanja pred put u Beč bila veća, ali da je i srebro ogroman uspeh, pogotovo kada se uzme u obzir neočekivano ispadanje sa Olimpijskih igara u četvrtfinalu.

Informer

Strahinja Stojačić u duelu sa Francuzima

- Bilo je teško igrati posle onakvog ishoda na Olimpijskim igrama. Generalno smo zadovoljni prikazanom igrom na Evropskom, mislim da smo igrali dobar basket. Iako su nam očekivanja bila velika, i srebro je veliki uspeh. Glave su još uvek bile vruće nakon Pariza, ali uspeli smo da se konsolidujemo i odigramo na potrebnom nivou - rekao je popularni Brka u razgovoru za Informer.

Srbiji je u finalu nedostajalo i malo sreće, pošto je upravo Stojačić imao otvoren šut za pobedu, ali je iz izgledne pozicije promašio, iako mu takvi šutevi ne predstavljaju nikakav problem.

- Pored svega, imali smo i šut za pobedu. Nedostajalo je i malo sreće, jer su nam ti šutevi uvek ulazili u koš, ali šta je tu je. Nismo se obeshrabrili - objasnio je nekadašnji mladi reprezentativac.

Informer

Brka u borbi sa Litvancima na OI

"Orlovi" su u Beču nastupili u nešto izmenjenom sastavu. Nemanja Barać i Stefan Kojić zamenili su Dejana Majstorovića i Mihaila Vasića. Stojačić objašnjava da je do promene došlo usled umora, više psihičkog nego fizičkog.

- Naš sport je takav, izuzetno naporan. Svakog vikenda igrate turnir, što sa reprezentacijom, što sa klubom. Pariz nas je psihični izmorio, ne toliko fizički. Imali smo ogromna očekivanja, a onda smo onako ispali bez medalje. Teško je bilo zaigrati odmah veliko takmičenje poput ovog - kazao je Strahinja.

I, zaista, vremena za odmor nema. Već narednog vikenda očekuje ga nastup u Debrecinu na turniru sa ekipom Uba. 

Informer

Stefan Stojačić u dresu reprezentacije

Zajedno sa njim u timu nastupa i brat Stefan (35), nekada takođe prvi na FIBA-inoj rang listi najboljih basketaša. Strahinja je otkrio da je Stefan dobro i da, nakon nekog perioda ispresecanog povredama, trenira i igra na svom prepoznatljivom nivou.

- Nemamo vremena za odmor, jer smo već sledećeg vikenda u Debrecinu. Teško je izdržati takav raspored i ostvariti dobre rezultate kad ste konstantno "u mašini". Sa nama u timu je i Stefan, on nam je veliko pojačanje. Imao je problema sa povredama, ali je sada zdrav. Trenira naporno sa nama i vraća se u staru formu - zaključio je Stojačić razgovor za naš list.