14.10.2024.

12:28

Foto: Starsportphoto©

Sport

Beronu naša zemlja ostala u srcu: Decu želim da dovedem u Srbiju!

Fantastični američki šuter se afirmisao kao jedan od najboljih bekova u Evropi igrama u Crvenoj zvezdi od 2018. do 2020, a pre par dana je šokirao javnost odlukom da se penzioniše.

Pomogao je timu da na Mali Kalemegdan vrati titulu Superlige Srbije i ABA lige, a sa priznanjima za najboljeg igrača u dva finala, otisnuo se u moćni Zenit iz Sankt Petersburga. Svestan koliko je epizoda u Beogradu imala značaja za njegovu karijeru, Beron želi da svojoj deci prenese ljubav prema našoj zemlji.

Informer

Proslavio ga crveno-beli dres - Bili Beron

Osećaj koji sam imao dok sam igrao u Zvezdi, nisam imao nigde drugde. Kada vas toliki broj navijača podržava, to sam mnogo cenio. Takođe, bili smo prilično uspešni, pobeđivali smo, vratili tim u Evroligu. Mnogo mi je značilo, kao i za moju karijeru. Kao da sam pravio temelje za svoj drugi dom. Uvek ću ceniti to mesto. Kada mi deca porastu, želim da ih dovedem u Srbiju, to mi je veoma važno. Da im pokažem koliko je tu važna košarka, da im pokažem gde sam igrao. Voleo bih da vide jedan derbi između Zvezde i Partizana, osete tu atmosferu. Sve to mi nedostaje i definitivno ću se vratiti. Takođe, ako na bilo koji način mogu da pomognem Crvenoj zvezdi, ovde u Americi ili bilo gde, uvek sam tu - rekao je Beron za "Meridijan sport".

Rado se priseća svojih bravura u crveno-belom dresu i utakmica koje su ga lansirale u košarkaško nebo Starog kontinenta.

Informer

Poslednji Bilijev tim u Evroligi - Armani

Naravno, kada se spomene Bili Beron navijači beogradskih večitih rivala pred očima imaju sliku njegovog pogotka uz zvuk sirene u finalu Superlige Srbije. Mnogo se prašine tada diglo, jer je bek rodom iz Pensilvanije postigao poene nakon greške u koracima (pogledajte video ispod).

Godinama kasnije, sjajni šuter se uz osmeh priseća tih detalja i priznaje da je sudijska trojka napravila previd.

Sećam se plej-ofa ABA lige, to su bile velike utakmice. Serije protiv Partizana i Budućnosti, to su bili ključni trenuci u mojoj karijeri. Tu sam napravio iskorak. Pamtim tu prvu utakmicu sa Partizanom, kada sam postigao koš pod faulom, a onda vezao još jedno polaganje za pet poena u nizu i dobili smo utakmicu. Uvek sam mislio da sam igrač za Evroligu jer sam imao to samopouzdanje, ali sam tada to i dokazao. Bila je to luda serija. U dvorani je bilo kao u sauni, utakmica se konstanto prekidala zbog ubacivanja predmeta. Bilo je ludo i na kraju smo pobedili. Naravno, bili su koraci, to svi znamo i mnogo je smešno kad se setim toga… Imam mnogo lepih sećanja - priznao je Beron.