13.02.2023.

14:33

Foto: Tanjug/AP

Sport

KLADIONICE: Jokić će opet biti MVP, pogledajte kvotu! Srbin je bez konkurencije

Srpski košarkaš Nikola Jokić (27) ponovo će biti MVP NBA lige! Centar Denvera ne posustaje i ove sezone je, sudeći po tripl-dablovima, bolji nego ikada, pa je samim tim ubedljivo prvi favorit za treće zaredom priznanje za najboljeg košarkaša, a kvota je 1,77.

Bolji nego ikad

Jokić je preksinoć u pobedi Denvera nad Šarlotom rezultatom 119:105 zabeležio 30 poena, 16 skokova i deset asistencija, čime je već došao do 20. tripl-dabla ove sezone. Time je nadmašio samog sebe, jer je prošle sezone, u kojoj je bio MVP, upisao 19 tripl-dablova. Pre dve godine ih je imao "samo" 16, a ukoliko nastavi u istom ritmu, nema sumnje da će ih biti daleko više od 20 jer sezona nije ni blizu kraja.

Zauvek skroman

Meni trka za MVP priznanje ne znači, niti razmišljam o tome. Igram svoju igru
Nikola Jokić


Međutim, iako među navijačima Denvera i Jokićevim fanovima vlada euforija zbog njegovih sjajnih partija, srpski reprezentativac je u svom stilu prokomentarisao da ga ne interesuju previše brojevi i prognoze.

- Meni trka za MVP priznanje ne znači, niti razmišljam o tome. Igram svoju igru. Nisam ni ranije MVP priznanju pridavao preveliki značaj, mada, da budem iskren, trgao sam se kada sam shvatio ko ga je sve osvajao pre mene. Čast mi je, ali mi je sada samo bilo važno da pobedimo i uzbuđen sam jer je to bila teška utakmica za nas. Ne smemo da se opuštamo. Cilj mi je dobra igra, a priznanje, ako dođe, dobrodošlo je - rekao je Jokić nakon pobede.

Informer

 

FAVORITI ZA MVP PRIZNANJE

1. Nikola Jokić (Denver) 1,77
2. Džoel Embid (Filadelfija) 3,50
3. Janis Adetokumbo (Milvoki) 8,00
4. Luka Dončić (Dalas) 9,00
5. Džejson Tejtum (Boston) 13,0


Trener priča srpski

Zahvaljujući, pre svega, sjajnim Jokićevim partijama Denver je na prvom mestu Zapadne konferencije sa 39 pobeda i 18 poraza i na dobrom je putu da tu i ostane. Zbog toga i u svlačionici Nagetsa vlada sjajna atmosfera, a trener Majkl Meloun na srpskom je čestitao Jokiću na još jednoj sjajnoj partiji.

Na listi favorita za MVP priznanje iza Jokića je Filadelfijin Džoel Embid sa kvotom 3,50. Treći na listi je Luka Dončić (7,00), a zanimljivo je što naš centar ima tačno duplo više tripl-dablova od Slovenca. Sjajnu trojku prate Janis Adetokumbo, Džejson Tejtum, Dža Morant, Lebron Džejms, Stefen Kari, Kevin Durent i Demijan Lilard.

Šansa za istorijski podvig

Karim Abdul Džabar je apsolutni rekorder sa šest MVP priznanja u NBA ligi, ali mu nikada nije pošlo za rukom da osvoji tri zaredom! Jokić sada za to ima priliku, a ukoliko bi mu uspelo, našao bi se u izabranom društvu. Takav podvig napravili su samo Bil Rasel u Bostonu od 1960. do 1963, Filadelfijin Vilt Čejmberlen (1965-1968) i Leri Bird, takođe u dresu Seltiksa od 1983. do 1986.