Autor: Informer.rs

25.09.2023.

07:33

Foto: profimedia

Sport

Novaka ne mogu da ućutkaju! Opet je digao gas, ne krije probleme

Da nije Novaka Đokovića i njegove organizacije niko se ne bi ni setio da pomene igrače koji imaju probleme, koji malo zarađuju jer su slabije plasirani. Zbog toga je naš as godinama u ratu sa ATP-om. Nedavno je ipak dobio jednu bitku. Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) je potvrdila da uvodi novu finansijsku "bezbednosnu šemu" nakon što je Đoković zatražio veću zaštitu. Obezbeđena je garantovana minimalna plata za prvih 250 tenisera. To znači da će ATP uskočiti u pomoć svakom igraču koji tokom sezone ne zaradi minimalni iznos.

Ali, naš teniser ni pored toga ne prestaje da priča i skreće pažnju na probleme. Kaže da je i sam svestan da dolazi iz sredine iz koje je jako teško uspeti i organizovati sve kako bi se došlo do vrhunskog nivoa.

- Bio sam u njihovoj koži i razumem borbu. Razumem i poteškoće sa plaćanjem troškova puta ako nemate podršku jake federacije, koju nema oko 90 procenata igrača. Ili kada nemate budžet da platite trenera i fizioterapeuta. Dolazim iz Srbije, nisam imao ništa od toga. Sada imam uticaj, moć i želim da se borim za bolje uslove - poručio je jasno Novak Đoković.

Informer


Vrlo malo igra na turu zaista može da živi od tenisa, to naš šampion često ističe.

- Toliko pričamo o tome koliko novca osvajači Ju-Es opena osvajaju. Ali ne pričamo o tome koliko igrača živi od ovog sporta, u muškoj i ženskoj konkurenciji, u singlu, dublu, sve zajedno... To je maksimalno 400 njih, a sport je super-globalan, jedan od najgledanijih. To je loše i to je neuspeh ovog sporta.

Novaka posle Ju-Es opena i Dejvis kupa čeka duža pauza, pošto je naredni turnir na kom će igrati masters u Parizu, koji počinje tek za šest nedelja - od 28. oktobra do 5. novembra. Prošle jeseni u finalu je izgubio od Holgera Runea posle velike borbe u tri seta, što znači da će braniti 600 ATP poena.

To će ujedno biti i prvi sledeći turnir na kojem će Đoković igrati, kako za sada stoje stvari. Nakon Francuske, on će od 12. do 19. novembra igrati na Završnom Mastersu u Torinu, gde će braniti titulu i 1.500 bodova, a potom će u Malagi igrati za Srbiju na završnici Dejvis kupa, od 21. do 26. novembra.Novak će imati sjajnu šansu da zaokruži jednu od najuspešnijih godina u karijeri, tokom koje je osvojio Australijan open, Rolan Garos, JU-Es Open, a igrao je i finale Vimbldona.