• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.08.2023

06:26

Buuum! Novak nokautirao ATP, tenis više neće biti isti!

Tanjug/AP

Tenis

Buuum! Novak nokautirao ATP, tenis više neće biti isti!

Podeli vest

Novak Đoković nastavlja da niže pobede! Trijumfovao je nedavno na mastersu u Sinsinatiju, a onda je dobio još jednu bitku protiv ATP-a i igračima obezbedio više novca.

Novak Đoković i Vasek Pospišil su 2019. godine osnovali Asocijaciji profesionalnih teniskih igrača (PTPA).  Cilj ove organizacije je zaštita interesa igrača, a osnovana je zbog toga što su pojedini teniseri smatrali da ATP, WTA i ITF ne vode dovoljno računa o njima.

Naš as je zbog toga godinama na udaru ATP, ali ne odustaje, bori se za kolege, pa je dobio još jednu, vrlo važnu bitku za tenisere, koji su slabije plasirani. Iako naš teniser više nije uključen u rad ATP, konačno se njegov pritisak isplatio. 

Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) je saopštila da uvodi novu finansijsku "bezbednosnu šemu" nakon što je Đoković zatražio veću zaštitu. Obezbeđena je garantovana minimalna plata za prvih 250 tenisera. To znači da će ATP uskočiti u pomoć svakom igraču koji tokom sezone ne zaradi minimalni iznos. 

Foto: Tanjug/AP

 

 

" Teniseri će ubuduće imati korist od novog programa koji će im obezbediti minimalnu platu između od  75.000 do 300.000 dolara na godišnjem nivou. Do ovoga je se došlo nakon što je Novak Đoković zatražio da njegove lošije rangirane kolege dobiju finansijsku zaštitu. Prema novom ATP-ovom programu "Osnovna linija", zvezde će takođe dobijati i novac ako ne mogu da igraju zbog povreda, kao i kada se prvi put probiju među 125 najboljih na svetu", prenosi britanski Ekspres.

Od 2024. počinje trogodišnji probni period. Igračima u prvih 100 je garantovano najmanje 300.000 dolara, dok će oni od 101. do 175. mesta imati 150.000 dolara. Teniseri koji su rangiranu od 176. do 250. pozicije zaradiće najmanje 75.000 dolara.

 

Grend slem šampioni u Novakovom timu

Kim Klajsters, Sanija Mirza i Markos Badatis pristupili su Asocijaciji profesionalnih teniskih igrača (PTPA), koju 2019. godine osnovali Novak Đoković i Vasek Pospišil. Najpoznatiji članovi od aktivnih tenisera pored Đokovića su Hubert Hurkač, Ons Žaber, Paula Badosa i Džon Izner.

Kim Klajsters je u PTPA ušla kao član “borda šampiona”. Belgijanka je u karijeri osvojila tri gren slem titule u singlu i dve u dublu. Indijka Mirza, vlasnica šest gren slem titula u dublu, imaće istu ulogu kao i Klajsters. Bagdatis, nekadašnji finalista Australijan opena biće ambasador PTPA. Najbolji ranking u karijeri bilo mu je osmo mesto na ATP listi.

 

Biće teniseri zaštićeni i u slučaju povreda, kada ne budu mogli da se takmiče. Oni igrači koji zbog povrede budu igrali manje od devet ATP turnira i čelendžera u jednoj sezoni takođe će dobiti minimalnu platu. Na taj način Nole želi da spreči tenisere da se prerano vrate na teren samo kako bi zaradili za život.  Igrači koji su među prvih 100 će dobiti 200.000 dolara, od 101. do 175. 100.000, a oni koji su rangirani od 176. do 250. mesta imaće sigurnih 50.000 dolara.  

Đoković se odavno bori za bolje finanijske uslove u tenisu, naročito za one koji su drastično daleko ispod njega na svetskog rang listi i jedva uspevaju da zarade za život od tenisa. Kao bivši predsednik ATP-ovog Saveta igrača, on je napustio tu ulogu da bi sa Vasekom Pospišilom oformio Udrženje profesionalnih tenisera (PTPA). Iako trenutni drugi teniser sveta nije više u ATP-ovom Savetu igrača, njegovi apeli su konačno uslišeni, iako su ga godinama ignorisali. Međutim, morali su da reaguju, jer Novak dobija sve veću podršku među teniserima, pa je pritsak na ATP i zbog toga bio ogroman.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija