Autor: Informer.rs

22.01.2024.

06:49

Foto: Tanjug/AP

Sport

Brutalna dominacija! Novakova surova serija i dalje traje

Naš teniser je 409 sedmica na prvoj poziciji najboljih tenisera sveta.  S obzirom na to da je takmičenje u Melburnu u toku nije bilo promena na ATP listi što se tiče plasmana u odnosu na redosled od pre sedam dana. Trenutno Novak ima 11.050 bodova, a videćemo stanje posle takmičenja u Melburnu jer naš teniser brani 2.000 bodova i trofej osvojen prošle sezone.

Novak Đoković je do sada u Australiji pobedio Dina Prižmića, Alekseja Popirina, Tomasa Ečeveriju i Adrijana Manarina, dok u četvrtfinalu igra sa Tejlorom Fricom. Sa trona mogu da ga skinu Karlos Alkaraz, koji ima 8.855 bodova i Danil Medvedev, koji je sakupio 7.555 poena. 

Dok Novak ne može da osvoji nove poene, Alkaraz prošle sezone nije igrao u Melburnu i svaka pobeda za njega znači i profit što se tiče poena. Što se Rusa tiče, on je eliminisan u trećem kolu, pa brani samo 90 bodova, tako da je i on u sjajnoj poziciji. Novak trenutno beži Alkarazu 2.200 poena, a Medvedevu 3.500. Zadržaće prvu poziciju, bez obzira na rezultat u Melburnu ako se Španac ne plasira u četvrtfinale, a Medvedev ne bude šampion.

Informer


Ako bi Novak ispao u polufinalu imao bi 9.775 bodova, ostao bi prvi na svetu u slučaju i da Karlitos takmičenje završi u istoj fazi slema, jer bi Španac u tom slučaju imao 9.575 poena. Ali, ako bi naš teniser stao u polufinalu, a Španac dobio šansu da se bori za trofej i bez njega bi skinuo Đokovića sa trona jer bi imao 10.055 bodova. 

Takođe, Rusu ni titula ne garantuje prvu poziciju ako se Novak i Karlos domognu polufinala Australijan opena. Medvede bi u tom slučaju imao 9.465 bodova, Nole 9.755, a Krlitos  9.575.