15.05.2024.

06:43

Foto: profimedia

Sport

Novak je katastrofa, propao je, star, nije u formu... Svake godine ista priča, a onda muk!

Do grend slema u Parizu ostale su dve nedelje, navijači su u panici, ali niko ne bi imao ništa protiv toga da se ponovi prošla sezona. Nole je to nagovestio, posle kraha u trećem kolu Rima, pitali su ga za Rolan Garos, očekivanja, a on je kao i pre godinu dana, rekao "isto kao i uvek". To znači da je pun samopouzdanja i da je uveren u osvajanje novog trofeja. Ova godina zaista podseća na prošlu, pa nije na odmet podsetiti na 2023. Nije bila sjajna, Nole nije briljirao na šljaci, a onda je eksplodirao.

Ako Nole ne brine, onda ne bi trebalo ni mi. Doduše, prošle sezone je za razliku od ove trijumfovao na Australijan openu, dok ove još nema trofej, čak ni finale. Godinama je u Pariz stizao sa dvocifrenim brojem mečeva iza sebe na šljaci, a te 2023. odigrao je samo osam. Nole je pre godinu dana ispao u četvrtfinalu Rima od mladog Danca Holgera Runea. Dva meča je odigrao u  Banja Luci, gde je poražen u četvrtfinalu od Dušana Lajovića i isto toliko u Monte Karlu, dok je Madrid propustio. Novak od 2005. godine, kada je upisao prvi nastup na Rolan Garosu, nije nijednom propustio taj turnir. Ali, skoro svake godine je odigrao dvocifren broj mečeva na šljaci uoči najvećeg turnira na ovoj podlozi. Međutim, prošle godine to nije bio problem, čuvao je snagu za ono najvažnije. Tada se iz njegovih reči moglo naslutiti da ga manjak borbi na šljaci neće unazaditi, da mu to neće biti hendikep. I nije! Čak nije bio favorit u kladionicama, kao ni sada. Nisu verovali da će trijumfovati, bio je drugi favorit i osvetio se svima koji su želeli da ga ponize. Stigao je u Pariz i redom rušio Aleksandra Kovačevića, Martona Fučoviča, Davodoviča Fokinu, Huana Pabla Variljasa, Karena Hačanova, Karlosa Alkaraza i Kaspera Ruda u finalu. Na putu do titule izgubio je samo dva seta. 

- Samouveren sam što se tiče Rolan Garosa. Treniram i pokušavam da se pripremim za najbitniji turnir u sezoni šljake. Znam da mogu bolje nego u Rimu. Radujem se radu na svim aspektima i telu i nadam se da ću biti 100 posto spreman. To je cilj. Uvek imam svoje šanse na grend slemovima na svim podlogama, kada se igra u tri dobijena seta. Nadam se da ću podizati formu kako turnir bude odmicao. Sve je drugačije na grend slemu - rekao je Novak pre godinu dana.


Ove godine ga je Janik Siner zaustavio u polufinalu Australijan opena, pa je napravio pauzu do Indijan Velsa, a tada ga je u drugom meču pobedio Luka Nardi, u Majamiju nije igrao, dok je na šljaci odigrao samo šest mečeva.Tri u Monte Karlsu, poražen je od Kaspera Ruda u polufinalu, u Madridu nije igrao, dok je u Rimu šokantno takmičenje okončao u trećem kolu, poražen je od Alehandra Toleda. Takođe, bukmejkeri opet ne veruju u vlasnika 24 grend slema. Prvi favoriti je Karlos Alkaraz na koga je kvota 3,1, dok je na našeg tenisera 3,75.

Kao da prošle i godinama unazad ništa nisu naučili. Opet se ponavlja priča, opet svi otpisuju Novaka, progniziraju da nije u formu, da mu nedostaje motiva, da su klinci bolji od njega, da je vreme da završi karijeru... Pokušavaju na sve načine da ga unize, ali  ga samo dodatno motivšu. Kad usledi muk u Parizu, nemojte posle da vam nismo rekli. 

Nole je kao i pre godinu dana sa istim osmehom poručio da će osvojiti Rolan Garos. Pogledajte na priloženom snimku od 1.35.