15.07.2024.

11:35

Foto: Tanjug/AP

Sport

Nole, psuj, grmi, streljaj pogledom... Hoćemo zver, gladnu i spremnu da "rastrgne" plen

Naš teniser kao da se nije pojavio u finalu. Tako je izgledalo od prvog poena. Španac je sam plesao po Centralnom terenu, a Nole samo gledao i nezainteresovano vraćao loptice. Ništa od hvatanja rekorda Rodžera Federera i osmog Vimbldona, a 25. grend slema u karijeri. Mogao je 14. jul 2024. da bude poseban dan u istoriji tenisa, da je osvojio pehar nadmašio bi Margaret Kort po broju grend slem titula, sam imaju 24. Ali, umesto Novaka zveri, psihološke gromade, pojavila se verzija kojoj nije bio dan u kancelariji, kako Nole voli da kaže. Kada je bilo najvažnije, ovog puta je bio najslabiji. Nažalost, nije opet zasvirao violinu kao tokom minule dve nedelje. Englezi su se poklonili mladom Alkrazu, nasledniku Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera. 

Bio je to jedan od onih mečeva koje je najteže i najmučnije gledati. Teže nego kada Nole gubi, ali "grize" za svaku lopticu. Kada je "ravan", kad ne pokazuje emocije, kad ne psuje, ne grmi na navijače i pogledom ne strelja svoj tim, znate da nešto nije u redu. Znate da je na ivici ambisa i samo se molite da se dogodi nešto. Neka iskra koja će razbuditi zver u Novaku Đokoviću. Eeee... Gde su u finalu bili oni hejteri da se sa tribine čuje "buuuu"... Da raspale vatru...

Informer

Nije delovalo da se naš teniser suočavao sa fizičkim problemima tokom meča sa Alkarazom, mada ne bio bio prvi put da je uspeo da sakrije. Problem je po svemu sudeći bio isključivo psihološki. Kad je gladan i spreman da "rastrgne" plen, vidite to u Novakom očima. Nažalost, taj pogled vuka ovog puta nismo videli. 

- Postoje mečevi kada ti je potrebno da izbaciš nešto iz sebe, a postoje i mečevi kada ti je potrebno da sačuvaš mir. Da konzerviraš energiju i koristiš je za nešto što je konstruktivno, a ne destruktivno. Možemo da nagađamo šta bi bilo da sam početkom drugog seta krenuo da vrištim na ljude ili ne znam šta. Iskreno, sumnjam. Ne želim da tražim izgovore za meč danas. Potpuna dominacija, to je sportski rečeno. Razbio me - brutalno je iskren posle poraza bio Novak Đoković.

Informer

Ipak, i pored ubedljivog poraza, Nole je zaslužio da mu svi skinu kapu. Malo koji igrač, čak i 10 godina mlađi, bi se pojavio na vimbldonskoj travi samo tri nedelje nakon operacije meniskusa. Drugi teniser sveta je operisan 5. juna, a već 2. jula je odigrao meč na Centralnom terenu, a 38 dana nakon što smo ga videli na štakama posle operacije u Parizu borio se za osmi trofej na najprestižnijem teniskom turniru, nezvaničnom prvenstvu sveta.

Nole, sve ti je oprošteno, iako nisi sa ove planete, možeš i ti da imaš loš dan na poslu!