• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

02.07.2024

06:00

Supermen, vanzemaljac, terminator? Ne, to je Novak Đoković!

profimedia

Novak Đoković

Supermen, vanzemaljac, terminator? Ne, to je Novak Đoković!

Podeli vest

Novak Đoković 27 dana posle operacije meniskusa igra prvi meč na Vimbldonu protiv Čeha Vita Koprive 123. na ATP listi (početak oko 16 časova). Neko će reći da je Supermen, neko terminator, drugi vanzemaljac... Ali, to je naš Novak Đoković.

U dramatičnom meču osmine finala Rolan Garosa protiv Franciska Serundola, Đoković se okliznuo, pao i povredio koleno. Malo je ko je očekivao da će samo 24 sata kasnije biti na operaciji, ali je Nole ekspresno reagovao kako bi spreman dočekao, svi su mislili, Olimpijske igre. Ali, Đoković je superčovek, samo devet dana posle operacije u Parizu počeo je trenira, pa nas je sve iznenadio, čak i one sa najoptimističnijim prognozama.

Koleno spremno

Stigao je u London sedam dana pre početka takmičenja, postepeno vraćao snagu, a posle treninga sa Janikom Sinerom je presekao i obradovao navijače, potvrdio je da će juriti osmi trofej u Londonu, 25. slem u karijeri. Odigrao je i egzibicioni meč protiv Danila Medvedeva koga je dobio 6:3, 6:4 i potvrdio impresivan povratak. Kako su preneli svetski teniski novinari koji su pažljivo prethodnih dana gledali Novakove treninge, uprkos tome što je bio oprezan u pokretima po najbržoj podlozi, Đoković je potvrdio da je spreman za najprestižniji teniski turnir. Nole nije došao samo da igra, nego da osvoji trofej, koji ga je u detinjstvu inspirisao da poželi jednog dana da bude najbolji.

- Nikada nisam kalkulisao. Ne vidim da ću morati da budem oprezniji. Idem do kraja. Tako sam igrao celu karijeru, Vimbldon zauzima posebno mesto u mom srcu. Imam neverovatnu želju da igram, da se takmičim. Nisam želeo ni da pomislim da bih mogao da propustim Vimbldon. Ne bih to nazvao strahom od propuštanja. To je neverovatna želja za igrom, samo za takmičenjem, posebno zato što je to Vimbldon, turnir koji je za mene oduvek bio turnir iz snova kad sam bio klinac - kazao je drugi teniser sveta pred početak takmičenja u Londonu. 

Foto: profimedia

Koleno je spremno, Novak Đoković

 

Ono što je posebno fascinantno jeste da Nole ima 37 godina. Logičan korak bi možda bio da preskoči Vimbldon i potpuno se oporavi i spremi za Olimpijske igre u Parizu, na kojima će juriti zlatnu medalju. Biće to poslednja Novakova šansa da se domogne jedinog trofeja koji mu nedostaje. Ali, čak ni zbog toga nije želeo da se odrekne šanse još jednog turnira na svetoj vimbldonskoj travi, koju je probao već sedam putu. Nadamo se da će i ove godine moći da nam kaže da li se ukus možda promenio. 

 

Juri Rodžerove rekorde

 

Brojnim impresivnim rekordima Novak Đoković će pokušati da doda još dva, a na meti je naravno Rodžer Federer. Prvi je broj titula na Vimbldonu. Federer je u osam navrata podizao trofej na Centralnom terenu, jedanput više od Đokovića i Pita Samprasa. Mogao bi Nole ove sezone da se izjednači sa Švajcarcem, a već naredne, s obzirom na to kako prkosi biološkom satu, ne sumnjamo da ćemo ga i 2025. videti u Londonu, da mu preotme rekord. Takođe, Rodžer je 2017. godine pobedom nad Marinom Čilićem postao najstariji osvajač Vimbldona sa 35 godina 10 meseci i 26 dana. Ukoliko Đoković trijumfuje uradio bi to sa 37 godina mesec i 22 dana.

Borba s klincima

Uprkos tome što ove sezone nije osvojio nijedan trofej, spreman je da prkositi očekivanjima i da izaziva mlađe rivale. Sedmistruki šampion na startu turnira igraće protiv kvalifikanta iz Češke, Vita Koprive (oko 16 časova, SK1). U drugom kolu Novaka vreba mogući duel sa boljim iz okršaja Ferli/Moro Kanas, a u trećem najverovatnije Argentinac Tomas Martin Ečeveri. U osmini finala mogao bi da ide na Holgera Runea iz Danske ili Karena Hačanova iz Rusije, u četvrtfinalu na Huberta Hurkača, Aleksa de Minora ili Feliksa Ožea-Alijasima. U polufinalu vrebaju Aleksandar Zverev, Andrej Rubljov ili Stefanos Cicipas, a u finalu Janik Siner ili Karlos Alkaras.

Foto: tanjug/ap

 

 

Neverovatna želja za nadmetanjem dovela ga je do toga da se sa 37 godina bori i sa 15 godina mlađim rivalima. Španac, pobednik Rolan Garosa, i Italijan, šampion Australijan opena, su među glavnim favoritima. Alkaraz brani trofej ovojen prošle godine, dok Siner stiže pun samopouzdanja s obzirom na to da je nedavno postao najbolji teniser planete i igra najbolji tenis ove sezone. Iz senke vrebaju Aleksandar Zverev, Danil Medvedev i Stefanos Cicipas. Đoković je došao da pobedi i klinci su toga svesni, bez obzira na operaciju, Nole je već tokom karijere povređen osvajao slemove, a kako turnir bude odmicao videćemo ko će od mladih teniskih asova biti kadar da mu na travi pomrsi račune.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja
Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja

Odbornici Skupštine opštine Prijepolje doneli su odluku da za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji Opštine Prijepolje u oblasti ekonomskog razvoja, infrastrukturnih projekata, podrške lokalnoj zajednici i unapređenju političkog dijaloga da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli priznanje „Počasni građanin“ Opštine Prijepolje.

03.07.2024

22:24

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana
Politika

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić, sastao se danas u Banjaluci sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilović, a zatim su zajedno obišli radove na deonici Bijeljina-Rača, budućeg auto-puta Beograd - Sarajevo, jednog od dva koja će povezati Srbiju i Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu.

03.07.2024

21:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Opasna igra Erdogana, Putin preko ovog neće tak tako preći! Turska, Rumunija i Bugarska okružuju brodove ruske Crnomorske flote!
Šta se dešava

Opasna igra Erdogana, Putin preko ovog neće tak tako preći! Turska, Rumunija i Bugarska okružuju brodove ruske Crnomorske flote!

Redžep Tajip Erdogan još jednom je demonstrirao svoje majstorstvo političke fleksibilnosti. Na susretu sa Vladimirom Putinom na marginama samita ŠOS u Astani, Erdogan je pozvao ruskog lidera u Tursku. On je obećao da će Turska naručiti izgradnju nove nuklearne elektrane od Rusije, da će kupovati više prirodnog gasa i da će generalno povećati bilateralni trgovinski promet na 100 milijardi dolara.

03.07.2024

22:58

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija