17.09.2024.

07:59

Foto: EPA/profimedia

Sport

Izdaja na pomolu! Zbog ovog čoveka je Novak bio mašina! Ferari! Sad je kod "neprijatelja"

Ko je sledeći? Marian Vajda? Jelena se našalila i nakon što je Italijan angažovao dva Novakova bivša trenera, ona je poručula: "Ja se ne dam".

Moramo priznati, Siner ne pravi loše poteze. U jeku skandala, pošto je pre pola godine bio pozitivan na doping u dva navrata, sad svi bruje o tome kako kopira Novaka. Bolje i to, nego da pričaju da je prevarant. Navijači našeg as posebno su zabrinuti nakon što se Argentinac Ulises Badio pridružio timu prvog tenisera sveta. Plaše se da bi sad mogao Italijanu da otkrije Novakove tajne. Dugo je Badio bio najvažniji član Novakog tima. Čudotvorac! Čovek zbog koga je Nole bio mašinu, zbog koga je i povređen osvajao grend slemove.

"Posebno bih se zahvalio Novaku, njegovom timu i svima koji su mi bili bliski i podržavali svih ovih godina u zajedničkom radu. Takođe želim da izrazim najdublju zahvalnost narodu Srbije. Čuvaću ih sve u svom srcu. Vidimo se uskoro", poručio je Badio posle raskida saradnje sa našim teniserom, a zanimljivo je da je njihova zajednička fotografija i dalje među prve dve na njegovom Instagram profilu.

Argentinac je diplomirao na kineziologiji i fizioterapiji, bavi se i ručnom terapijom i kiropraktikom, kao i akupunkturom i kineskom medicinom. Priznao je da mu je istočnjački način razmišljanja bliži od zapadnog, pa je jasno zašto je saradnja sa Novakom pun pogodak.Sve to u skladu je sa Novakovim pogledima na svet i holističkim pristupom koji često spominje. Badio je od 2017. godine zvanični je fizioterapeut najboljeg igrača sveta Novaka Đokovića. On je za  španski „AS“ opisao je kako je to raditi sa po mnogima najvećim teniserom svih vremena.

- Počeo sam da radim za ATP u Rimu između 2011. godine i tada sam se upoznao sa Novakom. Otkad sam bio mlad cilj mi je bio da u nekom trenutku radim sa najboljim teniserom sveta. Godine su prolazile, a 2017. godine me je Novak pitao da sarađujem sa njim. Bio je to novi svet za mene i u početku sam želeo da vidim kako će sve funkcionisati - izjavio je Ulises Badio pre nekoliko godina.

Informer

Argentinac je svaki sat svog dana posvećivao Srbinu.

- Sa njim se radi 24 sata. Ne mogu da provedem četiri sata lečeći ga, a zatim da odem i da ga vidim tek pre meča. Moram da ga pratim u svakom trenutku, čak i kada sedi, da vidim kakvo je njegovo držanje, ili da znam koliko je vode popio ili koliko je pojeo, ili da li je dugo razgovarao sa osobom preko telefona, jer ga svaki mali detalj može promeniti u meču. 

Badio je bio jedan od fizioterapeuta na ATP turu,  radio je u fudbalskom klubu Valensija, šestostrukom prvaku Španije, na brojnim klinikama i u centru sportske medicine u Arizoni.

- Sa igračem kakav je Đoković vaša odgovornost je na 200 odsto – kada dodirente takvog sportistu svetske klase, uvek ste jedan potez udaljeni od toga da ga povredite. Morate da poznajete njegovu anatomiju, ali i svoju profesiju veoma dobro. Znači mi to što sam pre saradnje sa Novakom imao mnogo iskustva, ali i što sam bio na određenom alternativnom i holističkom nivou. To iskustvo mi je mnogo značilo u radu sa Novakom. On ima specifičnu životnu priču, baš kao i ja i to nas je zbližilo. Mislim da smo mi povezani na duhovnom nivou, iako nismo iste religije. Mi meditiramo i mamo prostora da učimo. Sa Novakom uvek radim u tišini.

Informer

Badio je najzaslužniji što je naš as 2021. bio u stanju da osvoji Australijan open.  Novak se povredio u trećem kolu kada je vodio sa 2:0 protiv Tejlora Frica. Okliznuo se i istegao trbušni mišić. Jedva je nastavio meč, mučio se, izgubio dva seta, a onda su proradili lekovi protiv bolova, slomio je Amerikanca, dobio meč sa 3:2 i izborio duel sa Milošem Raonićem. Niko nije verovao da će opet videti Đoković na terenu, ali je Ulises za 48 sati oživeo prvog tenisera sveta. Otkrio je mali deo onoga što radi da bi Đoković bio mašina, Ferari, kako je rekao Argentinac.

- Dan pred velike mečeve moram da znam kada Novak ide na spavanje i da mu obezbedim sve što mu je potrebno: tečnost sa elektrolitima, koju treba da popije veče pre duela, ali i da znam šta je jeo. Rad sa Novakom je posao koji traje 24 sata. Moram da ga pratim sve vreme, da gledam kakvo mu je držanje dok sedi, koliko je pio, jeo, koliko dugo je pričao telefonom… On je kao mašina, kao Ferari, a ja se trudim da bude u optimalnom stanju. Uvek mora da se našrafi do milimetra. Insistira na istezanju i elastičnosti – to pravi veliku razliku u igri. Postoji i rad na mentalnom nivou gde se trudimo da ga opustimo i na taj način – neka istraživanja su pokazala da su povrede češće kod sportista koji su pod velikim mentalnim pritiskom - objasnio je Badio.