02.10.2024.

13:22

Foto: profimedia

Sport

Kina, pa kraj za Đokovića! Ovo mu se nikad nije desilo

Uoliko se ne predomisli već sredinom oktobra bi Novak mogao da ode na odmor, koji mu je, kako je priznao nedavno, preko potreban.

To mu se nikada u karijeri nije desilo. Sad nema dugoročan plan, kako je rekao, radiće onako kako se bude osećao. 

Novak nema plan

- Imali smo večeru i rekao sam momcima da prvi put u karijeri zaista nemam dugoročni plan. Živim u momentu. Igram ovde, pa ću ići u Kinu. Imam i egzibiciju u Rijadu, a posle toga zaista ne znam. Nemam ideju šta ću da radim. Videću kako ću se osećam. Porodica mi je važna, želim da budem tu za svoju decu, suprugu, da budem deo njihovog svakodnevnog života. Da im budem dostupan, jer nisam bio godinama zbog putovanja. Moram da napravim balans. Videćemo. Imam motiva, vuku me rekordi i rezultati, ali prioritet moraju da imaju određeni turniri - poručio je nedavno srpski as.

Strani mediji takođe ističu da bi Nole mogao da se oprosti od sezone u Šangaju, turniru na kom nije igrao pet godina. To bi mogao da bude i poslednji put da igra u Kini, u kojoj su ga navijači dočekali kao heroja. 

Heroj u Kini

"Novak je uvek imao sjajnu povezanost sa kineskim narodom. Oni su ga, za razliku od nekih drugih, gledali kao heroja i idola, ne kao antiheroja koji je stao na put rivalstvu Federera i Nadala. Njegov trud da nauči kineski, emocija, lojalnost koju je pokazao prema Kini učinili su ga idolom i vraća se tamo posle pet godina kao znak mogućeg oproštaja od sezone u Šangaju", piše u tekstu na portalu "Punto de break".

Prvu titulu u Šangaju Novak je osvojio 2008. godine kada je u finalu dobio Nikolaja Davidenka, potom je pobeđivao 2012, 2013, 2015. i 2018. godine. Poslednji put, 2019. je u četvrtfinalu izgubio od Stefanosa Cicipasa. Takmičenje u Šangaju našem asu biće prvo od poraza na Ju-Es openu, mnogi smatraju da će se na ovaj način oprostiti od navijača u Kini, jer je već rekao da će do kraja karijere da se fokusira samo na grend slem takmičenja i reprezentaciju Srbije.  

Informer

Novak Đoković

Pad na ATP listi

"Novakovo učešće na ovom turniru deluje kao zahvalnost ljudima u Kini na podršci i lojalnosti. Nije mu cilj da se kvalifikuje na Završni masters u Torinu i deluje kao da ga ne zanima da učestvuje na drugim turnirima do kraja sezone", zaključuje se u tekstu.

Novak je i u Beogradu rekao da ga turnir u Torinu trenutno ne zanima.  Videćemo da li će se predomisliti, s obzirom na to da ni njegovi rivali ne briljiraju, možda da će domoći plasmana na Završni masters, a da se ne pomuči. Ono što je trenutno sigurno, jer je potvrđeno, videćemo ga na egzibiciji u Saudijskoj Arabiji sredinom oktobra, kao i 1. decembra na oproštaju Huana Martina del Potra, velikog prijatelja i rivala. Ukoliko zaista u Šangaju okonča sezonu, izgubiće 2,300 bodova, pa bi prvi grend slem u 2025. Australijan open mogao da dočeka van 10 najboljih na ATP listi.