12.10.2024.

07:25

Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Sport

Đoković na Frica za finale u Šangaju! Da Nole i danas na kineskom proslavi pobedu!

Rutinski je srpski as izborio mesto među četiri najbolja igrača na ovom turniru, iako put do polufinala nije bio potpuno lak. Jedan od omiljenih tenisera publici u Šangaju bio je oslobođen u prvom kolu takmičenja, a potom je u naredna četiri trijumfovao ubedljivim rezultatom. 

Najpre je u dva seta "počistio" 17 godina mlađeg kolegu, američkog tenisera Aleksa Mikelsena (7:6, 7:6), da bi u šesnaestini finala odradio nešto intenzivniji trening na meču protiv Italijana Flavija Kobolija - 2:0 (6:1, 6:2). Sličan scenario viđen je i protiv Rusa Romana Safiuljina, koji je pružio nešto jači otpor, ali je ipak kapitulirao sa 6:3, 6:2

Najveće iskušenje do sada Đoković je imao u četvrtfinalu protiv Jakuba Menšika. Češki teniser je od samog starta pokazao da je "tvrd orah", te je tokom prvog dela igre dostojno parirao daleko favorizovanijem Novaku. Srbin je zbog netolerantih grešaka praktično poklonio prvi set rivalu, ali je činjenicu da je najbolji igrač u istoriji "belog" sporta opravdao ubrzo nakon toga, pošto je preuzeo inicijativu i posle preokreta izborio finale sa Fricom - 2:1 (6:7, 6:1, 6:4).

Informer

Novak Đoković

Današnji susret Đokovića i Frica biće deseti po redu, a ako je suditi po tradiciji, Nole ne bi trebao ni da razmišlja o negativnom ishodu. Najbolji srpski teniser je na svakom prethodnom meču "debelo" trijumfovao, a jedina situacija kada se pomučio desila se u šesnaestini finala Australijan opena 2021. godine, kada se meč završio posle pet setova i tri ipo sata igre.

Sve pre toga, a i nakon, Đoković je rutinski rešavao, te se verni navijači nadaju da će takav scenario biti i danas.

Informer

Novak Đoković i Tejlor Fric

Kada govorimo o rezultatima američkog tenisera na ovom takmičenju, oni su za nijansu statistički bolji od Novakovih. Fric je, takođe, bio oslobođen u prvom kolu Šangaja, da bi na svakom sledećem susretu ubedljivo trijumfovao u dva seta.

Padali su kao domine najpre Francuz Terens Ataman - 2:0 (7:6, 7:6), potom Japanac Josuke Vatanuki - 2:0 (6:3, 6:4), a nakon njega i na iznenađenje mnogih Holger Rune. Danski profesionalac nije uspeo da isprati tempo sedmog igrača na planeti, pa je za čitavih 56 minuta koliko je trajao meč, osvojio samo tri gema i izgubio - 2:0 (6:1, 6:2).

Fric je u četvrtfinalu "počistio" i Belgijanca Davida Gofina - 2:0 (6:3, 6:4), te tako zakazao okršaj sa Đokovićem koji mu još uvek nije pružio taj užitak da ga pobedi.

Informer

Novak Đoković i Tejlor Fric

Srpski velikan koji je na ovom turniru slavio 201, 2013, 2015. i 2018. godine postavljen je za favorita i prema mišljenju bukmejkera. Kvota na pobedu Novaka Đokovića iznosi - 1,40, dok je kvota na njegovog rivala 2,70. 

Pobednik ovog susreta obezbediće plasman u finale turnira, u kojem će se sastati sa boljim iz duela Janik Siner/Tomaš Mahač, koji je na programu nešto ranije, od 10.30 časova.

Takođe, interesantno je napomenuti da se masters u Šangaju igra za nagradni fond od 8,995,555 dolara.