28.07.2024.

06:40

Foto: Informer

Sport

Spektakl godine! "Orlovi" kreću po zlato, prepotentne Amere više zanima Bajden nego Srbija!

Nema nikakve sumnje da je rival nakrcan sve samim NBA asovima favori ne samo na večerašnjoj utakmici, već na celom olimpijskom turniru. Naoštreni su Lebron Džejms, Stef Kari, Kevin Durent i ostali da ponovo postanu olimpijski šampioni, pa su u Francusku došli jednom od najjačih sastava otkako postoje.

Mišljenja su podeljena je li bolji ovaj "drim-tim" ili onaj iz 1992. sa Džordanom, Medžikom, Barklijem, Juingom, Melounom, Pipenom... Kako bilo, pred "orlovima" je najteži mogući rival, ali i pravi test da vide koliko je realno da se nose sa njima i šta mogu u zvaničnoj utakmici.

Nedavno su ove dve ekipe odigrale prijateljsku utakmicu u Abu Dabiju i nije se dobro završilo po "orlove". Držali su se dobro i "mlatili" sa rivalom do sredine druge četvrtine, ali onda su Amerima kočnice popustile i bila je to jedna poprilično ubedljiva i rutinska pobeda.

Bilo je 105:79, ali jedno su prijateljske, a drugo zvanične utakmice. Verovatno je naš tim pomalo i skrivao karte, ali kako god se okrene, Ameri su veliki favoriti i večeras i generalno na turniru. Došli su naoštreni, motivisani, željni da ispune najveći cilj sa reprezentacijom - osvajanje zlata.

Da li "orlovi" imaju šansu? Sigurno imaju. Igrali smo sa Amerima i ranije, pobeđivali smo ih i nosili se rame uz rame sa njima, ovog puta imamo i Nikolu Jokića, koji te iste Amere teroriše godinama unazad u NBA ligi.

Informer

Šansa može da bude i ta što oni pred ovaj meč, barem javno, ne pokazuju gotovo nikakav respekt prema "orlovima". I legendarni reprezentativac Dejan Tomašević je gostujući na Informer televiziji to pričao, da je takav slučaj bio i 2002. godine, nešto slično kao i ovog puta.

Prvo i osnovno, konferencija za medije koju su održali u petak počela je sa debelim zakašnjenjem, iako je na njoj trebalo da se najavi start Olimpijskih igara, olimpijskog turnira, samim tim i meča sa Srbijom. Reč Srbija nije se spomenula na toj konferenciji. Mogli su, naravno, Stef Kari i Kevin Durent, da se malo uozbilje i barem kažu "E, da, protiv Srbije počinjemo pohod na zlato". Ni američke novinare nije previše zanimao rival "drim-tima", već šta Kari i Durent misle o ceremoniji otvaranja, atletici, plivanju, dugim i kratkim sprintevima, pa čak i o povlačenju Džoa Bajdena iz predsedničke trke.

Informer

Velike NBA zvezde odgovarale su na pitanja sa osmehom, Kari je bio uzbuđen što je došao na svoje prve olimpijske igre, ali o Srbiji - ni traga ni glasa. Tek negde na kraju konferencije, kada je moderator rekao da je ostalo samo još jedno pitanje, koje je glasilo: "Ko je najveća zvezda na košarkaškom turniru"... Durent je izgovorio:

- Janis... Jokić. Ima mnogo zvezda na ovom turniru.

Otprilike je i selektor Svetislav Pešić na sličan način odgovorio na pitanje o današnjem meču, rečima da ga Ameri previše ne zanimaju.

Znam da navijače, kao i kompletnu srpsku javnost, najviše zanima da li mi možemo da dobijemo Amerikance. Mene baš to i ne zanima previše, iskreno. Voleo bih da pobedimo, ali igraju se i ostali mečevi - rekao je sinoć Pešić.

"Orlovima" bi sve to navedeno svakako mogao da bude motiv više da pokažu Amerima da smo, ako ništa drugo, tvrd orah. Imaće Jokić i kapiten Bogdan Bogdanović pomoć Vase Micića, Alekse Avramovića, Nikole Milutinova... Ma, sigurni smo, svako ko dobije i minut na terenu učiniće sve što može da ugrozi Amere. Većina ovih momaka prošle godine je na Mundobasketu pokazala svetu od čega je satkana i najvažnije, da se ne predaje ko god bio rival.

Borba će i ovog puta biti jaka. "Orlovi" će se "kidati" protiv bilo koga, udariće hrabro i na Amere, budite sigurni. A na terenu, šta bude... Svakako će o daljoj sudbini odlučivati mečevi protiv Južnog Sudana i Portorika, a tu ne bismo smeli da omanemo.

Informer

SRBIJA - AMERIKA (17.15, RTS 1)

Dvorana: Stadion "Pjer Moroa", Lil.

Kapacitet: 27.000.

SRBIJA: Plavšić, Petrušev, Jović, Bogdanović, Marinković, Dobrić, Jokić, Micić, Gudurić, Davidovac, Avramović, Milutinov.

Selektor: Svetislav Pešić.

SAD: Kari, Edvards, Džejms, Durent, Vajt, Halibarton, Tejtum, Embid, Holidej, Adebajo, Dejvis, Buker.

Selektor: Stiv Ker.