30.07.2024.

06:45

Foto: tanjug/ap

Sport

Nož u srce... Španci u agoniji, dan žalosti jer je Nole ponizio Nadala

Čekali smo 60. teniski klasik, ali na terenu smo videli samo jednog čoveka Novaka Đokovića. Rafa je tek sad zaista video gde je posle pauze od godinu dana, operacije kuka, oporavka... Video je kao i ceo svet da je daleko od onog čoveka koji nosi nadimak "kralj šljake", Nole ga je ponizio, a samo zahvaljujući padu koncentracije našeg asa uspeo je da se domogne pet gemova, jer je poraz mogao da bude mnogo ubedljiviji i bolniji. Rafa je trenutno svetlosnim godinama daleko od Đokovićevog novoa, to je jasno njemu, kao i njegovim zemljacima i to ih najviše boli.

"U januaru 2017. godine sam u Melburnu šetao sa kolegom pred početak Australijan opena i pitao me da li mislim da Rafa ima šansu da dođe do finala. Rekao sam da nema jer se žestoko mučio minulu sezonu i da ću da napišem knjigu ako on dođe u finale. Godinu dana i nekoliko meseci kasnije predstavio sam svoju knjigu "Rafa i Rodžer2 koju su napisali Rafa Plaza i Antonio Arenas, neki ljudi ispoštuju obećanje", napisao je je Enkabo.

Nešto slično mu se dogodilo pred duel Novaka i Rafe u drugom kolu Olimpijskih igara.

"Drugar me pitao da li Rafa ima šansu. Rekao sam mu da ima i da ako izađe na teren to znači da veruje da postoji šansa. Ako on veruje, ko sam ja da sumnjam u njega. Priznajem, nisam očekivao da će igrati singl zbog problema sa povredom, nego da će da se fokusira na dubl sa Karlosom Alkarazom. Onda je počeo meč sa Novakom i delovalo je da će biti potpuni masakr, bilo je 6:1, 4:0. Na kraju je uspeo da ublaži poraz...

Informer

Nož u srce Rafinim navijačima je poraz od Novaka, da je bio bilo ko drugi lakše bi podneli bruku i poniženje. Ali, Novak, poraz od njega ima posebnu težinu.

"Boli rezultat, ali još više boli to što je tako ubedljivo izgubio od Đokovića koji je takođe daleko od svog najboljeg nivoa. Bio je to nož u srce svim navijačima Nadala. Zašto? Jer je to bilo protiv Srbina, na šljaci, na stadionu "Filip Šatrije", u Parizu. Kao da je lopov ušao u vašu kuću i odneo vam skoro sve. Boli i zbog toga što je ovo potencijalno njihov poslednji duel i ovakav rezultat koji nije pravedan zbog njihovog rivalstva, najvećeg u istoriji tenisa. Bila je ovo 60. epizoda, jubilej i scenario koji smo viđali često, pošto su se susretali na najvećim takmičenjima, ali su sada osećanja pomešana.Njihov izlazak na teren, jedan sa steznikom na kolenu, drugi sa zavojem na butini. Obojica su blizu da napune 40. godina. Osećao sam se tako prazno. Kao prvi put kada odeš i odneseš cveće na grob svog dede. Setiš se svega što je bilo lepo u prošlosti i svega što se nikada više neće dogoditi u budućnosti.

Informer

Španac je na kraju poručio da se divi Rafi zbog jedne stvari, nije odustao, a mogao je da izbegne bruku. 

"Nadal je uradio nešto za pohvalu. Najlakše bi bilo da se povukao, da je izbegao da se osramoti protiv svog velikog rivala i da se fokusira na dubl sa Karlosom. Ali, vraćamo se na staru priču. Ko sam ja, ko smo mi, da sumnjamo u Rafaela?", zaključio je u tekstu.