01.08.2024.

07:00

Foto: Mihailo Gligorić

Sport

Ovako izgleda Olimpijski plamen! Hiljade ljudi čeka na fotku, a vatre nigde! (FOTO/VIDEO)

Francuske vlasti odlučile su da Olimpijski plamen postave u centru grada, gde bi bio dostupan svima. U pitanju je balon visok 30 metara, ispod kojeg je postavljen obruč prečnika sedam metara. Na dnu obruča "gori vatra" i to zaista tako deluje, čak i onima koji priđu skroz blizu.

Ipak, nije u pitanju vatra, već kombinacija led svetala. Suštinski, optička varka. Jedini izvor energije koji se koristi za održavanje ovog performansa je struja, a napravljeni su i veštački oblaci, koji podsećaju na dim. I zaista, to deluje identično kao da je upaljena vatra oko obruča i oni koji nisu upućeni do kraja, pomislili bi da se zaista slikaju pokraj pravog plamena. Za ovakav poduhvat, kako su ranije pisali francuski mediji, bilo je potrebno 40 led projektora i oko 200 mlaznica za vodu.

Kako to sve izgleda, možete pogledati u foto galeriji ispod.

Svojevrsni "plamen" moguće je posetiti već od deset ujutru pa sve do 19 časova uveče, kada se kompleks u parku Tiljerije zatvara i kada počinje odbrojavanje do spektakla. A taj spektakl podrazumeva podizanje balona i plamena na visinu od 60 metara. Dizanje balona uvis počinje u 22 časa, a taj događaj turisti mogu da slikaju samo iz daljine, pošto je u tom terminu uveliko zatvoren park. Deluje da su organizatori svime ovime pomalo i zakomplikovali stvari. Do "kazana" koji predstavlja simbol olimpizma dolazi se tek nakon dugog pešačenja, a događaj uzdizanja balona nije moguće slikati iz blizine, već sa nekoliko stotina metara udaljenosti.

Kako to izgleda kada padne mrak, možete pogledati na fotografiji ispod.

Informer

Olimpijski plamen kada padne mrak

Ono što je interesantno je da u svakom momentu u parku možete zateći ogroman broj ljudi. Informer je bio u poseti Olimpijskom plamenu i mnogo turista čekalo je da uđe i da se slika pored ovog "čuda" čak i pred kraj radnog vremena.

- Možete ući, ali morate se vratiti za pet minuta. Dobro, nek bude deset - rekla nam je jedna volonterka koja tu radi.

Kako nam je objašnjeno, na svakih 15 minuta u kompleks ulazi oko 300 novih turista kako bi se slikalo. Oni koji su imali kartu strpljivo su čekali u redu da uđu i fotografišu se, a oni koji nisu, kadar su pokušavali da uhvate sa obližnjih terasa i trgova.

Podsetimo, Olimpijski plamen upaljen je 26. jula kada su zvanično otvorene Olimpijske igre, a jedan od nosilaca baklje bio je i španski teniser Rafael Nadal. Plamen, odnosno ovaj performans, biće moguće videti sve do 11. avgusta, kada će biti okončan jedan od najvažnijih sportskih događaja u 2024. godini.