04.08.2024.

09:59

Foto: Reuters

Sport

Panika u Parizu! Senom i dalje haraju bakterije, olimpijci se razboleli! Otkazan trening triatlonaca!

Samo nekoliko dana nakon što je kvalitet vode u Seni ispunio odgovarajuće uslove, opet je došlo do iste situacije. Naime, obilne padavine koje su pogodile Pariz početkom avgusta dodatno su povećale nivo bakterija u reci, pa su danas ponovo otkazani treninzi triatlonaca koji bi trebalo da se takmiče u ponedeljak.

"Očekujemo da će se kvalitet vode srediti do ponedeljka kada je zakazana trka, a do tada ćemo pratiti situaciju iz minuta u minut", poručili su organizatori.

Bez obzira na to što su vlasti u poslednjoj deceniji potrošili više od 1,5 milijardi dolara na prečišćavanje reke, u vodi i dalje haraju razne bakterije. Samo u poslednjih nekoliko dana više sportista se žalilo da su se razboleli nakon takmičenja, a za to krive zagađenu vodu.

Belgijska plivačica Jolin Vermelen oštro je osudila vlasti kojima olimpijci nisu prioritet. Kako kaže, ona je preduzela sve mere predostrožnosti pre trke i nada se da se neće razboleti.

- Dok sam plivala ispod mosta, videla sam i osetila neke stvari o kojima ne bi trebalo da razmišljamo. Odradiću testove i uskoro ćemo saznati da li sam se razbolela ili ne. Sena je prljava sto godina tako da ne mogu da kažu da je bezbednost olimpijaca sada prioritet. Popila sam par probiotika i vitamina pre trke. Pazila sam da mi zagađena voda ne uđe u usta dok plivam, ali nisam uspela u potpunosti. Pred moj meč u petak bila je situacija sad ili nikad, jer nisu mogli da otkažu trku par sati pre. Nadam se da neće biti previše bolesnih sportista - poručila je Vermelen.

Iako su zvaničnici u francuskoj prestonici pre takmičenja podneli izveštaj o kvalitetu i bezbednosti vode, dokazano je da je nivo Ešerihije koli i ostalih bakterija bio deset puta iznad prihvatljivog. Takmičari su se nakon trke žalili na dijareju i povraćanje, a osim pomenutih simptoma, ove bakterije mogu izazvati i upaljenje urinarnog trakta, zapaljenje pluća, pa čak i sepsu.

Kanadski triatlonac Tajler Mislavčuk (29) u razgovoru sa tamošnjim medijima otkrio je da je po završetku trke povraćao više od deset puta.

- Za mene nije bilo bitno kakav je kvalitet vode, pokušao sam samo da dam sve od sebe i izborim medalju. Uslovi su bili loši, a temperatura tog dana je u Parizu bila poprilično visoka. Nisam razmišljao o onom "šta ako" već sam išao na sve ili ništa. Kada sam izašao iz reke i uputio se u svlačionice, povraćao sam skoro deset puta, a bilo mi je loše i kada sam stigao u hotel - poručio je Kanađanin.

Organizatori najveće sportske smotre nadaju se da će takmičenje triatlonu moći da se održi u ponedeljak, kao i da će se kvalitet vode do tada regulisati.