07.08.2024.

07:20

Foto: AP/Photo

Sport

Dominira i ćuti

Trostruki MVP NBA lige bukvalno sam je izvukao Srbiju u produžetku meča sa Australijom. Nakon 40 minuta igre rezultat na semaforu bio je 82:82, da bi u dodatnih pet minuta naš tim došao do trijumfa od 95:90 zahvaljujući minijaturama centra Denvera i bez ikakve sumnje, najboljeg košarkaša planete u ovom momentu.

To kako je izbio loptu Petiju Milsu, kako je skidao lopte sa obruča kada se lomio meč, pa i na kraju kako je pogodio svoj prepoznatljivi "Sombor Šafl" preko Duopa Rita za nedostižnih 93:90 dugo će se prepričavati.

Utakmicu četvrtfinala završio je sa 21 poenom, 14 skokova i devet asistencija i to je ono otprilike što on tokom pet godina konstantno radi u NBA ligi, isporučuje učinak blizu ili preko tripl-dabla. Što je još važnije, svaki njegov poen, skok ili asistencija ima izuzetnu važnost za ekipu.

Više ne postoji dilema ni da li on daje celog sebe kada igra za nacionalni tim. Mnogi su mu spočitavali, zamerali, pa čak ga i kritikovali, kada bi propuštao veliko takmičenje zarad odmora. Svima je zapušio usta jučerašnjom partijom.

Dao je bukvalno sve što je mogao i imao da Srbija pobedi Australiju i ostane u borbi za olimpijsku medalju. Način na koji je igrao, gestikulirao, pa na kraju i na iskustvo i umeće doneo pobedu, razuverio je sve one koji su dugo godina unazad govorili nešto poput:

"Ma, nije mu stalo. Srbija mu je nebitna. Ne treba ga više ni zvati".

O tome koliko je značajan i voljen među saigračima govori i reakcija Alekse Avramovića, koji u trenucima slavlja nije mogao da sakrije emocije i izgovorio je da ga voli. Više nema ni dileme da je prosto neizostavan deo ove ekipe i da Srbija za njega ne predstavlja samo odrađivanje posla, već da mu igranje u nacionalnom timu budi posebnu emociju.

Informer

Avramović ljubi Jokića posle odlučujućeg koša

Nikola je, nakon meča, ponovo bio zamoljen od strane srpskih izveštača za izjavu. Vrlo ljubazno je, uz osmeh, odgovorio da ne daje izjave za medije, čime je nastavio svojevrsni "zavet ćutanja" kada igra u dresu sa nacionalnim grbom. Ali uz osmeh. Očigledno je da mu to odgovara i da on, kako to i treneri i analitičari vole da kažu, govori na terenu, a ne van njega.

Naravno, cela nacija, koja ga od juče slavi kao jednog od najvećih velikana našeg sporta, volela bi da čuje šta to Nikola ima da kaže posle jedne takve partije. Voleli bi svi da čuju momka koji je u prethodnih devet godina iz korena promenio NBA ligu i postavio standarde.

Njegov stav možda je najbolje objasnio Bogdan Bogdanović, koji je u jednoj izjavi za američke medije poručio da je Jokić jednostavno takav i da, kada nema obavezu da govori, radije izbegava.

- Nikola je sjajan. Ali, on voli samo da razgovara sa mnom, vi to znate. U NBA ligi, ako ne pričaš sa novinarima, bićeš kažnjen. Ovde, na Olimpijskim igrama, nema kazni. Zato on i kaže da ne mora da priča ni sa kim. On time ne misli ništa loše i to treba da znate - objasnio je Bogdan.

U prevodu, Nikola Jokić želi samo da govori i dominira na terenu. Van njega, on je i sam puta mnogo puta izjavio da kad god može izbegava razgovore.

Opet, nacija i mnogobrojni srpski navijači koji su doputovali u Francusku da bodre "orlove" voleli bi da čuju njegovo mišljenje. Da čuju kako je tako hladnokrvan i kako donosi tako dobre odluke u najvažnijim trenucima meča. Kako mu taj njegov "Sombor Šafl" prolazi ko god da mu je rival. Bilo da ga čuva Entoni Dejvis, Džoel Embid, Janis Adetokumbo, pa na kraju i Duop Rit.

Ali, čitava nacija bi volela i da taj isti Jokić, koliko god ćutao van terena, Srbiji donese olimpijsko zlato. Novi okršaj sa najjačom američkom ekipom u istoriji imaće sutra veče. Sigurni smo da će ponovo reći sve što ima na terenu, pa šta Bog da. Ostaje još da se vidi samo hoće li podeliti svoje utiske sa novinarima, odnosno, da li će navijači čuti šta ima da kaže.

Informer