• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

06.08.2024

16:43

Srbija u polufinalu OI posle utakmice za infarkt! "Orlovi" okrenuli 24 razlike, pa u produžetku slomili Australiju! (FOTO/VIDEO)

Tanjug

Olimpijske igre

Srbija u polufinalu OI posle utakmice za infarkt! "Orlovi" okrenuli 24 razlike, pa u produžetku slomili Australiju! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Au, šta je preživela naša košarkaška reprezentacija! Srbija je u polufinalu Olimpijskih igara, nakon što je u neverovatnoj drami i i posle produžetka nekako uspela da slomi otpor žilave Australije - 95:90! Meč je nakon 40 minuta igre završen rezultatom 82:82, a "orlovi" su se u dodatnih pet minuta bolje snašli i zahvaljujući poenima maestralnog Nikole Jokića i Bogdana Bogdanovića otišli u polufinale.

Bio je to po mnogo čemu epski meč. Australija je u prvom poluvremenu gazila Srbiju, vodila je u dva navrata po 24 poena razlike, a onda su se naši probudili i počeli da tope veliki zaostatak. Okrenuli su u 26. minutu, a onda imali i šest poena prednosti. Zbog grešaka i loših odluka ušlo se u neizvesnu završnicu, gde je najbolji igrač Australije Peti Mils pogodio šut za dva kojim je izborio produžetak za svoju ekipu.

U produžetku je viđena nova drama. Australija je nakon trojke Džoša Gidija otišla na 90:87, ali se naša ekipa vratila i preko neverovatnog Jokića povela 93:90. Poslednji napad Australije propao je pošto je Gidi izgubio loptu, a Bogdanović je sa slobodnih bacanja potvrdio naš trijumf!

Jokić je bio najefikasniji u našem timu sa 21 poenom, 17 je imao Bogdanović, a 14 Vasilije Micić. Sa druge strane, maestralnu partiju u timu Australije odigrali su Peti Mils sa 26 i Džoš Gidi sa 25 poena.

Katastrofalno su izabranici Svetislava Pešića ušli u današnji meč četvrtfinala Olimpijskih igara. Već posle prvih poena i prodora, pre svega Petija Milsa i Džoša Gidija, jasno je bilo da će defanziva, barem što se tiče prvog poluvremena, biti ogroman problem za "orlove". Ono što smo gledali u pariskoj dvorani "Bersi" u tim trenucima verovatno nisu očekivali ni najveći optimisti u redovima Australije.

Foto: AP/Photo

 

 

Pomenuti Mils i Gidi bukvalno su se šetali kroz reket, pogađali su neke neverovatne šuteve, a ubrzo su im se priključili Dante Egzum i Duop Rit, nekadašnji igrači Partizana i Crvene zvezde. Za tren oka ta prednost Australije postala je dvocifrena, a ono što nimalo nije ulivalo poverenje bio je govor tela naših reprezentativaca. U meč su ušli mlako, iako su znali da protiv sebe imaju energične i vrlo često prljave protivnike.

Nakon prve četvrtine bilo je 31:17 za Australiju i kada su mnogi pomislili: "Okej, to je to, sada ćemo da okrenemo", dogodio se pravi potop "orlova" na terenu. Australija je u jednom momentu otišla na plus 24 (44:20 i 46:22) i svima je bilo jasno da nešto drastično mora da se promeni u igri našeg tima. Pokušavao je Nikola Jokić da razmrda ekipu, mada "oziji" su i njega, poput cele ekipe, prebili u reketu.

Ekipu su u smiraj prvog poluvremena pokrenuli Aleksa Avramović i Marko Gudurić. Prvi je skočio na Metjua Delavedovu, nakon što je pomenuti Australijanac jako prljavo i pokvareno udario doskorašnjeg igrača Partizana. Drugi, Gudurić, sa dve trojke i prodorima uspeo je da vrati Srbiju u život, a tu je bio i uticaj Jokića. I to sve nakon žestokog tajm-auta Svetislava Pešića, na kojem nije birao reči.

 

 

To je malo trglo igrače, koji su do odlaska na pauzu prepolovili zaostatak (54:42), a pravo lice pokazali su tek u drugom poluvremenu. Dotad sve je maltene bilo loše, šut, odbrana, napad, odluke... A onda je ekipa napokon proradila. Ognjen Dobrić sa dve i Bogdanović sa jednom trojkom doneli su maltene potpuni egal (60:59). Vođstvo nam je doneo Aleksa Avramović prodorom, a onda je imao i manji obračun sa nekadašnjim saigračem iz Partizana Danteom Egzumom.

Proradio je i Vasa Micić sa dve jako važne trojke i kada je na semaforu stajalo 73:67 svi su mislili da je meč rešen u našu korist. Australija se, ipak, vratila i imala je napad za preokret na minut do kraja (81:80). Micić je pogodio jedno bacanje, a Mils dvojku za produžetak, gde je utakmica rešena po već opisanom scenariju u korist Srbije.

 

SRBIJA - AUSTRALIJA 95:90 (17:31, 25:23, 25:11, 15:17, 13:8)

Dvorana: Bersi, Pariz.

Kapacitet: 20.300.

Sudije: Johan Roso (Francuska), Hulio Anaja (Panama), Vojčeh Liška (Poljska).

SRBIJA: Plavšić, Petrušev, Jović, Bogdanović, Marinković, Dobrić, Micić, Gudurić, Jokić, Davidovac, Avramović, Milutinov.

Trener: Svetislav Pešić

AUSTRALIJA: Danijels, Gidi, Mils, Grin, Ingls, Delavedova, Egzum, Lendejl, Kej, Mekvej, Magnej, Rit.

Trener: Brajan Gorijan

 

Foto: Informer

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Iran definitivno pokreće rat protiv Izraela! Da li Vašington treba da strahuje od otvorenog sukoba sa Teheranom? (VIDEO)
Live TV

Iran definitivno pokreće rat protiv Izraela! Da li Vašington treba da strahuje od otvorenog sukoba sa Teheranom? (VIDEO)

Iran je odlučio da napadne Izrael. Samo se čeka trenutak kada će Teheran sprovesti osvetu za zločin koji je učinio Izrael. Ono što se dešava na relaciji Tel Aviv: Teheran je višedecenijski problem. U poslednje vreme, stvari su kulminirale! Sve više zvaničnika iz Tel Aviva potvrđuje ovu informaciju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su Lea Kummer, dugogodišnja dopisnica sa Bliskog istoka i politikolog Vladimir Kljajić.

06.08.2024

16:04

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

Domaćice misle da štede, a tako troše najviše struje! Pranje odeće na ovoj temperaturi vuče dvostruko više novca!
Dom i porodica

Domaćice misle da štede, a tako troše najviše struje! Pranje odeće na ovoj temperaturi vuče dvostruko više novca!

Efikasno korišćenje veš-mašine ne samo da štedi energiju, već i smanjuje troškove domaćinstva. Istraživanja su pokazala da odabir odgovarajuće temperature pranja može značajno uticati na potrošnju struje i vode, kao i na dugovečnost same odeće. Evo šta sve treba znati o optimizaciji pranja veša i kako odabrati najbolji program za različite vrste tkanina.

06.08.2024

18:00

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija