17.07.2021.

15:58

Foto: AP/Photo

Sport

KLADIONICE PREDVIĐAJU SRBIJI 8 MEDALJA na Olimpijskim igrama u Tokiju!

Srbija će u Tokiju imati najuspešnije Olimpijske igre u istoriji, predviđaju vodeće svetske kladionice. Bukmejkeri, međutim, očekuju da naši sportisti osvoje najviše osam medalja, što je manje od očekivanja u taboru olimpijskog tima Srbije.

Predviđeno je da se na najviši stepenik pobedničkog postolja popnu karatistkinja Jovana Preković, reprezentacija u basketu 3x3 i, naravno, Novak Đoković. Svi oni su najavili da ih ne interesuje ništa manje od zlata.

Želi na vrh

Nedavno sam na EP u Hrvatskoj osvojila zlato i slušala himnu "Bože pravde". Hoću da se to ponovi i u Tokiju
Jovana Preković



Od dna do vrha

Prekovićeva je nedavno postala šampionka Evrope i jasno je da će i u Tokiju ići na najviši plasman.

- U prethodnih nekoliko meseci moj trener Roksanda Atanasov i ja osvojile smo zlatne medalje na dve Premijer lige i sada na prvenstvu Evrope. Tad se u Poreču u Hrvatskoj slušala himna "Bože pravde", a naša je želja da se to ponovi i u Tokiju. Naučila sam da kontrolišem pritisak i to će, verujem, da presudi u najvažnijim momentima na Olimpijskim igrama - poručila je Prekovićeva.

Na FIBA rang-listi basketaša od pet najboljih mesta čak četiri su u rukama srpskih reprezentativaca. Zato Dušan Domović Bulut, jedno vreme najbolji basketaš na svetu, ima jasnu poruku:

- Srbija je u dosadašnjoj kratkoj istoriji ovog sporta dokazala da uvek ide na zlatnu medalju. Zlato u Tokiju jedini je cilj reprezentacije Srbije! Mi smo krenuli od ničega, sa dna, a stigli smo do vrha. Osvojili smo sve, ali zlato u Tokiju bilo bi kruna svega što smo uradili u basketu.

Kandidati za srebrnu medalju su veslači, dvojac bez kormilara Martin Mačković i Miloš Vasić, kao i muška vaterpolo selekcija. Zanimljivo je da se za osvajanje zlata u vaterpolu veće šanse daju Mađarima nego našim "delfinima". Do bronzane medalje, ako je verovati procenama kladioničara, doći će rvači Mate Nemeš, Mihail Kajala i Stevan Mićić, kao i kajakaš Bojan Zdelar.

Zanimljivo je da u ponudama vodećih svetskih, a samim tim i domaćih kladionica, nema kvota za pojedine atletske discipline, pa ni za skok udalj u ženskoj konkurenciji. Jasno je kao dan da tu očekujemo medalju od Ivane Španović.

Informer

 



Osvajačica bronze na OI u Rio de Žaneiru 2016. želi novo odličje, ovog puta zlatno.

- Nikada nisam krila ambicije. Uvek sam o njima govorila bez uvijanja. U Tokiju želim zlato. Ne zanima me podijum. Već sam sve to osetila, ispunila. Olimpijsko zlato je vrhunac karijere i uradiću sve da se domognem najviše stepenice na postolju. Iskreno, motivišu me samo prva mesta i rekordi - rekla je nedavno Španovićeva.

Informer

 

Potcenili evropske šampionke

Neverovatno je da kladionice među osvajačicama medalja ne vide aktuelne evropske šampionke u košarci i odbojci! Izabranice Marine Maljković nedavno su trijumfovale na šampionatu Evrope, a sad se predviđa da će zauzeti šesto mesto. Veće šanse daju se SAD, Australiji, Francuskoj, Španiji i Kanadi.
Odbojkašice, aktuelne svetske i evropske prvakinje koje nameravaju da objedine sve tri krune, takođe su potcenjene i smeštene tek na četvrto mesto, iza Kine, SAD i Italije.

Mandićeva četvrta

Kladionice među osvajačima medalja nisu videle nijednog strelca iz Srbije.

Najveće šanse ima Zorana Arunović u disciplini vazdušni pištolj (10 metara), ali je četvrti favorit za pobedu. Veće šanse daju se Korakakijevoj, Bakerovoj i Indijki Desval.

Tekvondistkinje su nas navikle da donose olimpijske medalje, ali ni u njih bukmejkeri nemaju poverenja.

Milica Mandić je u kategoriji do 67 kilograma četvrti favorit, a ispred nje su Bjanka Valdken, Ženg Šujin i Li Da Bin.

Tijana Bogdanović u kategoriji do 49 kilograma takođe se kotira od četvrtog do petog mesta, jer su veće favoritkinje od nje Panipak Vongpatanakit, Đingju Vu i Sim Dže Jung.




Bonus video