• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.07.2021

08:08

ĐOKOVIĆ MOŽE DA POSTANE PRVI U ISTORIJI! Nijedan teniser ovo nikada nije uradio!

reuters

Tenis

ĐOKOVIĆ MOŽE DA POSTANE PRVI U ISTORIJI! Nijedan teniser ovo nikada nije uradio!

Podeli vest

Novak Đoković je prelomio, braniće boje Srbije na Olimpijskim igrama u Tokiju

Mnogi bi na njegovom mestu dobro razmisli, mnogi su i odustali zbog rigoroznih pravila u Tokiju i takmičenja do kraja sezone poput Rafaela Nadala.

Iza Đokovića su trijumfi na Australijan openu, Roland Garosu i Vimbldonu, a od 30. avgusta počinje US Open na kojem ima istorijsku šansu da osvoji sva četiri grend slem turnira u sezoni i deifinitivno postane najveći teniser u istoriji ovog sporta.

Pruža mu se prilika koju nije imao nijedan igrač u modernoj istoriji tenisa, ali i pored toga on će na najvećoj svetskoj sportskoj smotri nositi dres Srbije.

Napašće naš as u Tokiju jedinu titulu koja mu nedostaje u karijeri. Ako trijumfuje Đoković  može da postane prvi teniser u istoriji koji je ostvario Zlatni slem što podrazumeva četiri trijumfa na grend slem turnirima plus olimpijsko zalto. U svetu tenisa je to jedina u istoriji uspela Štefi Graf u Seulu 1988.

Foto: tanjug/ap

 

Ove godine ako pobedi i u Tokiju i Njujorku može da se domogne kalendarskog i Zlatnog slema i više niko ne bi smeo da kaže da Srbin nije najbolji teniser ikada. 

Sve četiri grend slem titule u istoj godini kod muškaraca niko nije uspeo da osvoji još od 1969, a u konkurenciji dama od 1988. godine. “Kalendarski grend slem“ mogao bi da se dogodi posle 52 godine. 

Kod muškaraca Don Badž 1938. i Rod Lejver 1962. i 1969. godine su uspeli da osvoje sva četiri velika trofeja u jednoj sezoni. Malo ko je od tada uspeo da dođe  blizu takvog uspeha. Ove godine Novak Đoković je trijumfom na Vimbldonu stigao nadom ak cilja.

Foto: Tanjug

 

Izuzev Badža i Lejvera, pored Đokovića samo su još Džek Kroford 1933. i Lu Houd 1956. godine uspeli da podignu prva tri pehara u jednoj kaledarskoj godini. Kroford i Houd su bili nadomak i osvajanja Ju-Es Opena. Obojica su gubili u finalu. 

U teniskom svetu postoji neformalni  “Sereninslem“, kada veže četiri različita grend slema u razmaku od godinu dana. Serena Vilijams je osvojila četiri najveće titule u 2002. i 2003. godini, te 2014. i 2015. godine. Pre nje je to samo učinila Martina Navratilova 1984. i 1985. godine.

Đoković je to uspeo 2015. i 2016. godine. PObedio je na Vimbldonom 2015, Ju-Es openom iste godine, da bi u 2016. Đoković vezao Australijan Open i Rolan Garos. 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20