Autor: Informer.rs

06.08.2021.

14:56

Foto: tanug/ap

Sport

KO JE SRPKINJA O KOJOJ BRUJI PLANETA? Jovana Preković je SRPSKI VOJNIK, patriota, bije kao Čak Noris...

Jovana je u finalnom meču bila bolja od Šjaojin Jin iz Kine. Bila je to repriza finala Svetskog prvenstva iz Madrida, a i tada je Srpkinja rabila Kineskinju. 

Jovana Peković je ispisala istoriju, ona je prva srpska karatistkinja koja je učestvovala na Olimpijskim igrama i osvojila medalju i to zlatnu. Možda će Jovana biti i poslednja koja je osvojila zlato u karateu, jer je ovaj sport dobio "vajld-kard" za takmičenje u Tokiju, dok već u Parizu neće biti na repertoaru.

Možda niste znali, ali Jovana je pitomac Vojne akademije Srbije, ali je i pripadnica Sportske jedinice Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pa uporedo uz školovanje za odbranu svoje zemlje, pronosi slavu Srbije i na sportskom polju.

Informer

 

Srpkinja je aktuelna evropska šampionka jer je u maju na kontinentalnom prvenstvu osvojila zlatnu medalju, čime je samo potvrdila izborenu vizu za Olimpijske igre.

Devojka rođena 1996. godine u Aranđelovcu još 2018. godine je oduševila naciju kada je na Svetskom prvenstvu osvojila zlato.

Aktivno se takmiči od 2012. a do sada je nanizala pet zlatnih, dve srebrne i sedam bronzanih medalja. Karateom se bavi već dve decenije, pošto je počela da trenira 2001, kada je imala pet godina, a bila je državni prvak u svim uzrastima. 

Informer

 

Njen ceo dan je programiran, trenira 10 puta nedeljno.

- Trudimo se da u toku nedelje imamo od osam do 10 treninga. Što se tiče dnevne rutine, to ovako izgleda: ustajem dva sata pre treninga, doručkujem, popijem kafu što mi je obavezan ritual. Volim i da odvojim malo vremena za čitanje knjige, tada sam "baš svoja". Zatim idem na trening, pa sledi ručak, odmor i drugi trening, a uveče volim da pogledam neki dobar film -  otkrila je naša sjajna karaktiskinja u intervjuu za B92.

Informer

 

Nije na odmet podsetiti, da je iza Jovane težak period, jer je pretrpela povredu pred Evropsko prvenstvo u Beogradu, koje je organizovano u našoj zemlji posle 20 godina. Međutim, zbog povrede koju je zadobila neposredno pred takmičenje, nije bila u mogućnosti da nastupi, pa su i ona i njen trener bukvalno u suzama pratili takmičenje kao gledaoci.