19.05.2024.

12:23

Foto: printscreen

Sport

"Pravoslavlje ili smrt"! Usik je veliki pravoslavac, ovako je ušao u ring (VIDEO/FOTO)

Ljubitelji boksa uživali su u spektakl u Rijadu, a Usik je posle 12 rundi borbe sudijskom odlukom, savladao "Kralja cigana" i ujedinio sve četiri šampionske titule teške kategorije. Dvojica arbitara glasali su za Ukrajinca (114:113 i 115:112), a jedan za Engleza (114:113). Postao je Usik prvi apsolutni šampion još od Lenoksa Luisa, koji je to uspeo 1999. godine, kada je pobedio Evandera Holifilda.

Zanimljivo je bilo pre i posle borbe. Usik je ušao u ring obučen kao Kozak. Na glavi je nosio šubaru na kojoj je utisnut simbol hrišćanstva. Simbol Hi (X) - Ro (P) je skraćenica grčke reči, Χριστός. Kada se prevede - "Hristos". Na grudima je imao pravoslavni krst.

Informer

To nije sve. Usred Rijada se pojavio i majici na kojoj piše "Ορθοδοξία ή Θάνατος", što u prevodu znači "Pravoslavlje ili smrt".
 

Informer

"Pravoslavlje ili smrt" je parola zilota, koje ne priznaju SPC, a čije je sedište u manastiru Esfigmen na Svetoj Gori.  U Srpskoj pravoslavnoj crkvi zilote nazivaju raskolnicima, jereticima, ratobornim i isključivim. Ziloti se, kako naglašavaju, bore za čistotu pravoslavne vere. Na ulazu u gotovo sve zilotske manastire istaknuta je crna zastava s krstom i natpisom "Pravoslavlje ili smrt". Ovakvu zastavu koristili du pravoslavni ustanici u vreme turske vladavine i ona jr simbolizovala spremnost ustanika da za slobodu daju život. Slično značenje ima i zastava koja se vijori u zilotskim manastirima, a prvi su je istakli esfigmenski monasi sedamdesetih godina prošlog veka, kada su se odvojili od Vaseljenske patrijaršije

Majicu sa pomenutim natpisom nosio je i prilikom merenja.

Usik je posle pobede hitno prebačen u bolnicu u Saudijskoj Arabiji. Prema pisanju britanskih medija, doživeo je povrede vilice i glave. Zbog toga je propustio konferenciju za medije, a veruje se da je Ukrajinac doživeo težu povredu nakon udarca u telo od strane Fjurija.