29.06.2022.

10:52

Foto:

Sport

JEDAN OD NAJBOLJIH FUDBALERA KLUBA IZ HUMSKE ZA INFORMER PORUČUJE: Neću otići iz Partizana bez titule!

Titula je glavni motiv što sam ostao u Partizanu, to je cilj koji sam zacrtao i neću odustati dok ga ne ostvarim, poručuje Bibars Natho (34) u razgovoru za Informer!

Jedan od najboljih fudbalera srpskog viceprvaka je u finišu minule sezone produžio ugovor do kraja 2023. godine, a glavni razlog za to je novi pohod na šampionsku krunu. Otkako je došao u Humsku u avgustu 2019, nije uspeo da podigne nijedan trofej sa crno-belima i zato žarko želi da prekine taj post.

Informer

Informer

Bibars Natho i novinarka Informera Marija Zorić



- Očigledno da nismo osvojili dovoljan broj bodova. Imali smo čak 98, ali nedostajalo nam je još malo da bismo bili prvaci. Naravno, ostaje ogromna žal što dobra sezona, u kojoj smo i u Evropi daleko dogurali, nije krunisana bar jednim trofejom. Boli nas to, ali moramo da idemo dalje. Naredna takmičarska godina će biti još teža, čeka nas žestoka borba. Titula donosi i mesto u Ligi šampiona, pa je samim tim dodatno dobila na značaju. Moraćemo da budemo spremni na sve - jasan je Natho.

Tokom pauze došao je novi trener Ilija Stolica, a otišao veliki broj igrača. Ipak, iskusni vezista smatra da će, uz pomoć kvalitetnih pojačanja, ekipa ponovo biti konkurentna u svim takmičenjima.

- Sa novim šefom stručnog štaba promenio se sistem, način rada, mentalitet... Na to moramo svi brzo da se adaptiramo i da što pre dostignemo neophodni nivo forme. Već za desetak dana igramo prvu takmičarsku utakmicu, kreće prvenstvo i moramo odmah da počnemo da pobeđujemo. Posebno će teško biti u tim uvodnim mečevima. Bitno je da od starta upisujemo bodove, čak i ako igra ne bude ubedljiva. Prilično se promenio tim ovog leta i ako ne budemo počeli kako treba, onda će i pritisak biti mnogo veći.

Bivši as Olimpijakosa moskovskog CSKA uporedio je rad Ilije Stolice i njegovog prethodnika Aleksandra Stanojevića.

- Velika je razlika između njih dvojice. Imaju drugačije zahteve, neguju različit stil igre. Što je i normalno, jer svaki trener ima neku svoju viziju i ideje. Na kraju, mi smo profesionalci i moramo da se prilagodimo svim promenama i da ispunimo ono što se od nas traži. To je naša obaveza - tvrdi Natho.

Ne patim od toga da nosim kapitensku traku


Kreator igre "parnog valjka" je i veliki ljubimac navijača Partizana, koji u njemu vide pravog vođu na terenu i budućeg kapitena.
-To je veliki kompliment i mnogo mi znači. "Grobari" su za mene nešto posebno. Smatram da ta traka koja se nosi oko ruke ipak nije ono najvažnije. Postoji mnogo igrača koji su lideri u svojim timovima, a nisu kapiteni. Kada sam bio klinac, stalno su mi govorili da se vođa ne postaje, već se takav prosto rodiš. Iskreno, meni nije potrebno da nosim kapitensku traku, jer se i ovako uvek trudim da za ekipu dam sve od sebe na terenu i van njega i nastaviću to da radim - objašnjava Natho.

Novajlije imaju kvalitet

On dodaje da su se novajlije dobro uklopile i da će sigurno pomoći ekipi da ostvari zacrtane ciljeve.

- Momci koji su došli imaju kvalitet, odmah se to vidi. Šehovića znam od ranije, Fića je tu već nekoliko dana, a i Patrik polako ulazi u ritam. Nije lako nadomestiti odlazak sedam-osam igrača iz prošle sezone. Ipak, verujem u sve njih, svesni su gde su došli. Znaju da je ovo veliki klub, da su ambicije visoke i da će morati da se nose sa teretom velikih očekivanja.

Kapiten izraelske reprezentacije ušao je u proceduru dobijanja srpskog pasoša. Naredne sezone nosiće i novi broj na dresu, a ne krije da bi voleo možda čak i da završi igračku karijeru u crno-belom dresu.

- Istina je, umesto šestice ubuduće ću na leđima imati desetku. Taj broj sam nosio pre nekih 20 godina, kada sam ulazio u profesionalne vode, a kasnije sam ga promenio. Međutim, sad želim desetku da nosim do kraja, da sa njom završim karijeru. I vrlo je moguće da to bude baš u Partizanu - zaključuje Natho.