Autor: Informer.rs

01.01.2024.

14:00

Foto: Starsportphoto

Sport

Partizan u 2024. mora da nadmaši sebe! Korak napred u Evroligi, bez ABA lige ništa

Nakon turbulentnog i napornog prvog dela nove sezone, koji je počeo brojnim dramama u prelaznom roku, poput onih sa Jam Madarom i Nikolom Mirotićem, a nastavilo se povredama, crno-beli ušli su stabilno u 2024. u kojoj su pred njima brojni izazovi.


Za košarkaše Partizana nema dočeka Nove godine jer već 2. januara u Areni dočekuju francuski Asvel. U tom meču su ubedljivi favoriti, ali čak i da pobede neće imati za slavlje ni minuta jer ih dva dana kasnije očekuje derbi protiv Crvene zvezde, takođe u Evroligi, ali u gostima.


Partizan mora i da se fokusira da sačuva bar neke šanse za prvo mesto u ABA ligi na kraju regionalne sezone i samim tim u plej-ofu ima prednost domaćeg terena, ali za to su šanse male jer već imaju četiri poraza, dok je najveći rival Zvezda samo na jednom.


Biće u velikom problemu Partizan da osvoji ABA ligu ako je sudeći po istoriji u kojoj klub koji nema prednost domaćeg terena nikada nije trijumfovao, otkad se finale igra na više dobijenih utakmica.


Crno-beli će morati da sruše tradiciju ako žele u Evroligu jer od naredne sezone je velika verovatnoća da Srbija neće imati dva predstavnika u prestižnom takmičenju.

RASPORED EVROLIGE:

2. januar Partizan - Asvel
4. januar Crvena zvezda - Partizan
9. januar Fenerbahče - Partizan
12. januar Partizan - Makabi TA
19. januar Panatinaikos - Partizan
26. januar Partizan - Žalgiris
31. januar Monako - Partizan
2. februar Virtus - Partizan
8. februar Partizan - Bajern
29. februar Partizan - Efes
8. mart Armani - Partizan
14. mart Barselona - Partizan
19. mart Partizan - Baskonija
21. mart Partizan - Real
28. mart Partizan - Olimpijakos
4. april Alba - Partizan
12. april Partizan- Valensija

Plej-in 16. - 19. aprila
Plej-of 23. aprila - 8. maja
Fajnal-for 24. - 26. maja
 

Sav fokus, naravno, neće biti na ABA ligi nego i na Evroligi. Ranije nego prošle godine crno-beli domogli su se prve polovine tabele, u jenom momentu bili i četvrti i očekivanja navijača su porasla i pre vremena. Korak napred u odnosu na prošlu sezonu bio bi fajnal-for, a i tada im je izmakao zbog tuče koja se dogodila u 2. kolu plej-ofa protiv Real Madrida.

RASPORED ABA LIGE:

6. januar Partizan - Krka
15. januar Cibona - Partizan
22. januar Partizan - Mega
26. januar Crvena zvezda - Partizan
2. februar Partizan - Split
9. februar Igokea - Partizan
1. mart Partizan - C. Olimpija
8. mart Borac - Partizan
15. mart Partizan - FMP
22. mart Studentski centar - Partizan
29. mart Budućnost - Partizan
5. april Partizan - Zadar

1/4 finala 12. - 29. aprila
1/2 finala 3. - 16. maja
Finale 19. - 29. maja
 


Pre svega toga, crno-bele u februaru očekuje Kup Radivoja Koraća, koji ne donosi ulaznicu ni za jedno takmičenje, ali je stvar prestiža i dobar vetar u leđa pred nastavak sezone. Crno-beli ga nisu osvojili od 2020. godine kada je trener bio Andrea Trinkijeri, a ta sezona na kraju prekinuta zbog epidemije koronavirusa.


Tu je i Košarkaška liga Srbije, koja takođe ne donosi ništa već samo raspored u finišu sezone čini zgusnutim, a Partizan nije slavio od davne 2014. Pitanje je i da li će sada imati priliku, jer prethodne dve godine klub iz Humske nije ni učestvovao. Godine 2023, crno-beli nisu učestvovali zbog greške klupske administracije koja nije na vreme registrovala igrače, a 2022. jer nisu bili zadovoljni organizacijom i pravilima iste.

UGOVORI ISTIČU NA LETO:

Džejmsu Naneliju

Frenku Kaminskom

Brunu Kaboklu

Džejlinu Smitu

Pi Džeju Doužeru

Urošu Trifunoviću


Tu je, posle svih stresnih utakmica, ono najstresnije. Zadržati što više igrača i pronaći adekvatne zamene onima koji dolaze. Zek Ledej i kapiten Kevin Panter imaće i dalje još godinu dana ugovora, a isteći će Džejmsu Naneliju, Frenku Kaminskom, Brunu Kaboklu, Džejlinu Smitu, Pi Džeju Doužeru i Urošu Trifunoviću.