• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.12.2023

14:00

Partizanu je bilo lepo u 2023, ali i nije! ABA posle 10 godina, tuča u Madridu i slučajevi Madar i Mirotić

Starsportphoto

Partizan

Partizanu je bilo lepo u 2023, ali i nije! ABA posle 10 godina, tuča u Madridu i slučajevi Madar i Mirotić

Podeli vest

Košarkaški klub Partizan dočekao je prethodnu Novu godinu, 2023, kao član Evrolige posle osam godina pauze.

Bila je to dobra uvertira za sve što je došlo u narednim mesecima, pre svega do kraja sezone 2022/23, ali nisu u Humskoj cvetale ruže ni uprkos tome što su posle deset godina pauze osvojili ABA ligu.


Počela je 2023. deklasiranjem Zadra na domaćem terenu, nastavila se gaženjem Monaka u Evroligi, a do kraja meseca svi protivnici u regionalnom takmičenju pobeđeni su dvocifrenom razlikom.


U Evroligi je bilo i poraza i pobeda, a derbi u Evroligi 27. januara, pobeda Partizana u gositma Crvenoj zvezdi, bio je taj koji ih je pogurao ka uspešnom završetku sezone. Zek Ledej i Dante Egzum bili su najzaslužniji za trijumf od 79:78, a i tada je Željko Obradović rekao da će pobeda značiti za samopouzdanje u nastavku sezone. Od tog momenta, crno-beli su do kraja regularnog dela sezone upisali još deset pobeda i samo tri poraza, čime su bez problema obezbedili kartu za plej-Evrolige.


U međuvremenu su porazom od Zvezde u polufinalu ostali bez trofeja Kupa Koraća, a dramatično je bilo sredinom marta na još jednom derbiju. Bio je domaćin Partizan u ABA ligi i slavio, a onda je centar Matijas Lesor nepotrebno grubo reagovao.

Foto: Informer

Prijavio Lesora policiji: Petrušev sa advokatom ispred MUP-a u 29. novembra

 

Nekoliko trenutaka po završetku derbija, koji je Partizan dobio sa 92:81, francuski košarkaš je nasrnuo na Filipa Petruševa i udario ga dvaput, od čega je drugi udarac bio pesnica u glavu. Tadašnji centar Zvezde prijavio je policiji Lesora i na razgovoru u MUP bio 50 minuta. Kazne od strane MUP nije bilo.

Foto: Starsportphoto

Detalj sa polufinala Kupa Koraća u februaru 2023.

 

Nastavio je Partizan regularni deo sezone, a došao je na red i plej-of Evrolige u maju. Protivnik im je bio moćni Real Madrid sa prednošću domaćeg terena, ali su crno-beli krenuli silovito i pobedili u prvom meču, zatim bili nadomak trijumfa i u drugom, ali onda je usledila tuča koja će se pamtiti

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Tuča u Madridu koja je koštala Partizan fajnal-fora Evrolige

 

Razvaljivao je Partizan u drugom meču Real, registrovan je taj duel u korist beogradske ekipe, ali uličarski ispad Serhija Ljulja, kada je udario Kevina Pantera u stomak, pokrenuo je haos. Panter je pobesneo i burno reagovao, uskočili su svi na parket, a najveći divljak bio je Geršon Jabusele koji je bacio na pod Egzuma, košarkaša koji je smirivao situaciju i povredio ga!


Potez je delovao toliko jezivo da je Danteova devojka plakala na tribinama, a on se u Beograd vratio na štakama. Sve je išlo ka tome da će Partizan propustiti fajnal-for, izgubili su treći meč u Beogradu, a onda se dogodio jeziv masakr u osnovnoj školi na Vračaru, zbog čega nikome nije bilo do košarke, atmosfere nije bilo, pa je poražen i u četvrtom meču. Oba je odigrao bez Kevina Pantera, jedan bez Matijasa Lesora jer su bili kažnjeni.

Foto: printscreen Twitter

Egzum je posle tuče bio na štakama

 


U petom meču u Madridu vodili su i plus 17, ali ispustili trijumf, i fajnal-fora za Partizan nije bilo.


Nisu crno-beli imali mnogo vremena da se oporave i prebole katastrofu, već su morali da se okrenu plej-ofu ABA lige. Dramatično je bilo i u četvrtfinalu i u polufinalu jer su i Studentski centar i Cedevita Olimpija pobedili crno-bele jednom i morao je beogradski klub da igra majstoricu za prolazak dalje.


Dogurali su do Crvene zvezde, imali prednost domaćeg terena i manje-više je sve išlo kako se i očekivalo. Svi timovi su dobili utakmice na svom terenu, što je rezultiralo pobedom od 3:2 i prvu titulu u ABA za klub iz Humske posle deset godina. Prva dva derbija prošla su bez incidenata, ali je treći kasnio 25 minuta. Izraelac Jam Madar pokazao je srednji prst "delijama", leteli su uplaljači na parket, a jedan navijač iz prvih redova hteo je fizički da se obračuna sa Džejmsom Nanelijem.


Nije bilo mira ni u četvrtom meču, sukobili su se Ledej i Petrušev, pa i navijači na tribinama, a Željko je posle tog duela održao emotivnu konferenciju i pitao se što ima toliko mržnje na tribinama. Serija se vratila u Areni, a najburnije je bilo uoči utakmice, kada su "grobari" bacili topovski udar ispred autobusa koji je dovezao delegaciju Zvezde. U centru pažnje je bio Filip Petrušev kojeg su navijači sve vreme vređali i puštali mu policijske sirene, a na kraju je trofej pripao Partizanu, prvi otkad se Željko 2021. vratio u voljeni klub.

Foto: Starsportphoto

Prva titula u ABA posle deset godina: Smailagič, Anđušić i Madar


Sezona je završena, ali je usledio ništa manje stresan period za sve u klubu. Znalo se jedino sa sigurnošću da Australijanca Dantea Egzuma neće moći da zadrže, jer je on kada je došao u Partizan iskreno rekao i Željku i sportskom direktoru Zoranu Saviću da na leto želi u NBA. To je i ostvario i otišao u Dalas, a onda je krenula prava drama.

Foto: Starsportphoto

Uprkos odlasku "grobarima" je ostao u lepom sećanju: Dante Egzum

 


Nadali su se "grobari" da će Lesor ostati u klubu, ali je od Panatinaikosa dobio finansijsku ponudu koja se ne odbija. Otišao je u suzama i niko mu to nije zamerio. Najveća drama pratila je Kevina Pantera. Strani mediji pisali su uveliko da je sve dogovorio sa Barselonom, ali je onda došlo do preokreta i kapiten je ostao. Njegov ostanak zaslužan je i za to što se iz Beograda nisu preselili ni Zek Ledej i Džejms Naneli.


Jedini koji nije ispoštovao Željka i Partizan je Izraelac Jam Madar. On je po završetku sezone pričao sa Žocom u Beogradu, predočeno mu je kakva ga uloga čeka, sve je saslušao i prihvatio, a onda je došlo do preokreta. Uz pomoć menadžera Miška Ražnatovića odlučio je a ode u Fenerbahče za veći novac i čak u saopštenju poručio da on voli Partizan, ali da ljubav nije obostrana.


Kada se to završilo, na red je došao Nikola Mirotić. Čekalo se samo da klub ozvaniči saradnju sa tadašnjim košarkašem Barselone, kako je Željko Obradović otkrio on je obećao da stiže, ali je onda odustao zbog navodnih pretnji i poziva iz crkve i države.

Foto: Starsportphoto

Nikada mu "grobari" neće oprostiti što je "ispalio" Partizan: Nikola Mirotić


Pojačanja su ipak stigla - došli su Mateuš Ponjitka, Frenk Kaminski, Ognjen Jaramaz i Pi Džej Doužer. Kasnije i centar Bruno Kaboklo posle peripetija sa njegovim bivšim klubom Venecijom i nedavno Džejlin Smit čime je tim kompletiran.

Foto: partizan.rs

Poslednje pojačanje u 2023. godini: Džejlin Smit


Crno-beli su od starta sezone imali problema sa povredama. Najpre se Ponjitka povredio kada je dobio udarac u rame tokom pripremnog meča protiv Fuenlabrade na Tašu. Bio je povređen i kapiten Kevin Panter. Nakon dva dobijena derbija u Areni, u Evroligi i ABA ligi krajem oktobra, morao je na pauzu od mesec dana zbog problema sa nogama. Aleksa Avramović polomio je nos, a onda i fibulu i na dužo pauzi je trenutno, Kaminski je imao problema sa rebrom, a Uroš Trifunović, koji je dobro počeo sezonu, i dalje ima problem sa kolenom i ne igra. Poslednji koji se povredio je Alen Smailagić kada je izvrnuo skočni zglob na meču sa Zadrom 24. decembra i na kraćoj pauzi je.


Partizan u novu godinu ulazi sa nepovoljnim skorom u ABA ligi i četiri poraza, dok je u Evroligi u odličnoj situaciji i već neko vreme u top osam, trenutno osmi nakon poraza u poslednjem meču godine od Virtusa iz Bolonje (77:75).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija