04.10.2024.

12:30

Foto: Starsportphoto©

Sport

Savo Milošević: Jedini lek za izlazak iz krize su pobede!

Gosti iz Odžaka sjajna su prlika da proslavljeni golgeter povratak u Humskoj kruniše pobedom na prvom meču.

Tekstilac zauzima 12. poziciju, dok se "parni valjak" bori za prvih pet mesta u srpskoj eliti sa Radničkim iz Niša, Čukaričkim i Novim Pazarom. Ipak, Milošević ukazuje na ogroman pritisak pod kojim se njegovi fudbaleri nalaze, zbog čega ne želi da upisuje pobedu pre vremena.

Informer

Pod velikim pritskom - fudbaleri Partizana

Klub je pod velikim pritiskom, a to je normalna stvar. Mnogi timovi širom Evrope i sveta dolaze u te situacije. Taj pritisak se odražava na terenu. Ne postoji mnogo načina na koji se izlazi iz krize. Samo je jedan, a to je spremnost igrača da se žrtvuju jedan za drugog i da na karakter probaju da rezultatski izađu iz krize. Najbolji lek je serija dobrih rezultata. Svi mi moramo da utičemo na to. Ne znam ni za jednu ekipu koja je na drugi način izašla iz krize. To je prioritet. Pokušavam da rasteretim igrače pred utakmicu i delom sam uspeo u tome - počeo je obraćanje za medijebivši napadač.

Ističe da su fudbaleri u jako dobroj fizičkoj spremi i da je upravo ona odlučila ishod meča u prošlom kolu protiv Mladosti iz Lučana (3:1). 

Takođe, zadovoljan je zalaganjem fudbalera, za koju smatra da je osnova svega.

- Fizički momci deluju dobro. Dobro su igrali protiv Mladosti, iako je bilo nekih grešaka. Video sam da postoji voljni momenat i da im je stalo, a to je jako dobra početna osnova. To je indikacija da su svesni svega i da su spremni da se žrtvuju kako bi se izašlo iz ove situacije. Svaki protivnik može da nam predstavlja problem, ako ne izađemo sa potrebnim voljnim momentom. Moramo na karakter da pobeđujemo i takvo je trenutno stanje. Želimo malo više da odlučujemo o svojoj sudbini.

Informer

Fudbaleri Partizana fizički spremni

Dodaje i da je meč sa ekipom Nenada Lalatovića imala težinu kao "biti ili ne biti" za crno-bele, pa ga posebno raduje trijumf u takvim uslovima.

Psihološki pritisak je često vidljiv. Meni je to bilo jasno na utakmici sa Mladosti. Tada su pravljene greške koje nisu uzrok lošeg kvaliteta, već velikog pritiska na igračima. Nisam ja veliki stručnjak, samo je to lako vidljivo. Razgovarao sam sa igračima i stručnim štabom i oni su se složili da im je utakmica u Lučanima bila "biti ili ne biti". U tom meču su došli do granice pucanja, ali je mnogo pomogla dobra fizička sprema. Pravili su sami sebi više problema od protivnika.

Što se tiče igračkog kadra, smatra da je ekipa na nivou koji je očekivao i da će vremenom dobiti bolji uvid u sposobnosti svakog fudbalera.

Bilo kako bilo, "parni valjak" je sada u situaciji u kojoj mora da se oslanja na želju pojedinaca, ne toliko na individualne sposobnosti.

Kvalitet je u okvirima koje sam očekivao. Gledao sam sve mečeve u poslednjih par meseci. Drugačije je gledati sa TV ekrana, ali je kvalitet na nivou koji sam očekivao. Taj kvalitet i da ga je više, ne bi bio presudan u ovim prvim utakmicama. Odlučuje voljni momenat i želja. Siguran sam da ova ekipa može više i ozbiljnije. Teren je jedino merilo i on odlučuje. Moj prethodnik je završio kako je završio zbog detalja. Nažalost, sve je otišlo u pogrešnom smeru. Sreća je što imamo pauzu. Probaćemo da podignemo atmosferu u svlačionici.

Informer

Đorđe Jovanović - jedan od aduta crno-belih

Milošević se osvrnuo i na predstojeći zimski prelazni rok, za koji smatra da ne može mnogo toga da promeni. Veće promene se dešavaju leti, a do leta... ko živ, ko mrtav, kaže Savo.

Ja sam ubeđen da do juna imamo mnogo vremena. Imamo mnogo selekcija do tada, ako preživimo. Rezovi i promene su normalna stvar. Meni su svi govorili, u prvom mandatu, da Suma nije za klub, ali sam ja odlučio da ostane. Naša promena, posle par meseci, odlučuje ko zadovoljava kriterijume Partizana. Ko će ostati, a ko ne, zavisi samo od njih samih. Na meni i stručnom štabu je da dobro analiziramo sve. Teren i rezultati su jedino merilo. Od toga zavisi i moja glava, na kraju krajeva. Čeka nas decembarski prelaski rok, ali nismo u poziciji da tada kreiramo i stvaramo novi tim. 

"Parni valjak" na početku ove sezone Superlige ne može da se pohvali impresivnim bilansom kod kuće. Poslednji u nizu je i najteži u skorijoj istoriji kluba, "poker" Crvene zvezde u 174. derbiju.

Slabijoj formi kod kuće donekle doprinosi i odsustvo navijača, koji i dalje bojkotuju upravu u Humskoj. Odbrana domaćeg terena je, kako kaže Milošević, jedan od prioriteta u njegovom radu.

Trudiću se da se loši rezultati "kod kuće" ne nastave. Mislim da je u sportu najveća prednost u odnosu na protivnika domaći teren. Moramo da nađemo način da tako razmišljaju i naši fudbaleri. Tako svi sportisti na svetu razmišljaju. Ja mislim da to toga i nije toliko teško doći. Bilo bi lakše za mene i stručni štab da probleme rešavamo kao u mom prošlom mandatu, ovo je specifična situacija. Zahteva drugačiji pristup i drugačija rešenja. Verujem da imam znanje da sve to rešim i da ekipu psihološki sredim.

Informer

Bojkot navijača i dalje traje

Za kraj obraćanja novinarima se osvrnuo i na probleme sa povredama. Mihajlo Ilić je i dalje van stroja, dok Kervin Arijaga nije u potrebnoj formi. Ukazuje na Bibarsa Natha i ističe da je iskusni Izraelac lider ove ekipe.

Konstanstno razmišljamo o povredama igrača. Kada god pokušam da nešto drugo radim, to mi je na pameti. Nadam se da će Ilić moći da igra. Arijaga, ako sve bude kako treba, biće na klupi. Ali sumnjam da može mnogo da pomogne. Ovakve utakmice zahtevaju 100%, a ako igrači to ne mogu, nisu nam od koristi.  Juče sam dobio fizički parametar koji pokazuju da je on u nikad boljoj formi. Ja imam uvid u njegove rezultate još od ranije. Poenta je da probamo da ga iskoristimo koliko možemo. Natho poseduje neosporan kvalitet. Mi želimo da on manje trči, jer može da nam pomogne mnogo više, osim samo da trči. Još ranije su me kritikovali zbog njegovog godišta, a evo, godinama kasnije, govorimo o njemu kao jednom od najkvalitetnijih igrača - zaključio je Milošević.