04.10.2024.

16:00

Foto: ATA Images

Sport

Partizan nije mekan kao prošle godine! Čuveni stručnjak za Informer analizirao poraz crno-belih u Evroligi

Kombinacija nesrećnih okolnosti i individualne dekoncentrisanosti je bila kobna po Partizan u utakmici prvog kola Evrolige protiv Baskonije u Vitoriji. Mnoge su dešavanja sa parketa legendarne dvorane "Fernando Buesa Arena" podsetila na kikseve iz prošle sezone, što je za navijače poprilično traumatično iskustvo.

Ipak, nije sve tako crno. Bar prema mišljenju čuvenog stručnjaka Dragana Nikolića, koji je za "Informer" analizirao spomenuti meč. Popularni Gagi trenutno sa klupe predvodi Dinamo iz Bukurešta i sa njime se, pored rumunskom šampionata, takmiči i u regionalnoj Evropskoj severnoj košarkaškoj ligi.

Kako je Nikolić rekao u razgovoru za naš portal, ovaj tim Partizana "ima taj kontakt", tačnije, igra tvrđe, za razliku od ekipe iz prošle sezone koja je bila "soft", odnosno, previše mekana. Zbog toga ima razloga za optimizam, uz napomenu da tim iz Humske nije mogao da računa na dvojicu igrača - Ajzeu Majka i Dvejna Vašingtona.

Informer

 

- Za početak, prvo da čestitam svima kojima je crno-bela boja u srcu. Nažalost, taj jubilej nije uveličan pobedom u Vitoriji. Partizan je ovoga puta odigrao mnogo bolje na otvaranju sezone, za razliku od prethodne dve. Znamo kako je prošao protiv Makabija u Tel Aviva i protiv Albe u Berlinu. Utakmica je bila bogata, odlična za košarkaške ljubitelje - započeo je razgovor Nikolić, pa dodao:

- Imaju neke okolnosti koje su prethodile ovoj utakmici. Pričalo se o tradiciji poraza Partizana u Vitoriji, ali ja bih dodao tu još neke stvari poput odsustva Ajzee Majka, koji je odličan igrač, koji će se dobro predstaviti Partizanovoj publici, a i odsustvo Vašingtona. 

Kako je rekao, utakmica u Vitoriji je iz psihološkog aspekta bila najlakša za Partizan:

- Po mom mišljenju je ovo bila najlakša utakmica za Partizan. Iz psihološkog aspekta. Kada u prvom kolu gostuješ u Evroligi, nemaš mnogo šta da izgubiš, a možeš mnogo da dobiješ. Nažalost, Partizan nije dobio, tako da će neka gostovanja možda igrati pod mnogo većim pritiskom. 

U igri Partizana je bilo i pozitivnih i negativnih stvari:

- Što se tiče same utakmice, uočljive su neke stvari. Odlična odbrana Partizana u prvom poluvremenu. To je taj Partizan koji ne liči na onaj "soft" Partizan iz prošle sezone. I onda neverovatan pad agresivnosti i intenziteta u drugom poluvremenu. Izgubili su se mnogi dueli u odbrani.

Informer

 

Prema mišljenju našeg sagovornika, sudija su uradile veoma loš posao:

- Još jedan detalj mi je zapao za oko, a to je neujednačen sudijski kriterijum. Videli smo da je odnos slobodnih bacanja previše neuravnotežen, a najviše je do izražaja to došlo u poslednjoj četvrtini, kada je početkom Partizanu svirano pet faulova, a sa druge strane za isti kontakt nije svirano ništa. Tu je Baskonija imala određenu prednost.

Partizan je nesrećno primio trojku od tablu, koja je, ispostavilo se, bila ključna za poraz. S obzirom na to da se crno-belima često događaju ovako primljeni koševi, da li možemo da pričamo o nekoj kletvi?

- Kletva možda samo postoji kod Benfike. Ne verujem da Partizan ima to prokletstvo. Jednostavno, desila se ta trojka. Vratiće se to kasnije. Sreća ponekad treba da se zasluži, igrači Baskonije su ovoga puta imali sreću, a tu je i prednost domaćeg terena, koju je taj klub iskoristio da izvrši pritisak kako na igrače Partizana, tako i na sudije. Desi se tako nekad ta srećna trojka da uđe i presudi pobednika.

Nikolić smatra da je potrebno uraditi temeljnu analizu utakmice u Vitoriji:

- Treba analizirati. Nema šta, to je prvo kolo, ima još mnogo da se igra. Ne bih voleo da se previše žali za porazom. Moraće da se uradi detaljna analiza stručnog štaba. Pogledajte, Baskonija se razigrala u drugom poluvremenu, selekcija faulova igrača Partizana je bila loša, prestali su da igraju čvrsto, a slabijim intenzitetom igre je doprinelo da se Baskonija vrati. Verujem da će napad biti još bolji uz bolji učinak Sterlinga Brauna i Karlika Džonsa, koji nisu imali svoje veče.

Za kraj razgovora, čuveni trener je prokomentarisao slučaj Dvejna Vašingtona, koji je uz dozvolu kluba otputovao u Sjedinjene Američke Države:

- Ne mogu da se bavim prognozama, više volim da radim analize i da se bavim činjenicama. Stanje na današnji dan je takvo da Vašington nije u Partizanu, a kako će se sve to odvijati, videćemo. I moram da dodam da nemam informaciju povodom tog slučaja, već čisto konstatujem da je njegovo odsustvo primetno - zaključio je razgovor za "Informer" Dragan Nikolić.