• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Đ. M.

03.10.2024

22:39

Novi Partizan, stare navike - neverovatnim greškama u poraz na otvaranju Evrolige!

EPA-EFE/ADRIAN RUIZ HIERRO

Partizan

Novi Partizan, stare navike - neverovatnim greškama u poraz na otvaranju Evrolige!

Podeli vest

Crno-beli su vodili skoro čitavim tokom meča sa Baskonijom, a onda su u poslednjoj četvrtini iz čista mira počeli da greše, što ih je koštalo pobede.

Iako je vodio skoro čitavim tokom susreta, Partizan je izgubio u prvom kolu Evrolige od Baskonije u Vitoriji - 88:82 (16:17, 16:21, 27:22, 29:22). Kada je bilo najvažnije, u poslednjoj četvrtini, među njegove igrače se uvukla nesigurnost, zbog koje su odigrali veoma loše.

Da li zbog nervoze ili nečega drugog, tek, crno-beli su pomalo sporo započeli susret. Skoro ništa nisu mogli da pogode, dok su sa druge strane imali poteškoća da zaustave zahuktalog Timotea Luvavu-Kabaroa, koji je uglavnom iz neposredne blizine koša rutinski pogađao. Na taj način je postigao šest od devet poena svog tima. 

Delovalo je da Beograđani polako gube korak za rivalom. Izbor šuteva im je bio loš, nastupili su bez energije... Sve do momenta kada je Brendon Dejvis pogodio trojku. Od tog trenutka je nastala serija od 10:0, kojom je Partizan prvi put na utakmici došao u vođstvo. 

Situacija na terenu se drastično promenila u korist srpskog kluba, koji je držao Baskoniju "na konopcima" i lako je mogao da stigne do nešto osetnijeg vođstva. Ipak, kao što to obično biva kada su crno-beli u pitanju, oni su olako primili trojku uz zvuk sirene za kraj prve četvrtine i tako su u određenoj meri prosuli sve dobro što su učinili tokom početnih 10 minuta meča.

Važno je da se napomene da je Markus Hauard, otkako je stupio na parket, odmah postao veliki problem za Partizan. U svom stilu je "sipao" trojke i donosio poene domaćima. Srećom po "parni valjak", njegovi igrači su uvek imali spreman odgovor na pogodak omalenog Amerikanca.

Prvo je Brendon Dejvis doneo preko potrebnu napadačku produkciju svome timu, na šta se nadovezao razigrani Isak Bonga. Važno je napomenuti da je odbrana crno-belih bila na visokom nivou i zahvaljujući tome su učinili da im protivnik ne postigne nijedan poen u poslednja tri minuta druge četvrtine. Na veliki odmor su gosti otišli sa plus šest - 38:32.

Foto: EPA Images

 

 

Baskonija - Partizan 88:82 (16:17, 16:21, 27:22, 29:22)

Dvorana: "Fernando Buesa Arena"; Gledalaca: 10.000; Sudije: Lotermozer, Pastusjak, Bisang

Baskonija: Hauard 17, Rajeste, Sedekerskis 14 (6sk), Luvavu-Kabaro 15 (4sk), Jaramaz 2, Forest 10 (4as), Rokavopulos, Dip 2 (4sk), Boldvin 7, Hol 8 (4sk, 4bl), Ndiaje, Moneke 13 (4sk, 4as). Trener: Pablo Laso

Partizan: Dejvis 20, Lundberg 10 (4as), K. Džons 4 (6as), Nilikina 3, Koprivica, Nakić, Marinković 11 (4sk), Pokuševski, Braun 4, Bonga 8 (4sk), Lakić, T. Džons 22 (4sk). Trener: Željko Obradović

 

 

Po povratku iz svlačionice, Partizan je organizovao idealan napad koji je za epilog imao dva poena Tajrika Džonsa, uz realizovano dodatno slobodno bacanje, čime je srpski klub došao do najvećih plus devet.

Ipak, sve je krenulo nizbrdo kada je Čima Moneke uzvratio trojkom, koja je poslužila kao inicijalna kapisla za seriju od 7:0 Baskonije i potpuni povratak u meč. Trener Željko Obradović je, naravno, bio primoran da zatraži prvi tajmaut na utakmici.

U narednih nekoliko minuta se igralo po sistemu "koš za koš". Kako bi jedna ekipa postigla koš, tako bi druga uzvratila, što je dovelo do toga da se rezultatska razlika neko vreme ne menja. Nažalost, u jednom trenutku se povredio Tajrik Džons, napustio je parket i njegovo odsustvo je bilo i te kako osetno.

Baskonija je iskoristila priliku ne samo da smanji zaostatak, već i da posle duže vremena izjednači. Dvorana je tada "poludela", ali se brzo utišala, pošto je Partizan preko Isaka Bonge i Gabrijela Lundberga pogodio dve uzastopne trojke, čime se ponovo odvojio na nešto komotniju razliku.

Foto: EPA Images

 

Posle tajmauta Pabla Lasa, Španci su ponovo zaigrali kako umeju. Tačnije, dali su loptu Markusu Hauardu, koji je u svom stilu, iz nemoguće pozicije, pogodio trojku, da bi odmah potom atraktivno zakucao Timote Luvavu-Kabaro i tako opet svoj tim doveo do samo minus jedan, što je razlika kojom je i završena treća četvrtina - 60:59.

Odlučujući kvartal je nešto bolje započeo Partizan, koji je uz pomoć Brendona Dejvisa ponovo stigao do vođstva od dva poseda. Stvar je postala problematična kada su crno-beli izašli iz bonusa, a za to im je bilo potrebno samo tri minuta! Samim tim, Baskonija je uglavnom do poena dolazila lako, sa linije za slobodna bacanja.

Onda se dogodilo da Trent Forest iz očaja pogodi trojku od tablu, koja je, deluje, poprilično uticala na igrače Partizana, koji su pomalo pogubili konce u nastavku. Domaći su tako preokrenuli i stigli do plus tri, a imali su ne samo rezultatsku prednost, već i psihološku.

Među crno-bele se uvukla velika nesigurnost, zbog čega u jednom prilikom, posle tajmauta, nisu uspeli ni da izvedu aut. Tada je već počeo da se nazire njihov kraj, bar kada je ova utakmica u pitanju. 

Da je ova konstatacija tačna, moglo je da se vidi u situaciji kada je Sterling Braun istrčao čisti kontranapad, ali je iz nekog razloga usporio, zastao i onda umesto da da koš, dobio strašnu blokadu od strane Timotea Luvavu-Kabaroa. Isto tako, kada je bio u prilici da se vrati u meč, Isak Bonga je iz čista mira ispustio loptu iz ruku i poklonio je protivniku, posle čega je spomenuti Francuz pogodio trojku.

Foto: EPA Images

 

S obzirom na to kako je izgledao u poslednjoj deonici, nije čudno što Partizan nije pronašao način da bar donekle pripreti do kraja susreta i sve što je Baskonija trebalo da uradi je da sačeka da vreme istekne. Upravo je to učinila i tako upisala prvu pobedu u ovogodišnjem izdanju Evrolige.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Milićević poručio u Brčkom: "Ako zaboravimo svoju istoriju, izgubićemo i svoju budućnost" (FOTO)
Politika

Ministar Milićević poručio u Brčkom: "Ako zaboravimo svoju istoriju, izgubićemo i svoju budućnost" (FOTO)

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom Đorđe Milićević prisustvovao je večeras Četvrtom tradiocionalnom druženju Ozrenaca u Brčkom. Zavičajno udruženje Ozrenaca iz Brčkog godinama unazad organizuje okupljanje Ozrenaca i potomaka sa ciljem promovisanja srpske kulture, običaja, igre i pesme, nošnji i svega onoga što čini identitet našeg naroda, a sve u cilju očuvanje nacionalnog jedinstva među Srbima kao temelja opstanka našeg naroda.

03.10.2024

21:00

TV

Izrael vodi borbe na četiri fronta! Za Netanjahua 7. oktobar bio je kao poklon!
Live TV

Izrael vodi borbe na četiri fronta! Za Netanjahua 7. oktobar bio je kao poklon!

Svi ruski, ali i veliki broj svetskih medija preneo je danas snimak iz Kurske oblasti gde se vidi uništeno NATO oružje. Izrael je nastavio napade na Liban i Gazu. Visoki zvaničnik Hamasa ubijen je u izraelskom napadu. IDF je naveo da je imao precizne obaveštajne podatke gde se nalaze visoki zvaničnici Hamasa. Izrael već godinama izvodi napade na Siriju, ali sada ih je pojačao. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i prof. dr Dragan Petrović, naučni savetnik.

03.10.2024

21:10

Izrael napao bazu u Siriji! Severna Koreja jedva čeka da napadne Južnu Koreju i Japan! Sveopšti rat kuca na vrata! (VIDEO)
Live TV

Izrael napao bazu u Siriji! Severna Koreja jedva čeka da napadne Južnu Koreju i Japan! Sveopšti rat kuca na vrata! (VIDEO)

Svi govore o onome što se dešava na Bliskom istoku i smatraju da to nije toliko daleko od Kosova i Metohije. Na granici smo sveopšteg rata. Izraelski napadi na ruske baze daju novu dimenziju. Čeka se reakcija Rusije jer su ipak napadnuta njena vojna postrojenja u oblasti Sirije. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorio je društveni analitičar Saša Boriojević i pukovnik u penziji Srbobran Radić.

03.10.2024

20:33

Mrzitelji bi opet da vrše ekonomski genocid nad Srbijom! Spasić: Oni bi ubili nekoga, samo da dođu na vlast! (VIDEO)
Live TV

Mrzitelji bi opet da vrše ekonomski genocid nad Srbijom! Spasić: Oni bi ubili nekoga, samo da dođu na vlast! (VIDEO)

Nebojša Zelenović, predstavnik opozicije i kopredsednik stranke "Zajedno", rekao je da treba stupiti u generalni štrajk i da treba sve da stane, na taj način pozivajuću na haos i rušenje svega onoga za šta se Vučić gotovo deceniju i po bori. O tome su u Info jutru govorili prof. Goran Puzić i predsednik centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku, Zoran Spasić.

03.10.2024

10:25

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Filharmonijski koncert uz dela Prokofjeva i Šostakoviča
Kultura

Filharmonijski koncert uz dela Prokofjeva i Šostakoviča

Beogradska filharmonija nastupa prvi put pod dirigentskom palicom Haime Martina i predstavlja mladog violinistu Johana Dalenea, u petak 4. oktobra (Kolarac, 20č). Koncert nosi naziv “Živeti sa neprijateljem”, a orkestar izvodi dela Prokofjeva i Šostakoviča.

03.10.2024

14:31

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija