Autor: Informer.rs

09.02.2022.

07:00

Foto: Tanjug/AP

Sport

UZDRMAO TENISKI SVET! Vakcina? Novaku je karijera u pitanju, pod pritiskom je... (ANKETA)

Srpski teniser deportovan je iz Australije, jer je ministar za imigracije Aleks Hoks smatrao da je opasnost po zdravlje Australijanaca jer nije vakcinisan protiv korona virusa. 

Međutim, marketinški stručnjak Kolin Fernando kaže u intervjuu za nemački RND da Lakost, glavni sponzor Novaka Đokovića, neće imati dugotrajne posledice zbog svega što se dešavalo u Australiji.

- Đokovićev stav prema vakcinaciji nema mnogo veze sa Lakostovim majicama, odećom… Možemo da pretpostavimo da će šteta, osim negativnog medijskog izveštavanja, biti svedena na minimum - rekao je Fernando za rnd.de, a prenosi Sportklub, takođe, dodaje da je Novak važan svom glavnom sponzoru.

- Đoković je zaštitno lice tog brenda. Danil Medvedev bi bio broj jedan da je osvojio Australijan open, a niko ne primećuje da on nosi Lakost. Đoković im je važan, jer preko njega pokušavaju da spoje svoje sportsko nasleđe, osnovao ih je teniser Rene Lakost, sa modom. Đoković im je pomogao da se opet poveže sa sportom. Kratkoročno, medijski natpisi imaju uticaj jer se javlja negativna percepcija pri spominjanju brenda. To nije trajalo dugo.

Informer

 

Novak je najavio da će se obratiti javnost sa svojom stranom priče u vezi događaja u Australiji. Sada je pitanje da li će se Novak vakcinisati.

Dobro pitanje. Mislim da će popustiti pod pritiskom. Karijera mu je u pitanju. Možda nekako može da dokaže da je bio bolestan, da ima antitela i da sad ne može da se vakciniše. Za njega je izlaz transparentna i kredibilna komunikacija. Treba da ostane autentičan u svom saopštenju, da ne izlazi iz okvira svog brenda.

Novak zarađuje manje od sponzora nego Nadal i Federer

Đoković je u 2021. godini zaradio osam miliona od turnira i trideset miliona evra od sponzora.

- To je tačno. U poređenju s Nadalom i Federerom, on zarađuje manje od sponzora, nije toliko voljen brend. Ali ni ne mora da bude tako, čak mogu i da pohvalim njegov brending. Dozvoljeno je da se bude drugačiji, da budeš autentičan i dosledan sebi, ali možda je to malo previše za tenis.

Fernanda su pitali da li bilo "neautentično“ za Đokovićev brend kada bi se Novak vakcinisao.

- Ne verujem. Džošua Kimih (fudbaler Bajerna) se takođe predomislio, kao i mnogi drugi. Nije nezamislivo da se Novak vakciniše. Važno je da prizna grešku, ukoliko ju je uopšte napravio u Australiji.

Fernando ističe da živimo u "eri cinizima“ i da društvene mreže sve dodatno pojačavaju.

- Na društvenim mrežama brže se povezuju stari i novi skandali. Sa Đokovićevim komentarima o vakcinaciji, odmah su se spominjale i druge stvari iz prošlosti. Kada je Zverev kritikovao to kako se Đoković tretira isplivale su predrasude koje ljudi imaju prema Zverevu. Internet nikada ne zaboravlja i odličan je u tome da napravi vezu između stvari koje su samo delom povezane.