Autor: Informer.rs

22.06.2022.

09:12

Foto: reuters

Sport

TEKTONSKE PROMENE U TENISU! Novak predložio slušalice, Federer će biti besan, a Nadal srećan...

Spremaju se radikalne promene u tenisu, ATP je u utorak najavio da će od 11. jula početi probni period u kome će igračima na mečevima kvalifikacija i ATP turnira biti dozvoljen takozvani "koučing", odnosno konsultacije sa trenerom tokom meča.

Eksperiment će biti primenjivan i tokom Ju Es opena i na završnom mastersu u Torinu. Već je ATP isprobavao razne opcije koje bi dozvolile igračima komunikaciju sa trenerima uključujući i komunikaciju putem hedsetova i konsultacije na terenu.

Novak podržao koučing

Ovoga puta biće isprobana opcija komunikacije sa trenerom van terena. Sličan eksperiment već je u toku na WTA turu na kome je, za razliku od muškog tenisa, koučing bio dozvoljen i ranije.

Novak Đoković je pre nekoliko godina podržao ideju o "koučingu".

- Znam da se o tome razmatra, ali to mora da bude u prihvatljivom trenutku. Ograničeno zbog pravila, onaj ko servira diktira vreme između poena - rekao je pre pet godina Đoković koji je često na udaru kritika jer suviše se dugo sprema za servis.

Uslovi koučinga

Već je ATP isprobavao razne opcije koje bi dozvolile igračima komunikaciju sa trenerima uključujući i komunikaciju putem hedsetova i konsultacije na terenu. Ovoga puta biće isprobana opcija komunikacije sa trenerom van terena.

Na kraju sezone sabraće se utisci i izvršiti dodatne procene što će dovesti do odluke da li će koučing na ovakav način postati dozvoljen ili ne.

- Na glavnom sudiji je da prosudi da li je to dugo ili prekratko. Ali pričaju da je 7-10 sekundi prihvatljivo između poena. U tom periodu možeš da komuniciraš sa trenerom. Čuo sam o tome u Milanu, nisam siguran da li je tačno, da će pokušati da slušalicama. Mislim da je to zanimljiva ideja. Slušalice bi omogućile intiman razgovor gde bi se osećali prijatnije jer bi osećali prisustvo trenera. Mislim da je to dobra ideja i iz komercijalnih razloga, mnogo kompanija bi se uključile u finansiranje tenisa što bi bilo sjajno.

Federer protiv 

Ova odluka se neće dopasti Rodžeru Federeru, ali mu je ATP barem ispunio želju.

- Ako se to ikad uvede, nadam se da će se dogoditi nakon što ja završim karijeru. Mislim da to nije potrebno i nije pravedno. Nemaju svi para za trenera, zar ne? Tenis bi trebalo da bude sport bez "koučinga“ - rekao je Federer 2014.

Informer

Rodžer Federer je protiv razgovora sa trenerom

Rafael Nadal je često, dok mu je trener bio Toni, ćaskao sa njim tokom meča, pa je razbesneo Stena Vavrinku. Nema sumnje da će sada Rafa biti srežan zbog ove oduke ATP-a.

Informer

Rafael Nadal će podržati odluku ATP

- Nadal i njegov stric su prevršili svaku meru! Nadal je upozoren na "koučing", ali nastavili su da se ponašaju neprofesionalno. Pre svakog servisa Toni je uzvikivao neko ime. Zavisno od tog imena, Nadal je igrao na forhend ili bekhend stranu. To je i sudija uočio, i trebalo je da ga kazni, ali nije to uradio jer je Rafael to što jeste - izjavio je Vavrinka pre nekoliko godina.


Ovom novitetu na ATP turu najviše će se obradovati Stefanos Cicipas i njegov otac Apostolos, koji veoma često komuniciraju tokom mečeva i zbog toga Stefanos neretko dobija opomene i kazne.