Autor: Informer.rs

01.11.2023.

06:11

Foto: Tanjug/AP

Sport

Nole, idemoooo! Ima 36 godina, a juriša na 40. masters u karijeri!

Neverovatno, ali istinito! Iako ima 36 godine Novaka čeka dupli program u Parizu! Prvo će igrati u singlu, na teren bi trebalo da izađe oko 14:00 časova pošto je njegov meč treći na centralnom terenu. Prvo igraju Grigor Dimitrov i Danil Medvedev, zatim će na teren izaći Stefanos Cicipas i Feliks Ože-Aljasim, a onda će se sastati Novak Đoković i Argentinac Tomas Ečeveri (SK). 

Nakon toga Novak će ponovo morati na teren, po prvim prognozama oko 17 časova. U dublu je u paru sa Miomirom Kecmanovićem savladao Gonzala Eskobara i Aleksandra Nadovjesova, u sredu sledi novi meč. Rivali će sad biti Australijana Metju Ebden i Indijac Rohan Bopana. Nastup u dublu u Parizu je verovatno priprema Novaka i Miomira za završni turnir Dejvis kupa. 

Naš teniser vratio se na teren posle duže pauze, bio je na zasluženom odmoru od osvajanja Ju-Es opena. Naš as je ove godine trijumfovao na Australijan openu, Rolan Garosu i Ju-Es openu, koji je njegov 24. grend slem, a u Parizu igra za 40. masters u karijeri, sedmi u "gradu svetlosti". Nole je u obe konkurencije rekorder, jer prvi pratilac Rafael Nadal ima 22 slema, a 36 mastersa.

Nole rekorder


Novak Đoković je u karijeri osvojio 39 masters titula i u tome mu niko nije ravan, pošto Rafael Nadal, prvi pratilac, ima 36.

Na mastersu u Parizu igra za sedmi trofej, pet puta je pobedio na Indijan Velsu, a šest titula ima u Majamiju i  Rimu. U Madridu i Sinsinatiju je trijumfovao tri puta, u četiri navrata u Kanadi i Šangaju, dok je dva puta slavio u Monte Karlu, pa mu samo taj jedan trofej nedostaje da ima na svakom mastersu najmanje tri titule.

- Imao sam dosta slobodnog vremena. Pobrinuo sam se da provedem kvalitetno vreme sa porodicom. U poslednje tri nedelje sam mnogo trenirao, mnogo je bilo fizičkog dela rada kako bih se obezbedio da budem spreman za kraj sezone. Ali taj rad u poslednjih mesec dana imao je za cilj da me načini preciznijim, pouzdanijim jer nisam imao mnogo vremana da se spreman za kraj godine. Zadovoljan sam ovim nedeljama i kako sam proveo slobodne dane. Ali tenis, nedostaje mi tenis, takmičenje. Posebno ovde u Parizu. Osećam da imam podršku i mislim da mogu da uradim dobar posao ovde -  poručio je broj jedan pred početak takmičenja u Parizu.

Informer

Nije na odmet podsetiti da je Karlos Alkaras iznenađujuće izgubio meč na startu mastersa u Parizu i tako najverovatnije ostao bez prilike da svrgne sa trona Novaka Đokovića do kraja sezone. Šta poraz Alkarasa, zapravo, znači za Novaka Đokovića i kada se može očekivati probijanje magične brojke od 400. sedmica na vrhu?Novak trenutno na prvom mestu ATP liste ima 11.045 bodova i u "gradu svetlosti" brani 600. Alkaras trenutno na drugom mestu ima 8.625 bodova, a u Parizu je branio 180 bodova. Novak će u slučaju plasmana u finale osvojiti dodatnih 125 bodova, a za eventualnu titulu još dodatnih 400 bodova. U tom slučaju Đokoviću bilo potrebno da na Završnom mastersu u Torinu ostvari makar jednu pobedu u grupnoj fazi. Ona donosi 200 bodova i time bi matematički bilo osigurano prvo mesto na kraju 2023. godine, što bi učinio osmi put u karijeri. Tako bi i probio granicu od 400. nedelja na čelu ATP liste. To će biti novi rekordi i ispisivanje istorije od strane Novaka Đokovića.