07.06.2024.

22:05

Foto: Tanjug/AP

Sport

Zverev preko Ruda do prvog finala u Parizu! Nemci su ovo čekali od 1996.

Četvrti igrač sveta je u drugom polufinalu opravdao ulogu favorita i nadigrao Norvežanina Kaspera Ruda sa 2:6, 6:2, 6:4, 6:2 posle dva sata i 40 minuta igre na "Filipu Šatrijeu". 

Zverev je tako konačno otišao korak dalje u Parizu, gde je u prethodne četiri godine zaustavljan u polufinalima. Momak iz Hamburga tako će u svom drugom grend slem finalu u karijeri, a prvom još od Ju-Es opena 2020. godine, igrati protiv Karlosa Alkaraza. Španac je posle više od četiri sata nadigrao Janika Siner sa 3:2 u setovima

Ujedno, Saša je postao prvi nemački teniser u Open eri koji se plasirao u finale Rolan Garosa, a prvi posle sunarodnika Miheala Štiha, koji se 1996. godine borio za titulu u Parizu. 

Informer

 

Drugi polufinalni meč bolje je počeo Rud, koji je imao i više vremena za odmor, jer je do polufinala stigao bez borbe, nakon što se srpski teniser Novak Đoković povukao zbog povrede kolena. Sedmi igrač sveta je od prvog poena napao uspavanog Zvereva i već u drugom gemu stigao do brejka sa nulom. Igrao je Norvežanin sjajno, stizao svaku loptu i dovodio do ludila Nemca, koji je ponovo u osmom gemu ispustio svoj servis za 6:2. 

U nastavku gledali smo potpuno drugačiji meč. Posle lako izgubljenog seta Zverev se "resetovao" i odmah odgovorio brejkom na startu drugog perioda igre, a onda još jednom oduzeo servis protivniku za ogromnih 4:1. Nemac je dupli brejk uspeo da sačuva i za samo 40 minuta stigne do izjednačenja u setovima - 6:2.

Informer

Kasper Rud

Osvajanje drugog seta dalo je dodatno samopouzdanje nemačkog teniseru, koji je u nastavku dominirao. Ipak, nije se dao ni Rud, pa je sve do sredine trećeg seta odolevao napadima, ali je poklekao u petom gemu i još jednom prepustio brejk rivalu.

Zverevu je to bilo dovoljno da treći set reši u svoju korist sa 6:4. Četvrti set bio je najmanje neizvestan, jer je na terenu postojao samo Nemac. Zverev je sa nova dva brejka, na početku i na kraju seta obezbedio sebi pobedu i plasman u svoje prvo finale u "gradu svetlosti".