31.10.2021.

11:13

Foto: Beograd.rs

Srbija

U novembru počinje izgradnja metroa! To je veliki nacionalni projekat i važno je da svi u njemu učestvuju!

On je potvrdio da će trasa metroa biti promenjena tako što će biti urađen krak prema Vidikovcu, Ceraku, Labudovom i Petlovom brdu u kasnijim fazama izgradnje metroa. 

Povodom istupanja Građevinskog fakulteta iz projekta metroa, Vesić je rekao da je Građevinski fakultet izneo svoje primedbe od kojih su neke su usvojene, a neke nisu.

- Sami su doneli odluku da više ne učestvuju jer su ostali u manjini. Imali su jedan stav ali drugi stručnjaci sa drugih fakuktetu podržali su sadašnju trasu. Ja odluku fakulteta moram da poštujem iako se sa njom ne slažem i nadam se da vanredni profesori i asistenti koju su lično na različite načine uključenju u rad na metrou neće trpeti nikakve reperkusije zbog toga. Mislim da je to toliko veliki nacionalni projekat da bi bilo dobro da i oni učestvuju jer se ovakav projekat radi jednom u nekoliko stoleća. Vrata će im uvek biti otvorena, ima vremena da promene mišljenje - rekao je Vesić na TV Prva i dodao da bi prva faza izgradnje metroa trebalo da bude završena do 2028. godine, a druga do 2030. godine.

Prema njegovim rečima, grade se prva linija metroa duga 21,1 kilometra sa 21 stanicom od Makiša do Mirijeva i druga od 19,2 kilometra takođe sa 21 stanicom od Zemuna do Mirijeva.

Vesić je najavio da će do 2030. godine većinski sistem prevoza u Beogradu biti šinski.

- Kupujemo 100 autobusa na prirodni gas, a ove godine kupili smo 10 eklektričnih i nastavljamo da kupijemo samo vozila na gas kao i elektro vozila tako da do 2030. godine nećemo imati nijedno vozilo javnog prevoza koje neće biti ekološki podobno, što je velika mera za smanjenje zagađenja vazduha - naglasio je Vesić.

Informer

Smanjenje poreza

On je rekao da je u planu smanjenje poreza za one zgrade koje postanu energetski efikasne, kao i da su u toku razgovari sa vladom Srbije da se daju subvencije za čišćenje odžaka kako bi se i na taj način smanjilo zagađenje.

Vesić je potvrdio da su vođeni razgovori sa republičkim ministrima i sa Srbijagasom da se ukine participacija za građane koji se priključuju na gasovod kako bi se povećala enegetska efikasnost i smanjilo zagađenje. Rekao je da će grad istu odluku doneti kada je u pitanju priključenje na gradske toplane.

Mere protiv kovida

Na pitanje da li se u Beogradu sprovode mere koje su usvojene prošle nedelje je rekao da su od 25. oktobra, kada je počeo režim kovid-propusnica, izvršene 3844 kontrole i da su napisana 32 prekšajna naloga zbog nepoštovanja mera u lokalima, a na javnim mestima 35 prekršanjih naloga, od čega 28 u javnom prevozu.

- Danas ćemo preći brojku od 300.000 vakcinisanih trećom dozom vakcine. Drugom dozom je vakcinisano skoro 58 odsto stanovništva, a prvom dozom skoro 61 odsto stanovništva. Mislim da vakcinacija u glavnom gradu znatno napreduje jer se mi kao lokalna samouorava bavimo time - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.