10.08.2023.

12:27

Foto: RTS/printscrenn

Srbija

Groblje za kućne ljubimce uskoro gotovo! Evo gde će se nalaziti

Do kraja leta na Bežanijskoj kosi, u Bloku 51, Javno komunalno preduzeće "Pogrebne usluge" trebalo bi da preuzme nadležnost i nad grobljem za kućne ljubimce.

Tamo su, kako prenosi Rts, radovi u toku - izgrađene su interne saobraćajnice, parking, staze i prateći objekti, a ovih dana montira se nadstrešnica. Kompleks će se prostirati na 15.376 kvadrata a o njemu će brinuti posebna tehnička služba JKP "Pogrebne usluge" .

Ideja o groblju za kućne ljubimce postoji godinama, tako da je nadživela mnoge pse i mačke. Anketirani Beograđani kažu da su se kućni ljubimci pokopavali u šumama, u privatnim dvorištima ispod drveća i većina od njih je mislila "da radi ono što mora".

Informer

Životni vek retrivera je oko 13 godina

Stručnjaci, međutim, ne preporučuju da se kućni ljubimci tako sahranjuju.

- To svakako nije nešto što mi preporučujemo, štaviše skrećemo pažnju da mogu da ugroze svoj život, zdravlje drugih životinja pa i ljudi, posebno ako su tu neki vodotokovi. Nije svako zemljište predviđeno za zbrinjavanje tela uginulih životinja-  kaže veterinar Predrag Cvetković.

Direktor "Veterine Beograd" Budimir Grbić dodaje da se pre ukopavanja bilo koje vrste animalnog otpada ili leša mora znati da li je tlo podvodno.

- Svako živo biće se na kraju raspada, a prilikom raspada patogene forme se formiraju i vrlo lako mogu da ugroze ljude i druge životinje - ističe Grbić.