Autor: Informer.rs

01.11.2023.

13:57

Foto: Informer/društvene mreže

Srbija

Na današnji dan oslobođen Beograd, a evo šta su naši vojnici zatekli kad su ušli u grad!

Srpska prestonica je bila pod okupacijom od 1. do 15. decembra 1914, a zatim i od oktobra 1915. do 1. novembra 1918. godine.

Prva armija Vojske Kraljevine Srbije pod komandom vojvode Petra Bojovića ušla je trijumfalno u prestonicu samo mesec i po od proboja Solunskog fronta. Posle naleta Dunavske, Moravske i Drinske divizije, već ujutro 1. novembra na ulicama Beograda pojavile su se prve komite, a potom je u grad ušao konjički eskadron Dunavske divizije i izbio na Kalemegdan.

Već oko 13.00 poslednji okupatorski vojnici napustili su Beograd, rušeći mostove, a oko 15.00 Moravska i Dunavska divizija našle su se na liniji Veliki Vračar - Banjica - Topčider i Banovo brdo, čime je Beograd bio zvanično oslobođen.

Informer

Naši vojnici su zatekli Beograd i Srbiju u ruševinama, opljačkani. Ono što nisu odneli Austrijanci, dovršili su Nemci, pljačkajući tokom poslednjeg dana boravka sve radnje od Terazija do Slavije. Prekinuli su struju i vodu i porušili most na Savi. Bojović i njegovi vojnici, uz prećutnu dozvolu regenta Aleksandra, oglušuju se o naredbe komandanta saveznika i 1. novembra 1918. godine umarširali su u Beograd, i u nastupanju preko Dunava i Save oslobađaju Banat, Bačku, Baranju, Srem i Slavoniju.

Povodom ovih pobeda, koje su izazvale velike simpatije u svetu, evropski listovi su pisali da su Srbi, oslobađajući svoju zemlju u toku ofanzive, ostvarili najveće napredovanje saveznika u ovom ratu. Tako je nastala priča da čuvena francuska konjica nije mogla da stigne Bojovićevu pešadiju.

Informer

Beograđani su sa velikom radošću i oduševljenjem dočekali prve oslobodioce koji su ušli u grad. No, istovremeno, srpska komanda je želela da pri oslobađanju prestonice gubici budu što manji i da se ne ponovi stravično artiljerijsko bombardovanja grada kao 1915. godine. Želeli su da, kao oslobodioci, sačuvaju bar ono malo građevina i infrastrukture koji su ostali iz predratnog Beograda.

Završetak Velikog rata, Beograd je dočekao kao jedan od najrazorenijih gradova Evrope.