20.04.2022.

16:06 >> 16:04

Foto:

Srbija

NAMIRNICE KOJE JEDEMO SVAKI DAN NAM NANOSE VELIKU ŠTETU! Kad vidite koje posledice ostavljaju ŠOKIRAĆETE SE!

Univerzitet Oksford sproveo je studiju koja je pokazala da je proizvodnja hrane odgovorna za četvrtinu ispuštenih gasova koji doprinose efektu staklene bašte.

Namirnice poput kafe, čokolade, ananasa, paradajza, avokada i mesa tokom procesa proizvodnje zagađuju životnu sredinu.

Najmanji uticaj na životnu sredinu imaju namrinice koje su trenutno u sezoni.

Primera radi, paradajz koji je u sezoni zahteva manje resursa za proizvodnju za razliku od onog koji raste van sezone u staklenicima.

Informer

Zbog uzgoja kakaa krče se šume

Kafa i čokolada "jedu" prašume

Istraživanje Science žurnala iz 2019. godine pokazalo je da se oko 83 odsto obradive površine u svetu koristi za hranjenje stoke. Industrija mesa je najveći zagađivač okoline u industriji hrane, odgovorna za čak 14,5 odsto gasova staklene bašte. 

Prašume Amazonije trpe velike posledice zbog proizvodnje kafe i čokolade. Zbog njihove proizonje krče se šume, a osim toga kafa zagađuje i vodu jer se toku proizvodnje koristi velika količina vode koja na kraju postaje kontaminirana. Takva voda sadrži toksične hemikalije kao što su tanin, fenol i alkaloid.

Informer

Iako je zdrav avokado je loš za životnu sredinu

Velika količina vode ode na proizvodnju

Platforma Water Footprin izračunala je koliko litara vode je potrebno da se proizvedu određene stvari.

Prema njihovim proračunima za pravljenje hamburgera potrebno je oko 2500 litara vode, za izradu pamučne majice oko 2700 litara, a za proizvodnju mobilnog telefona verovali ili ne čak 908 litara vode.

Zbog uzgoja avokada mnoge čileanske farme nelegalno preusmeravaju reke na svoje plantaže. Iako je veoma zdravo i hranjivo voće, avokado je loš za životnu sredinu. Farmeri za samo jedan avokado potroše oko 227 litara vode.

Bonus video: