19.11.2019.

15:32

Foto:

Srbija

GRAČANICA I PRIŠTINA ZAJEDNO rešavaju problem zagađene reke i otpadnih voda!

O ovom problemu govorili su gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti, zamenica ministra životne sredine Milena Zdravković, profesorica i specijalista životne sredine Jelena Đokić, direktor Lega projekta Danijel Šerban i direktor regionalnog centra OEBS-a Nil Johanes.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović je istakao da pored mnogobrojnih incijativa i aktivnosti, obraćanja policiji i relevantnim institucijama rešenja za ovaj problem još nema.

- Dugoročno rešenje bila bi fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, ali opština nema sredstva da je sama izgradi. Nadam se da ćemo naredne godine uz pomoć međunarodnih institucija i organizacija pozitivno pokrenuti ovo pitanje i rešavanje problema. Utvrdili smo da se zagađivač nalazi na teritoriji opštine Priština i ukoliko zajednički ne rešimo problem posledice će biti sve veće. Imamo ljude koji se javljaju kod lekara, koji imaju probleme sa zdravljem i moramo nešto konkretno da preduzmemo - kazao je Popović.

OVAKO SE ČUVA KOSOVO! U Gračanici za 11 dana rođene 24 bebe!

Omladinski savet Gračanice organizovao je potpisivanje peticije kojom će se kako veruju izvršiti pozitivan pritisak na rešavanje pitanja zagađenosti reke Gračanke posebno u delu kojim ona prolazi kroz Laplje Selo i Preoce zbog kako se veruje izlivanja štetnih materija, koju su predali Srđanu Popoviću.

Informer

Prema Popovićevim rečima preticija će biti predmet rasprave na narednoj sednici Skupštine opštine Gračanica.

- Peticija će nam dati dodatni vetar u leđa i ako ne budemo došli do rešenja koji će biti u interesu naših građana mi ćemo morati da preduzmemo neke radikalnije mere - kazao je Popović.

KOSOVO NEĆE POSTATI ČLANICA UNESKO - SRBIJA ĆE SE IZBORITI ZA SVOJE INTERESE! Vučić: Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška i Gračanica su srpsko blago!

Peticiju je danas na debati u Lapljem Selu poptisao i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti, koji je istakao da ga zbog zagađenosti reke Gračanke predsednik Popović poziva skoro svakodnevno.

- Otpadne vode iz Ajvalije dolaze u Gračanicu, tako da je zagađenost Gračanke i problem Prištine. Inspekcija je izlazila na teren nekoliko puta i nismo mogli da utvrdimo gde je izvor zagađenja. Moramo da nađemo izvor i da zajednički rešimo problem kanalizacije i otpadnih voda. Veća smo opština i imamo više novca od Gračanice i spremni smo da finansiramo i investiramo u rešavanje problema. U planu je izgradnja najmodernije i najveće fabrike za prešićčavanje voda u Kosovu Polju u vrednosti od preko 80 miliona evra za osam opština, za region Prištine, a samim tim i za Gračanicu i mi bismo trebali da u tom cilju izradimo kolektore - kazao je Ahemti.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović je od Ahmetija zatražio neprekidno prisustvo inspekcije obe opštine, sve dok se ne utvrdi izvor zagađenosti.

Tagovi: