31.01.2020.

15:31

Foto:

Srbija

MAJKA IH OSTAVILA, OTAC IM UMRO, ŽIVE U TEŠKOJ BEDI, ali dva dečaka i njihov deda neće da se razdvajaju ni za živu glavu! OVO JE NAJTUŽNIJA PRIČA MAČVE!

U ulici Aleksandra Markovića 57 deda Dragoslav(74) sam brine o dvojici unuka Dušanu (17) i Dejanu (14). obolelom od dijabetesa.

Ima godina dana kako je njegov sin Siniša preminuo  u 46.godini, a pre sedam godina decu je ostavila majka i otišla da živi u Sremsku Mitrovicu.

- Živeli smo ovde u ovoj kući svi, lepo se slagali, zajedno radili na zemlji, sve dok jednog dana prosto bez reči nije otišla. Samo mi je rekla: ''Od poljoprivrede se ne živi.'' Otišla je kod svojih roditelja, ostavila nam troje male dece, sada radi u jednoj pekari, ali nedovoljno da plaća alimentaciju. Pre godinu i po dana odvela mi je najmlađeg unuka Stefana, koji sada ima deset godina. Starija braća ga obožavaju, a pogotovo Dejan, koji je te noći kad su ga odveli preživeo toliki stres da je ubrzo oboleo od šećerne bolesti - kršeći  čvornovate seljačke ruke za Informer priča deda Dragoslav.

PRIČA KOJA ĆE VAS RASPLAKATI! Izgubio sve i ostao siroče, ali DESETOGODIŠNJAK ŽIVI SAM u trošnoj kući, gaji povrće i NIJE PROPUSTIO NIJEDAN ČAS! (VIDEO)

Mada stara kuća ima tri sobe i pomoćne prostorije svi Nikolići žive u jednoj sobi, koja se zimi jedino greje i služi im kao kuhinja, dnevna i radna soba gde dečaci uče i rade domaće zadatke i spavaju, dok deda spava u hladnoj sobi do ulice.

- Imam malo zemlje i ne bojim se rada, samo daj Bože zdravlja da unuke izvedem na put. Imam i svoju šumicu, pa sa drvima ne kuburimo, jedino mi žao što deca kupatilo nemaju. Ali su čisti, zagrejem im vodu, pa se u koritu kupaju. Od države i grada ništa nisam tražio, deca su sita i čista, za knjige i školski pribor mora da se ima, vredni su i dobro uče. Sami se snalazimo, bojim se samo da mi decu ne oduzmu, pošto snaja nije htela da mi nad njima da starateljstvo, a nije kadra da ih izdržava. Samo da ostanemo skupa - kroz suze priča deda Dragi, kako ga meštani zovu.

Informer

Braća Nikolić ispred svoje trošne kuće

Najstariji unuk Dušan pohađa drugi razred Srednje tehičke škole ''Nikola Tesla'' u Sremskoj Mitrovici sa odličnim uspehom. Uči  za varioca i nakon završetka školovanja nada se brzom zaposlenju  u Brodogradilištu ''Vahali'' u susednoj Mačvanskoj  Mitrovici.

- Tamo su plate odlične, jedva čekam da završim školu i da se zaposlim, da pomognem dedi i braći. Mama nas ne treba, a ni mi nju. Zove me ponekad na mobilni telefon, ništa nam nikad ne kupi, ne da dedi ni pare, kaže da je bolje da idemo u Dom ili kod hranitelja. Mi našeg dedu nikada nećemo ostaviti! -odlučan je Dušan i još setnim glasom dodaje da bi voleo da ima svoju radnu sobu kao i njegovi drugari i kompjuter.

DEDA OPLJAČKAO BANKU, PA BACAO NOVAC PO ULICI! Njegov sledeći potez FRAPIRAO JE POLICIJU

Mlađi unuk Dejan oboleo od dijabetesa sam sebi četiri puta dnevno daje inekcije insulina. Sramežljiv je i tužan odkako im je majka odvela najmlađeg  brata Stefana i retko im dozvoljava da ga viđaju. Ipak, nekako su uspeli da ga dovezu na dedinu slavu Svetog Nikolu.

- Mi volimo život sa našim dedom i ovde imamo sve što nam treba - osam koza, svinje, naše kokoške, psa pulina Citru i naše mačke, a ja brinem o mojim golubovima. Sve imamo samo nemamo našeg brata Stefana, koji mi najviše nedostaje - plačnim glasom kaže Dejan, odličan učenik sedmog  razreda  Osnovne škole ''Dobrosav Radosavljević-Narod'' u Mačvanskoj Mitrovici.

Komšije porodice Nikolić iz Zasavice dva nedavno su uputile pismo za ''Tamarinu akciju'' da se pomogne u obnovi stare kuće deda Dragog. Kako Informer saznaje  i gradske vlasti Sremske Mitrovice spremne su da pomognu ovoj porodici.

Tagovi: