28.04.2020.

22:14

Foto:

Srbija

DRAMA U NEGOTINU I DALJE TRAJE! Testiraju se porodice zaposlenih u domu "Radost", POLICIJA SPROVODI ISTRAGU!

Ukupno je u ovom Domu za stare koronavirusom zaraženo 48 korisnika i zaposlenih radnika. Od toga je 34 štićenika, 13 zaposlenih i dva vojnika koji su bili angažovani na čuvanju ovog objekta.

- Ovog puta izostala je opreznost u radu zaposlenih u domu, pa je tako napravljen propust i veliki broj ljudi je oboleo - ističe Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin i komandant Gradskog kriznog štaba i dodaje:

- Trenutno se brojka zaraženih koronavirusom u Negotinu popela na 59, sa jednim novoregistrovanim zaraženim pacijentom. U pitanju je suprug inficirane radnice Doma za stara lica „Radost“ koga smo odmah u toku dana hospitalizovali u stacionarnu Kovid bolnicu u Nišu. Jedan pacijent takođe iz ovog doma koji je već duže vreme bio u komi u međuvremenu je preminuo u KC Niš. Od ukupnog broja zaraženih osoba virusom u Negotinu, najmlađi oboleli pacijent je starosti 27 godina, dok najstariji ima 94.

OVO JE VELIKI UDARAC I VELIKI PROPUST ZA NAS U Negotin HITNO STIGLA AMBULANTA ZA TRIJAŽU

Tokom predhodna dva dana testirano je 53 korisnika i zaposlenih u licenciranom Domu za stare i odrasle „Badik leben“ u Dušanovcu i dva objekta – hostela u kojima su smeštena stara lica - Dom u Miloševu i „Lela i Franc“ u Negotinu. Prema poslednjim podacima rezutati svih testiranih na koronavirus su negativni.

- Zavod za javno zdravlje „Timok“ iz Zaječara trenutno obrađuje uzorke 103 kontakta svih obolelih iz Doma za stare „Radost“ kao i štićenika i zaposlenih iz još dva gerantolaoška centra „Help“ u Radojevcu i „Sveti Nikola“ u Negotinu - zaključuje Veličković i podvlači da se napori čine na svim poljima da se i takozvani treći prsten kontakata uspešno zatvori kako bi se širenje pandemije u što kraćem roku suzbila u ovoj opštini.

Informer

Policija i Tužilaštvo svakodnevno rade na utvrđivanju načina ulaska virusa u Dom „Radost“ da bi se došlo do najtačnijih informacija kako je načinjen propust koji je napravio ogromne probleme.

Predsednik Veličković je pri stavu da je zasigurno zatajio ljudski faktor i da je gotovo izvesno da je neko od inficiranih radnika bio prenosilac virusa. Međutim , kako kaže, čekaju se rezultati istrage, a krivci će sigurno snositi odgovornost.

OVO JE JEDINI GRAD U SRBIJI U KOME OD SUTRA NEĆE BITI POPUŠTANJA MERA Koronavirus eksplodirao!

- Do pre samo nekoliko dana mi smo sasvim uspešno pandemiju držali pod kontrolom uprkos velikom broju od oko hiljadu povratnika iz inostranstva neposredno pre uvođenja vanrednog stanja. Uz sto smo imali i dosta studenata sa strane, ali situacija je uz poštovanje svih propisanih pravila bila potpuno mirna, tako da smo dugo imali veoma mali broj zaraženih osoba. Sve do ovog momenta kada nam se zbog neodgovornosti pojedinaca desila prava katasrofa, pogotovo što se radi o starim i iznemoglim i nepokretnim licima za čiju zaštitu je bila neophodna velika opreznost - napominje Veličković.

U Negotinu se intezivno radi i na dezifenkciji svih prostora u kojima su boravili zaraženi, kao i njihovi kontakti.