• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesna Jović

26.04.2020

14:03

OVO JE VELIKI UDARAC I VELIKI PROPUST ZA NAS U Negotin HITNO STIGLA AMBULANTA ZA TRIJAŽU

Vesti

OVO JE VELIKI UDARAC I VELIKI PROPUST ZA NAS U Negotin HITNO STIGLA AMBULANTA ZA TRIJAŽU

Podeli vest

S obzirom na to da je tokom jučerašnjeg dana odjeknula vest da je novo potencijalno žarište koronavirusa u Negotinu, budući da je ovaj virus lociran u Gerantološkom centru za stara lica "Radost" sve medicinske epidemiološke ekipe u kasnim večernjim satima obavile su kontrolno testiranje na prisustvo virusa COVID 19 zaposlenih radnika ali i svih štićenika Doma, "zbog postojanja mogućnosti da je u transportu došlo do kontaminacije uzorkovanih ploča".

I taman kada je pandemija polako počela da jenjava, ponovo se na meti našao još jedan gerantorloški centar u kome je koronavirusom inficirano 26 korisnika, dva zaposlena radnika i jedno vojno lice koje je radilo na obezbeđenju objekta.

Pretpostavlja se da je virus u ovaj objekat ušao tako što je zatajio ljudski faktor jer se nije poštovala mera da se zaposleni radnici menjaju na svakih 15 dana, odnosno da ne odlaze kućama svakodnevno, čulo se na jučerašnjem vanrednom zasedanju Štaba za vanredne situacije u Negotinu.

Pretpostavlja se da je do infekcije koronavirusom velikog broja ljudi u ovom staračkom domu došlo tako što su se dve zaposlen radnice javile sa simptomima koji su ukazivali na kliničku sliku tipičnu za ovu infekciju. Problemima sa respiratornim orgnima i temperaturom.

"Ovo je veliki udarac za nas jer smo od početka pandemiju držali pod kontorlom i dobro radili po svim uputstvima i propisanim merama Vlade Srbije iako smo imali veliki broj povratnika iz inostranstva. Ovo je veliki propust i mi možemo samo da sumnjamo za sada da je ljudski faktor zatajio prema trenutno raspoloživim informacijama. Inače, činimo sve da u saradnji sa zdravstvenim ustanovama u što karaćem roku dođemo do svih kontakata sa kojima su zaraženi bili i u što kraćem roku pandemiju suzbijemo i sprečimo dalje širenje, tako što ćemo sve potencijalne prenosioce staviti u samoizolaciju, rekao je Vladimir Veličković , komandant Štaba za vanredne situacije u Negotinu.

Foto: Vesna Jović

S obzirom na to da je testiranje osoba od strane Zavoda za javno zdravlje "Timok" Zaječar, obavljeno od 21. do 23. aprila, pokazlao pozitivne rezultate na koronavirus kod 30 osoba, sinoć su epidemiološke epike uradile kontorlu briseva na COVID 19 za ukupno 60 lica.

Kako Informer sazanje, testirani su svi zaposleni u Domu za stare "Radost" u Negotinu, njih 16, zatim dva vojnika koja su bila angažovana na obezbedjenju i čuvanju objekta, dva volontera i 40 štićenika Doma. Za sve njih rezultati briseva se očekuju u najkraćem mogućem roku, kao i
donošenje konačne odluke gde će i u koju covid bolnicu inficirani pacijenti biti hospotalizovani. Za sada se svi nalaze u stabilnom zdravstvenom stanju osim pojedinih slučajeva kod kojih je primetna temperatura,ističu u Štabu za vanredne situacije.

Inače, zbog alarmantne situacije u Negotinu, bez obzira na odluku Vlade Srbije i struke da se krene sa ublažavanjem zaštitinih mera, s obzirom na to da je pandemija polako kenula da jenjava u Srbiji, u Negotinu je odlučeno da će se sa njenom primenom sačekati. Tako da će zbog pogoršane epidemiološke situacije od ponedeljka u Negotinu i dalje važiti zabrana rada kozmetičkih i frizerskih salona, igraonica za decu, fitnes klubova i teretana. Svi objekti čijiim radom se podrazumeva bliski, fizički kontakt osoba, koji ne podrazumeva poštovanje socijalne distance neće raditi do daljeg sve dok se situacija ne stabilizuje, stoji u saopštenju Štaba za vanredne situacije u Negotinu.

Foto: Vesna Jović

 

Pored 15 Opština u Srbiji, uz Bor i Zaječar juče je i Negotin dobio donaciju Evripske unije i Vlade Srbije ambulantu za trijažu i hitno zbrinjavanje pacijenata potencijalno zaraženih koronavirusom. Ova montažna trijažna ambulanta montiraće se u neposrednoj blizini ispred Doma zdravlja u Negotinu. 

Nakon dodatnog opremanja i puštanja u funkciju ambulanta bi za par dana trebalo da krene sa radom. Opremljena je krevetom za preglede, stolom sa dve stolice, bezkontaktnim toplomerom a uz to ide i manji kontejner za odlaganje medicinskog i infektivnog otpad. Montažnom ambulanta za trijažu poverena je medicinskom osoblju Doma zdravlja u Negotinu koji isključivo rade na
zbrinjavanju pacijenta sa respiratornim tegobama.

Inače, ovo će svakako biti jedna od najpotrebnijih donacija Negotinskoj Opšini u ovom momentu kad je znatno ugrožena epidemiološka situacija jer će se u ovoj ambulanti obavljati najbitniji prvi korak , trijaža infiviciranih osoba virusom Covid-19, bez kontakata sa ostalim pacijentima u zdravstvenim ustanovama ili zdravim ljudima, a ujendo sprečiti i dalje širenje pandemije po zdravstvenim centrima čime i bilo ugroženo zdravlje i ostalih zdravstvenih radnika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set