16.09.2020.

16:35

Foto:

Srbija

KRUŠEVCU POBEDNIČKI PEHAR EU: Čarapani najbolji u konkurenciji 3.135 gradova Starog kontinenta, EVO O ČEMU SE RADI

Uspehu Kruševca doprinelo je preko 50 učesnika prošlogodišnje manifestacije pa je njima ovom prilikom gradonačelnica Jasmina Palurović uručila zahvalnice.

U takmičenju je prošle godine učestvovalo 3.135 gradova iz čitave Evrope. Kruševac se Evropskoj nedelji mobilnosti pridružio 2002. godine organizovanjem Dana bez automobila a od 2015. godine je u punom takmičarskom statusu.

- Počeli smo polako, stidljivo, često sa nerazumevanjem. Prvo smo malo sklonili automobile sa ulica i počeli da šetamo i koristimo druge vrste prevoza. Posle usvajanja Plana održive mobilnosti krenuli smo da radimo infrastrukturu, istakla je Palurovićeva.

Informer

 

Na velikom angažmanu i uspehu koji je postignut, Kruševcu je čestitao Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, nacionalni kordinator ENM.

– Ove godine još više lokalnim samouprava biće uključeno u Evropsku nedelju mobilnosti. Prijavilo se 29 gradova i opština što je korak napred.

Iza toga se kriju mnogobrojne aktivnosti, a cilj je da se gradjani uključe u one događaje i manifestacije koje vuku napred-istakao je Staničić.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici pozvao je sve građane Srbije da učestvuju u Evropskoj nedelji mobilnosti, jer je to, kako je rekao, sjajan događaj u kojem će ove godine učestvovati 2.600 gradova iz 49 evropskih država.

Ove godine Nedelja mobilnosti se održava pod motom ,,Nula emisija za sve,, i ima tri poruke, a prva je da je neophodno da se smanji zagađenje vazduha jer je to loše po društvo. Mobilnost je i alternativna mobilnost – šetanje, vožnja bicikli, rolera.

Informer

Mobilnost- prošlogodišnja akcija u Kruševcu

To je dobro za naša pluća, ali i za našu kondiciju. Treći element je javni prostor koji pripada građanima. On ne bi trebalo da pripada automobilima i jako je važno da ga ponovo vratimo građanima, što se pokazalo mogućim tokom ove pandemije, podsetio je ambasador Sem Fabrici.

- U naredih 6 dana oni koji budu prešli najduži rutu pešice, biciklom, rolerom dobiće vredne nagrade. Druga zanimljiva inicijativa je 19. septembra Dan bez automobila u Beogradu ali i drugim gradovima poput Pirota, Užica, Kladova, Sombora… istakao je Fabrici i pozvao i druge gradove da se pridruže.

Potpredsednica Vlade Srbije, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je istakla da nije zadovoljna učešćem gradova iz Srbije u Evropskoj nedelji mobilnosti, jer se ove godine od 174 jedinice lokalne samouprave prijavilo samo 26.