06.10.2020.

18:10

Foto:

Srbija

(FOTO) KIKINDA SE DIČI ANTIFAŠIZMOM: Na dan oslobođenja za počasnog građanina proglasila PREKALJENOG RATNIKA, OVO JE NJEGOVA PRIČA

Svečanom akademijom i sednicom Skupštine grada, kao i dodelom priznanja „počasni građanin“, Kikinda je danas obeležila 76 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Nekoliko puta ranjavan i zatvaran u logorima u Hrvatskoj, prvoborac i heroj, Zdravko Ljiljak iz Kikinde preživeo je svu golgotu i stradanja u Drugom svetskom ratu.

Nosilac je mnogih priznanja i odlikovanja, a njegove grudi krase i znamenja tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Bio je borac 6. Ličke divizije formirane novembra 1942. koja je spadala u red najborbenijih divizija, a za postignute uspehe u borbama, odlukom Vrhovnog štaba, 19. marta 1944. proglašena je proleterskom.

Informer

Ljiljak i gradonačelnik Lukač

Zdravko Ljiljak je učestvovao u oslobodilačkim dejstvima ove divizije, bio zatvaran u logorima u Hrvatskoj i ranjavan nekoliko puta. Danas, 6. Oktobra, iako krhkog zdravlja, priseća se ratnih dana i prijavljivanja za učestvovanje u ratu.

- U partizane sam otišao sa nepunih 14 godina,, početak rata dočekao sam kao gimnazijalac. Prijavio sam se za Narodnooslobodilačku borbu u 6. Ličku diviziju kao đak trećeg razreda gimnazije u Beogradu.

Poslali su me kod komesara: „Druže komesare, želim da idem u partizane“. U tom dolazi komandant i pita me: „Dete moje, šta ti ovde tražiš?“ „Ja vas molim da me primite u partizane“- odgovorio sam. „Šta imaš od škole?“-upitao me je.-„Imam treći razred gimnazije“. Na to se komandant
obratio komesaru: „Ovaj će nam čitati biltene, pisati izveštaje, raportirati i biće i komesar. Je l’
tako?“- prisetio se ratnih dana i ulaska u partizane čika Zdravko Ljiljak.

Informer

 

Svojom hrabrošću i požrtvovanjem doprineo je pobedi nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, dok je svojim zalaganjem i delovanjem postao primer budućim generacijama.

Na današnji dan 6. oktobra 1944., pre 76 godina, Kikinda je oslobođena. Današnji dan u istoriji
Kikinde je jedan od najznačajnijih, rekao je gradonačelnik Nikola Lukač koji je Zdravku Ljiljku svečano uručio povelju „počasni građanin“.

- Iz godina nesreće, tuge i bola, konačno je došla sloboda. Građani Kikinde dali su svoj doprinos oslobođenju od fašističkog zla boreći se na različite načine protiv okupatora i njihovih saradnika.

Informer

 

Njihove žrtve nikada nećemo zaboraviti, a njihova hrabrost je pouka svim naraštajima. Moramo se
setiti i velike hrabrosti Sovjetske armije koja je učestvovala u oslobođenju našeg grada.

Kikinda je kroz svoju istoriju uvek bila grad slobodarske misije i demokratije. Priznanje koje dodeljujemo Zdravku Ljiljku simbol je zahvalnosti prema svima onima koji su dali svoje živote verujući u budućnost bez fašizma-rekao je Lukač.

Pre početka svečane akademije i sednice, delegacije grada i SUBNOR-a položile su vence i cveće na spomenik žrtvama fašizma i spomenik XIII vojvođanskoj udarnoj brigadi u centru grada.