22.10.2020.

17:18

Foto:

Srbija

UŽICE SPREMNO ZA EVENTUALNI UDAR KORONE: Gradonačelnica apelovala ma sugrađane, PRIDRŽAVAJTE SE ZAŠTITNIH MERA!

Zoran Militarov, načelnik gradske uprave za inspekcijske poslove, rekao je da za sada u Užicu nema potrebe da se dodatno ograničava radno vreme lokala.

- Ali, ukoliko se desi da se nešto neplanirano poremeti, a to se može desiti jednim neopreznim okupljanjem, jer što se povećava broj obolelih u okruženju onda je veća verovatnoća da će na tom skupu biti neko lice koje je zaraženo - objasnio je Militarov.

Informer

 

Svi zapisnici sa kontrole upućuju se Republičkoj sanitarnoj inspekciji koja podnosi prekršajne prijave. U kontrole se uključuju i drugi državni organi radi ispravnog obavljanja delatnosti u vreme epidemije. U proteklom periodu bilo je podnošenja prekršajnih i krivičnih prijava, zatvaranja objekata, ali cilj nije izricanje kazne već sprovođenje mera i zaštita zdravlja građana. Rok za podnošenje prijave je 6 meseci. Bilo je ranije i krivičnih i prekršajnih mera.

- Od 1. septembra do 20. oktobra izvršeno je 280 kontrola u Užicu od kojih je u prvom stepenu rizika bilo 42 kontrole. To znači da se radi o zapisniku sa elementima za podnošenje prekršajne prijave, a bilo je postupanja i drugih državnih organa poput MUP-a i tužilaštva. Najviše je bilo ugostiteljskih objekata, a ima i nekoliko trgovinskih objekata gde je sanitarna inspekcija pisala zapisnik jer je bilo veći broj ljudi – rekao je Militarov.

U užičkoj bolnici su trenutno hospitalizovana 3 pacijenta pozitivan ili suspektna na Covid 19, a od tog broja 2 pacijenta su na intenzivnoj nezi, od kojih je 1 na respiratoru. U Kovid bolnici u Krčagovu je 17  pacijenata.

Informer

 

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević apelovala je na građane da se pridržavaju svih epidemijskih mera i preporuka i rekla da će Gradski štab za vanredne situacije pratiti epidemiološku situaciju na dnevnom nivou i u skladu sa tim će se pooštrovati mere i kontrole koje sprovode državni i inspekcijski organi, i komunalna policija.