27.10.2020.

10:08

Foto:

Srbija

ZAŠTO OVIH DANA DIŠEMO NA ŠKRGE? Beograd u crvenoj zoni, OVO JE RAZLOG!

Podaci sa međunarodnog sajta "Ervizual" koji koristi podatke naše Agencije za zaštitu životne sredine i drugih državnih ustanova koje obavljaju ovakva merenja, zacrvenilo je srpsku prestonicu i ponovo ukazao na drastično veće količine koncerogenih praštastih materijala u vazduhu

Osim Beograda, najzagađeniji gradovi u Srbiji su Pančevo, Užice, Smederevo, Bor...

Srbiju ovaj problem muči već decenijama, a pomaka u rešavanju problema gotovo da nema. Stručnjaci upozoravaju da su najveću zagađivači vazduha u našoj zemlji termoelektrane, kućna ložišta i saobraćaj. "Slika" našeg vazduha će biti i lošija zbog početka grejne sezone i sagorevanja fosilnih goriva. 

- Najveći problem su čestice PM 10 i PM 2,5 koje nastaju u termoelektranama i kućnim ložištima zbog sagorevanja ulja - objašnjava Dubravka Relić, profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu. 

Kako navodi, čestice ne vidimo i što su sitnije kao na primer ove PM 2,5, to su i opasnije. One lakše uđu i u najdublje delove pluća, za razliku od krupnih, koje možemo i da izbacimo. 

- Jedino rešenje za ovo aerozagađenje je da se ne sagorevaju fosilna goriva. Uz to na povećane koncentacije zagađujućih materija u vazduhu utiču i vremenski uslovi. Zbog toga zimi noću ne bi trebalo da otvaramo prozore, posebno kada osetimo neprijatan miris napolju. Beogradu je spas vetar, ali je problem sa gradovima u kotlinama - pričala je profesorka.

- Država bi trebalo da spusti cenu gasa ali i sama da počne da ga koristi. Svima se, nažalost, više isplati da koriste ugalj - zaključila je Dubravka.