27.10.2020.

12:35

Foto:

Srbija

DA PRAVA RADNIKA NE BUDU MRTVO SLOVO NA PAPIRU: Probleme rešava formiranje novog socio-ekonomskog saveta?!

Međutim, iniciranjem izmene postojeće zakonske regulative, prema kojoj se u rad Saveta mogu angažovati isključivo predstavnici Unije poslodavaca, a ne RPK, stvari bi se po pitanju radnika, ali i poslodavaca, promenile na bolje, poručeno je na sastanku u kikindskoj Gradskoj kući.

Kikinda nije jedina lokalna samouprava u kojoj Socijalno-ekonomski savet nikada nije počeo da
ostvaruje svoju pravu svrhu, iako je njegov rad najavljen kao značajan u rešavanju problema i
ostvarivanju socijalnog dijaloga, usaglašavanju suprotstavljenih interesa socijalnih partnera i boljem kreiranju privrednog ambijenta u lokalnoj sredini.

Informer

 

Zbog toga bi na inicijativu Saveza samostalnog sindikata za Kikindu, Čoku, Novu Crnju i Novi Kneževac, Grad Kikinda trebao da dobije dopunu jednog segmenta Saveta.

- Prvobitno, Savet je formiran sa Regionalnom privrednom komorom, ali je zbog određenih problema inicirano da se angažuje stvaranje Unije poslodavaca u Kikindi. Inicijativu o formiranju novog Socio - ekonomskog saveta međuopštinski Savez samostalnih sindikata pokrenuo je potpisivanjem značajnog broja potpisa, što je predočeno gradonačelniku Kikinde Nikoli Lukaču.

Informer

 

- Želimo da ta inicijativa dobije srećan epilog, da se formira sporazum i da do kraja godine osnujemo Socijalno- ekonomski savet koji će se baviti problemima rada na teritoriji koju pokrivamo-rekao je Ilija Drljić, predsednik Saveza samostalnog sindikata za Kikindu, Čoku, Novu Crnju i Novi Kneževac.

Kako je najavio Drljić, želja je da se izmenom postojeće zakonske regulative reši veliki broj problema u privredi, naročito tužbi u privatnom sektoru i da se preseče i napravi jedan potpuno drugi poslovni i privredni milje.

- Ono što ćemo takođe uraditi je da promenimo negativnu praksu pojedinih poslodavaca koji
izbegavaju formiranje sindikata i posmatraju ga kao nekog neugodnog partnera-dodao je on.

I pored velikog značaja za stvaranje bolje privredne klime na lokalnom nivou, činjenica je da
poslodavci koji rade na teritoriji kikindske opštine nisu bili zainteresovani da uđu u poslovnu
asocijaciju kao što je Unija poslodavaca, a svoju naklonost radije su opredelili prema RPK, istakao je Saša Tanackov, član Gradskog veća za privredu i investicije.

Informer

 

- Unija poslodavaca kao zvanični socijalni partner ne postoji u Kikindi, što je jedan od elementarnih uslova za socijalni dijalog, jer ako nemate predstavnika asocijacije privrede, nemate trojno partnerstvo koje je u ovom slučaju potrebno. Grad se tim povodom obratio resornom ministarstvu sa idejom da se izmeni postojeći zakon, s obzirom da Unija poslodavaca nema teritorijalnu pokrivenost čitave teritorije Srbije, dok RPK ima.

Unija poslodavaca pokušava da 15 godina u  Kikindi formira svoju podružnicu i u tome ne uspeva, što je je glavna prepreka zašto mi još uvek nemamo Socio-ekonomski savet grada Kikinde koji funkcioniše u skladu sa zakonom. Zbog toga i ne može da bude upisan u registar ministarstva i to je pravno-formalni problem-objašnjava Tanackov.

Informer

 

Socijalno-ekonomski savet činiće po tri predstavnika iz Gradske uprave, sindikata i Unije poslodavaca grada koja će biti u najkaraćem mogućem roku formirana.

Podrška u ostvarivanju zadatih ciljeva Kikindi je stigla i od sindikata na pokrajinskom nivou , a sastanku u Gradskoj kući prisustvovala je Milina Tušjak, sekretar Socijalno-ekonomskog saveta Vojvodine i Goran Milić, predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.